Hádejte autory:)
Ano, Španěl Ramón Gómez de la Serna (1888-1963), zemřel v Buenos Aires. Doporučuji kratičkého Zázračného lékaře, nebo Gregerie, aneb, Co vykřikují věci (v originále se to ale nazývá "greguería", česky přepsanému slovu "gregerie" by Španěl nerozuměl).
Hun zadává.
Děkuji a zadávám:
Hledáme dvojici autorů, jednoho českého a jednoho britského. Neznali se, ale jejich životy se z velké části překrývaly. Oba psali dobrodružné příběhy, v nichž téměř výhradně vystupují chlapci a muži. Ženy či dívky hrají role komparsistů. Příjmení obou autorů je dvouslabičné.
Zkusím svůj tip, český bude Jaroslav Foglar a ten britský Daniel Defoe. Tím britským si tedy nejsem jistá... :)
Je tam " jejich životy se z velké části překrývaly". :-) Ale ten český je správně.
U Setona moc chlapci nejsou, tam je to spíše orientované na lesní moudrost... ačkoli v Rolfovi je vedlejší dívčí postava, takže by to teoreticky být on mohl. Ačkoli nme napadá, že Seton a Foglar se znali, neb Seton při návštěvě Prahy napsal něco do kroniky Foglarova oddílu, takže to se spíš kloní k tomu, že to nebude on :-).
Richard Armstrong - popis přesně sedí, ale u nás vyšla jen jediná kniha z mnoha vydaných
Joseph Conrad - ale s Foglarem se jejich "životy překrývaly z malé části", ještě méně než s Kiplingem
James Clavell - hodně mužské romány, ale neřekla bych, že ženy jsou pouze komparzistkami (v některých knihách mají hodně důležité místo), jeho život se s Foglarovým kryje 100%, ale není to čistý britský autor (také australský a americký, podle občanství)
Text příspěvku byl upraven 16.12.16 v 11:56
Absolutně nemám tucha, ale vsadím boty, že až to někdo uhodne a Hun potvrdí, budu se mlátit do čela, že ho znám :-).
Já to překrývání pochopila trochu jinak. V těchto tématech se moc nepohybuju. Tak jsem zvědavá, kdo je ten druhý autor. :)
Bál jsem se, že zadání může mít vícero řešení. Autor, kterého mám na mysli já, svěřoval všechny zásadní úlohy mužům i kvůli svému konzervativnímu založení vycházejícímu z katolicismu. Jo, a v současnosti je známější než všichni vámi jmenovaní dohromady. :-)
Ano, je to on. Peter Jackson musel kvůli tomu ve filmech zveličovat roli ženských postav nebo je i vymýšlet, aby to odpovídalo současným trendům. Když si promítnete děj Hobita i PP, kolik tam figuruje dam?
Ovšem Foglara uhádla Zuzik1428, tak se prosím domluvte, kdo má zrovna dobrý nápad na hádanku...
Tak Tolkien mne taky napadl, takže autora skutečně znám :-), ale držela jsem se toho dvojslabičného příjmení :-/.
Tak upřímně ten druhý autor mě dostal. A já ho mám tak ráda! :D
Tak já si převezmu štafetu...
Podíváme se na chvíli do Ameriky. Hledáme žijícího autora, jehož světy jsou neskutečné, ale se svými zákonitostmi naprosto přirozeně reálné.
Brandon Sanderson? Prachsprostě jsem se podívala do Vašich oblíbených autorů...
Nemohla jsem dřív. :)
Ale tatjana1737 - je to tak. :)
Jen jsem přemýšlela, koho to napadne...
No, můžete pokračovat. :)
Mno, s úspěchem jsem nepočítala, takže nemám nic vymyšleného... Budu vařit z vody: Hledáme autora historických monografií, profesí především historika a VŠ pedagoga. V jeho hledáčku jsou zejména dějiny agrární strany. Přestože jsem později zjistila, že většina jeho vtipů byla vykradena z Klimka, jeho přednášky byly pro mne nesmírně cenné nejen obsahem, ale i morálními apely. A když nosil svou bledě modrou košili, nejedno dívčí srdce v posluchárně zjihlo :-).
Soukroma: Tobě to nebyli z následujících informací? :-)) Ano, jedná se o Jaroslava AgRokoského :-), autora monografie o Rudolfu Beranovi, přestože by si jeho mentoři (a já taky) spíše přáli, aby rozvedl svoji diplomovou práci o Antonínu Švehlovi.
[tatjana1737]
tatjana1737: Nerozumím, není to moje branže (až já začnu zadávat otázky na současné odborné knihy z mojí branže, to se teprve budete divit ;-).
Měla jsem mimochodem taky dostat "jedničku s hvězdičkou a třikrát podtrženou", ale nestalo se ;-(
Odlétám pracovně pryč, takže ať si to někdo přebere.
Text příspěvku byl upraven 19.12.16 v 11:59
Tak alespoň jedničku s hvězdičkou ;-). Ale ono těch historiků agrární strany moc není, takže tato indicie rozhodla vše :-). Zbytek byly jen pozůstatky mé platonické lásky k vedoucímu bakalářky :-).
Záleží, jak dlouho budeš pracovně pryč, já na další hádanku klidně počkám :-).
Vložit příspěvek