Hádejte autory:)
Kdo začal jako první u nás používat zajímavé sloveso pro jednu dnes všeobecně zapuzovanou neřest, aby se ho později ujali jiní a přizpůsobili si jej k obrazu svému, takže prapůvod(ce) jaksi zavál čas do zapomnění (pouze ohledně daného slova, nikoli však jeho obsáhlého díla)?
Kdybych byla ošklivá, napíšu rovnou ne a ne - ani slovo ani spisovatel. Zadání mluví o slovesu a o někom, kdo s ním přišel jako první a další jej použili k obrazu svému. Ale protože jsem dobrák, připustím, že reader.007 je na konci správné cesty, k níž ale hledáme začátek.
Tak to vím i bez hledání, slovo pábit používal Jaroslav Vrchlický, který byl silným kuřákem, právě když si šel zakouřit. Po jeho smrti se slovo ujalo mezi F. Hrubínem a K. Lhotákem, kteří jej zprvu používali pouze mezi sebou a nakonec ho proslavil zmíněný B. Hrabal.
Ano, hledal se Emilius Jakob Frida zvaný Jaroslav Vrchlický - tuhle debatu jsme tu nedávno měli, já jsem tento svůj objev u autora zmínila okrajově, takže nyní dostalo sloveso "pábit" svoji plnohodnotnou hádankovou roli.
Předávám.
Hledáme nešťastného, velmi citlivého spisovatele, který za svůj krátký život nechal po sobě poměrně rozsáhlé dílo. Jako vlastence ho trápila nadvláda diktátora v Evropě a neúspěch jeho děl. Cítil se velmi osamělý a v raném věku dobrovolně výstřelem z pistole ukončil svůj život. Nebyl jediný, kdo zemřel v daný okamžik.
Milenka je správná odpověď, svého času tohoto autora podporoval J. W. Goethe.
Byl tedy spisovatelem v době, kdy žil Goethe a Heine. Diktátorem, který v dané době dobýval Evropu byl Napoleon. A hlavní nápověda - byl jedním z čelních představitelů německého preromantismu.
Ani ten to nebyl. Snad by silnou nápovědou mohlo být, že psal i divadelní hry a jeho problémy, kdy byla jeho veselohra vypískána v roce 1808 v Dvorním divadle ve Výmaru.
myslím, že soukromá má pravdu, nebo snad v Dvorním divadle toho roku vypískali více děl?
Omlouvám se za prodlení. Soukroma má pravdu, byl to opravdu Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist (odpověď jsem přehlédla) a dávala další nápovědy. Takže ještě jednou omluva a předávám.
Jsem ráda, že se to po delší době vyjasnilo.
Moje HÁDANKA směřuje k autorovi velice modernímu...
I autoři napínavého žánru dokáží být poetové, ale ti skvělí autoři detektivek poezii používají velice cíleně:
"Za hezkého jarního dne nikdo nepomýšlí na smrt. Podzim je čas umírání, nikoli vesna. Podzim ponouká k pohřebním myšlenkám, rozněcuje ponuré představy, uvadlými a odumřelými známkami rozkladu vybízí k touze po smrti. Podzim je poetický jako peklo, strohý, úsečný, čpí plísní a tlením. Na podzim umírá spousta lidí. Na podzim odumírá spousta všeho živého. Na jaře se nesmí umírat. Tak praví zákon – trestní zákoník, § 5006 – SMRT NA JAŘE: „Když někdo za jarní rovnodennosti sám sobě smrt způsobí, k ní podněcuje či jiným způsobem obmyslně k ní přispěje, bude potrestán pro zločin...“ Atakdále. Zemřít mezi 21. březnem a 21. červnem se naprosto zakazuje, jenže provinilci se najdou všude, tak co proti tomu zmůžete? "
To jsou úvodní slova jednoho z mnoha autorových románů, který u nás v překladu vyšel už čtyřikrát, mezitím byl i zfilmován cizí produkcí než autorovou domácí. To jen jako dodatečná nápověda...
Tak schválně, tipnete si?
vynikající film Bez motivu s Jean-Louis Trintignan v roli slavného detektiva z 87.revíru .... i když kniha je kniha a film je film .............
Ed McBain Deset plus jeden
Ano, ten, který je na DK stále nekompromisně uváděn pod zcela neznámým jménem Salvatore Lombino, s pseudonymy: Evan Hunter, Richard Marsten, Hunt Collins, Curt Cannon, John Abbot, Ezra Hannon, ovšem pro nás zůstane s 87. okrskem jedině Ed McBain
......napsat něco o sobě to je velké tajemství. Jsem čarodějka? Nejsem čarodějka? Zdaleka nejsem novicka a nemám zlý úmysl , ale občas se bojím, abych nebyla nezvaný host......pokaždé, kdy mi vyjde nová kniha, mám absolutní strach....a každému před přečtením říkám - raději nechtěj nic vědět....
...výborně a já si jdu číst ...a vy hádejte, bádejte, gůglujte, wikipedte....
To tak miluju, když se ani nepočká na moji (skvělou) hádanku, a ještě se k tomu drze přiznává ;-(((
Ostatně nebudeme dělat ani jedno z doporučených činností, protože budeme filosofovat, ačkoli tohle půjde samo i bez toho.
HÁDANKA
Kdo napsal následující, neb to měl z první ruky:
"Ve skutečnosi, pravil Sokrates, se praví filosofové cvičí v umírání, a umírání je pro ně něco, co nahání strach nejméně."
Není to autor Quo vadis - hledáme autora, který moudro "měl z první ruky".
Vložit příspěvek