Hádejte autory:)
Ta to není, Kantůrková je o více než deset let mladší.
Text příspěvku byl upraven 26.01.17 v 19:38
Titulní úloha jednoho z filmů dá vzpomenout na strýce Pepina, v jiném zase před kamerou debutovala oblíbená herečka, která na sebe o mnoho let později strhla pozornost z nehereckých důvodů.
Přesně tak, Jaromíra Kolárová. Její mrazivý příběh o procesech z 50. let líčený očima rodinného příslušníka zatčeného se jmenuje Jen o rodinných záležitostech a při čtení na mě dost zapůsobil.
Díky za hádanku, od autorky jsem četla jen jednu nebo dvě knížky, ale tuhle knihu neznám, určitě si ji přečtu.
Předchozí hádanka mi připomněla jinou zajímavou autorku. Původně byla novinářka, později se zaměřila spíš na psychologickou prózu. Je zcestovalá. Je též autorkou dvou půvabných knížek pro děti a jednoho emotivně laděného životopisu.
Hledaný autor se zabýval filozofií i historií různých období a právě jeho velkolepý, několikadílný historický román inspirovaný historií vlastní rodiny se nejvíce zapsal do mysli čtenářů.
Text příspěvku byl upraven 28.01.17 v 00:05
mirektrubak - děkuji za tu připomínku Ajtmatova! Jeho tvorba je úžasná, originální, nadčasová, a na DK není moc lidí, kteří vůběc vědí o existenci kyrgizské literatury, natož aby jí dovedli ocenit.
...spisovatel se narodil v jisté zemi, píše však jazykem sousedního státu....proslavil se antickým příběhem odehrávajícím se v jiné době....od 20 roků žil a zemřel v cizí zemi....
Koka, Ajtmatova čteme a taky posloucháme....
Text příspěvku byl upraven 29.01.17 v 10:38
mirektrubak - doporučuji zejména
http://www.databazeknih.cz/knihy/novely-41991
v těch komorních kratších prózách je Č.A. snad nejsilnější.
Současný český autor má od roku 2008 na kontě již osm románů. Ve většině z nich své dramatické psychologické příběhy rozehrává sice ve 20. století, ale vždy v dobách drsných (válečných či těsně poválečných). A v mnoha z nich je umisťuje do neméně drsného prostředí jedněch našich pohraničních hor.
Vložit příspěvek