Hádejte autory:)
Hledáme autorku asi třiceti knih, u nás však vyšly jen čtyři - jedna o 2.světové válce, jedna se zvířecím hrdinou a první dva díly tetralogie. První díl vyšel s nápaditou obálkou, která však byla u druhého vydání vyměněna za filmovou obálku.
Trefa!
Dárce jsem si koupila také díky obálce, ale s tou novou by u mě neměl šanci.
Hledáme autora, který svým jménem a svým způsobem i stylem psaní nezapře svůj původ, i když se děj jeho knih zpravidla odehrává v prostředí země, kam se jeho rodina přestěhovala v jeho šesti letech a kterou on považuje za svou vlast. Jeden jeho román byl vynikajícím způsobem zfilmován (několik nominací na Oscara).
To je správně. Je to výborný spisovatel, doporučuji knihy Soumrak dne (to je ta zfilmovaná), Neopouštěj mě a knihu povídek Nocturno.
Marivo, podáváš.
Hledáme autorku, která nevystudovala ani střední školu, její školou života byly restaurace, ve kterých od 14 let pracovala. Přesto napsala pod svým jménem 7 románů a další knihy pod pseudonymy.
Mám koupenou k vánocům pro babičku Levandulový pokoj, takže si pak půjčím a přečtu.
Paní spisovatelka známá především svými historickými romány, kromě psaní se věnovala též překladatelské činnosti a psala i do novin a časopisů.
Z našich dam-spisovatelek Jarmila Loukotková, ze zahraničních např. Edith Pargeter.
Všechna tři hádankářská vlákna zůstávají příliš dlouho nedotčená - kde jsou zadavatelé, aby se postarali o své hádanky a povzbudili hádáníchtivé uživatele?
Omlouvám se.
Je to samozřejmě správně, je to paní Loukotková. Gratuluji
Text příspěvku byl upraven 12.12.16 v 13:41
Dva mimořádní autoři, které spojuje téměř shodné příjmení. Mladší navíc adaptoval literární dílo staršího z nich tak dokonale, že to vedlo téměř ke skandálu národních rozměrů. A nezdá se, že by je nějak rozděloval generační rozdíl ani oceán.
Text příspěvku byl upraven 12.12.16 v 14:54
Oba autory dělí rozdíl jediné hlásky v příjmení, což ve výsledku pro nás znamená prakticky stejnou výslovnost.
Ano, je to Brit Herbert George Wells (1866-1946) a Američan George Orson Welles (1915-1985), které spojuje Válka světů.
Zadává ZajDa37.
Text příspěvku byl upraven 12.12.16 v 23:44
Hledáme jednoho z nejzvláštnějších amerických básníků 60. let minulého století. I když v té době byste o něm asi neřekli, že je to básník.
Anebo... že by to byl Bob Dylan, nositel Nobelovy ceny za literaturu 2016?
Někde jsem četl glosu: "Říká se, že Cohen je kanadský Dylan, já říkám, že Dylan je americký Cohen." To jenom tak na odlehčení, každopádně ani jeden z nich to není. Hledaný už dlouho nežije.
Nevím proč mě pořád napadá Andy Warhol, protože ten ani dnes asi za básníka být považován nemůže ..., nicméně s poezií a básníky měl hodně co do činění (Andy Warhol, Poetry, and Gossip in the 1960s), takže dávám další tip.
Vložit příspěvek