Hádejte autory:)
Isserley: když Vy jste se potkala se spoustou spisovatelů a máte z nich pak komplexní pocit, ale co my ostatní? Já ten vzhled jen podle fotek prostě nevnímám...a ještě se to časem mění (nebo nemění, což je ještě horší)...
Světoběžník a radioamatér, který zážitky z cest literárně zpracoval a časopisecky publikoval. Pojišťoval psy, byl instruktorem boxu. Jeho dílo bylo znovuobjeveno až po jeho smrti. O jeho životě kolují různé legendy. Zemřel v koncentračním táboře a za odbojovou činnost byl vyznamenán in memoriam.
Hledáme autora detektivních příběhů ze starobylého města. Protagonisty jeho detektivek jsou dva policisté a jedna krásná prokurátorka.
Hm, tam žádná prokurátorka není. A tohle je mnohem severněji. V tamním obchodě hrála významnou roli vlna a výroba textilu.
Tak Lenka27 se nehlásí, tak něco zkusíme sami:
Hledaná dáma pocházela z aristokratické rodiny, provdala se za bohatého obchodníka, vedla dívčí internátní školu, byla předmětem obdivu díky své lyrice, zaměřené na milostné a svatební elegie a hymny, výrazně ovlivnila mnoho básníků...
Ano, je to Sapfó, „desátá Múza“, „Homér ženského rodu“ a „sladká chlouba ostrova Lesbos“, od níž nás dělí propast skoro 28 století!
Hledanou osobu by bylo možné nazvat múzou z povolání. Pocházela z uměleckého prostředí, vystřídala několik vztahů - všechny s umělci různého druhu. Se třemi muži uzavřela manželství. Porodila čtyři děti, dospělosti se ale dožily jen dvě a přežilo ji jen jedno z nich. Kvůli manželovi se vzdala nadějné kariéry. Napsala několik knih vzpomínek.
Je to ona, když už jsme u těch múz... Neskutečné, koho všeho zvládla očarovat.
No ne, ani jsem netušil, že Patti Smith taky píše. Já ji ovšem až tak neznám, mám ji vlastně zapsanou primárně z duetu s Michaelem Stipem v písni E-bow the Letter.
No ona Patti Smith nevědomky dala R.E.M. v podstatě dohromady, protože Stipe a Buck byli jejími velkými fanoušky a na základě toho se dali do řeči a založili kapelu. No nic, už to necháme Litoše a její hádance. :-)
Hledáme (hlavně) básníka něžného příjmení, jehož bývalá žena si vzala jeho přítele, rovněž spisovatele.
Já jsem se chytla toho "něžného příjmení" a koho jsem nenašla:
Josef Kožíšek - autor Polámal se mraveneček a Poupata
takže, ať je to správně, nebo ne, stálo to zato ;-)
Ne, tohle je jiné něžné příjmení. Napovím, že hledaný básník i jeho přítel jsou výrazně spjati s jedním naším městem.
Je to samozřejmě on. Jedna brněnská...
Zimní motiv
A potom k večeru, když stále, stále sněží,
je slyšet hudbu; komu nezněla,
nemohl, Petrove, na špičkách dvou tvých věží
viděti tancovat bílého anděla.
Trochu se zachvíval a se závanem křídla
zdvihl se vítr, vločky na mě vál.
Jednu z nich polkl jsem, aby se nenastydla
a jako zázrakem sníh kolem roztával.
Vložit příspěvek