Hádejte autory:)
Autor, který se narodil severně od nás, ale žije, píše a vydává knihy na západ od nás (a na znalost jejich jazyka má dokonce univerzitní diplom), také zná dobře hodně jazyků a hlavně archeologii a historii, od té opravdu dávnověké až po středověk. Proto má na svém kontě hned několik desítek historických románů, detektivek a literatury faktu, přeložených do 34 jazyků. U nás je velmi populární (108x v oblíbených) s uvedenými 32 knihami. Mj. jedna z nich - ve formě fikce - ukazuje, jak se náš Jan Hus mohl vyhnout konečnému "pobytu na hranici".
Autorovo jméno je asi poněkud zapeklité, jak ostatně odhalíte přímo zde, v útrobách DK.
Text příspěvku byl upraven 14.12.16 v 19:33
Autor psal hojně o vládcích starověkého Egypta, ale také o antickém Římu.
Ano, Philipp Vandenberg (tady mu někdy přisuzují chybně jméno Vanderberg), narozený v Breslau, žijící v Německu. Kniha Zapomenutý pergamen má v sobě "husovskou" problematiku...
Předávám Marthas
To soukroma: Díky.-)
Hledáme autora, který řadu let pracoval jako tajný vládní agent.
Tak já zkusím Eddieho Chapmana. Moc toho nenapsal, ale jiného asi neznám. :-)
Nejslavnější překladatel je svatý Jeroným, patron všech překladatelů, pořídil první překlad Bible do latiny (tzv. Vulgata). Na DK jsou tři jeho knihy, ale těmi se nijak zvlášť neproslavil.
Text příspěvku byl upraven 15.12.16 v 08:23
To všichni: Autor žil v jiném století než tipujete. Mimo jiné pracoval také jako žurnalista a vydával vlastní noviny.
Vďaka. Toto bude pre vás určite ľahké.
Hľadáme autorku, ktorá asi nie je tak slávna ako jedna jej postava. Ale tá postava by zas nebola tak slávna, keby ju svojím osobitným spôsobom nestvárnila jedna herečka.
Irena Dousková (+ Helenka Součková .... Bára Hrzánová)
Text příspěvku byl upraven 15.12.16 v 15:32
Máma kterého autora vyslovila tato slova na adresu literatury a literátů:
„Já ty intelektuály nemám ráda,“ řekla máti naříkavě. „Já sama intelektuál nejsem a nedovedu hovořit o poezii a bůhví o čem. Ale takoví lidé si zřejmě představují, že když jsem vaše matka, měla bych umět s nimi donekonečna rozprávět o literatuře. A vždycky za mnou přijdou a kladou mi hloupé otázky, zrovna když jsem v nejlepším vaření.“
Je to ona. Oni uměli psát, ona zas skvěle vařila a pečovala o celou tu trochu divnou rodinu ....
Kdo vytvořil specifický literární útvar, který v sobě může zahrnovat a účelně kombinovat špetku moudrosti, vtip, slovní hříčky, náhodně zaslechnuté věty, jazykové paradoxy či úplné nesmysly? Napsal o tomto žánru i knihu, ale hlavně jej uplatnil ve své tvorbě, např. v kouzelném pojednání o jednom lékaři. Autor-surrealista patří mezi představitele národní literatury, kterou tady hádáme velice zřídka, přitom napsal také řadu románů a dramat, působil jako žurnalista a původní profesí byl právník. Jeho rodiště a místo skonu odděluje půl světa, přesto se v obou zemích bez problémů domluvil.
Dlouhé a (pro nás) komplikované jméno svádí k domnění, že jde o nějakého starého šlechtice, ale není tomu tak, žil v první polovině minulého století.
Text příspěvku byl upraven 15.12.16 v 19:41
Autor-surrealista nezaložil nový styl, nýbrž přišel zhruba před sto lety s "jazykovým vynálezem", který hojně používal on sám jako řečnický či stylistický prostředek a po něm další autoři stejné jazykové skupiny. Jedná se o krátké vyjádření myšlenky vtipným a originálním způsobem, v tom se podobá aforismu.
Samotný pojem není u nás moc znám, přijdeme na něj asi až s autorem (ale možná by šel dohledat přes autorovu knihu o něm, skrývající se na DK pod štítkem vyjadřujícím, že něco postrádá smysl.)
Ramón Gómez de la Serna! A tím pojmem je „gregerie“.
Text příspěvku byl upraven 16.12.16 v 00:15
Vložit příspěvek