Hádejte autory:)
Autorův styl odpovídá velmi pěkně době, kam umisťuje své příběhy, skoro to vypadá, jakoby sám v té době žil.
Autorovo jméno zní hodně německy.
Text příspěvku byl upraven 30.01.17 v 11:53
Básník, dramatik a překladatel, u kterého jsou umělecké geny tak říkajíc v rodě (a to i ze strany jeho ženy). Byl spoluzakladatelem jednoho z pražských divadel, po zákazu činnosti v sedmdesátých letech vykonával dělnické profese a na zapřenou se věnoval překladům. Jeho existenciální a lyrická dramata jsou dodnes hrána, nejznámější je pravděpodobně hra odkazující na období ke konci zimy.
Isserley je na tahu. Nevěděla jsem, že Topolova manželka byla dcerou Karla Schulze.
To jsem také nevěděla, nicméně mi to pomohlo, protože jsem si řekla, že když jsou oba z literárních rodin, tak jejich děti možná taky píší, z toho jsem odvodila rodinu Topolovu. Až potom jsem našla, z jaké že je paní Topolová rodiny.
Teď mě napadlo, že tu, pokud se nemýlím, nebyl ještě zmíněn jeden z mých oblíbených autorů. Má tady na DK 19 knih. Jeho rané práce byly poněkud makabrózní, což ale už dávno neplatí. Čím je starší, tím je lepší, zabývá se aktuálními společenskými tématy. Mezi hrdiny jeho knih z poslední doby patří např. soudkyně, vyhořelý vědec, neurochirurg, rodiče, kteří přišli o dítě... Jeden jeho román byl nedávno výborně zfilmován.
I můj oblíbený Ian McEwan - i když "Myslete na děti" mě poněkud zklamala.
Tak já jsem narazila na pěkného autora...k hádání (má totiž moc pěkné jméno):
Etnograf, antropolog, cestovatel zaměřený na původní národy jihovýchodní Asie, Austrálie a Oceánie napsal na 160 vědeckých prací a jeho cestovatelské deníky byly rovněž později publikovány (na DK jsou uvedeny 3 jeho knihy). Zkoumal také obyvatelstvo v rodném místě, ale zejména původní obyvatele daleko do domova včetně domorodců jednoho velkého ostrova, jehož jeden břeh je pojmenován po něm.
Ano, byl to Nikolaj Nikolajevič Miklucho-Maklaj (1846-1888, moc se nedožil), jeho nejznámější kniha Rytíř černého plemene a zejména Maklajův břeh na SV Nové Guineje.
Zvukomalebné příjmení :-)
Hledaný autor je známý díky sérii dobrodružných knih o Čechovi na severu Kanady.
Je to on. V dětství jsem několik prvních dílů milovala. Jak by to bylo dnes, nevím.
Taky se mi tyto knihy dříve moc líbily. Bohužel, jejich úroveň měla sestupnou tendenci.
Nyní hledáme spisovatele, rodilého Moraváka, který se věnoval celé řadě dalších profesí - novinář, publicista, scénárista, výtvarník, dokonce i filmový režisér. Mimo jiné svou nejznámější knihu převedl do filmového scénáře, film se pak stal doslova kultovním, i když se od knihy značně lišil.
Ano, je to on.
(konečně jsem našla Limonádníka, samozřejmě úplně náhodou a na místě, kde jsem to vůbec nečekala).
Jeden můj kamarád (teď mu bylo 82 let) si pamatuje Brdečku ze svého dětství. Brdečka se totiž přátelil s jeho otcem. Měli takovou malou partu, která si z americké ambasády tajně půjčovala americké filmy a pak si je doma promítala na prostěradlo. Kamarád byl jako kluk nenápadný, a proto měl za úkol dělat kurýra a filmy z ambasády nosit. Pro tuhle partu prý Brdečka nebyl Brdečka, ale "Brdečko". Jinak mu neřekli. :-)
To jen taková perlička...
Teď hledáme autora, který je znám pod pseudonymem. Iniciály jeho skutečného jména se všechny nacházejí zkraje abecedy. Své nejslavnější dílo napsal tento jinak velmi plodný autor až krátce před smrtí.
S těmi iniciálami naplňuje první indicii v míře dokonce dvojnásobné Cécile Aubryová, vlastním jménem Anne José Bénardová, ale zbytek na ni nesedí...Bella a Sebastián není její pozdní dílo.
Litocha to má správně. Orwell, vlastní jménem Eric Arthur Blair, napsal jak Farmu zvířat, tak 1984 na konci života.
Podávej...
Vložit příspěvek