Hádejte autory:)
Lenka27 uhádla včera nad ránem autora předvčerejší hádanky, takže zadává
anebo Vladimír Liška nebo Pavel Tigrid, Vítězslav Koourek anebo anebo anebo....
Ano, soukroma uhádla. Ale uznávám, že to bylo momentální vnuknutí a měla jsem to rozvést více. Omlouvám se tímto woodward a intelektuálka.
Jediný osvícenec, redaktor velké encyklopedie, který byl vítán i na královském dvoře - jako intimní přítel a chráněnec velmi vlivné ženy.
Text příspěvku byl upraven 28.07.18 v 10:48
Osobní lékař Kristiana VII., autor řady osvícenských reforem (kromě jiných povinnost otců, kteří nevstoupili s partnerkou v sňatek, platit alimenty), zastánce hospodářského liberalismu, jež bohužel postrádal dvě důležité vlastnosti - trpělivost a smysl pro jemnou diplomacii - Johann Friedrich Struensee.
Ano, Denis Diderot - spoluautor Velké francouzské encyklopedie, chráněnec (nejen) své milenky madame de Pompadour.
(Lenka27 správně poukázala, odkud vál tehdejší - krátkotrvající - vítr osvícenství v praxi. ;-)
woodward přebírá pochodeň (v souladu s počasím)
Přírodovědec, matematik a teolog, jehož myšlenky a objevy pohnuly vědou a celým světem. Pohled na svět a vesmír, založený na jeho teoriích, přežil nějakých tři sta let (než se zjevil jiný génius) – ale i dnes pro „běžné použití“ jsou zásady a zákony tak, jak je formuloval náš hledaný autor, pořád platné. Narodil se o Vánocích. Jeden z jeho významných objevů spojují legendy s kusem ovoce.
Přírodovědec, matematik a teolog, jehož myšlenky a objevy pohnuly vědou a celým světem. Pohled na svět a vesmír, založený na jeho teoriích, přežil nějakých tři sta let (než se zjevil jiný génius) – ale i dnes pro „běžné použití“ jsou zásady a zákony tak, jak je formuloval náš hledaný autor, pořád platné. Narodil se o Vánocích. Jeden z jeho významných objevů spojují legendy s kusem ovoce.
Text příspěvku byl upraven 28.07.18 v 12:50
Přišla na koncert jen tak s nákupem v tašce, uhranula uhrančivému pohledu mladého muže ze zámoří, při procházce noční Prahou ji svezl další charismatický muž s výrazným r ve výslovnosti, v obou povoláních vládla jazykem.
Zkusím větší nápovědu. Tady v databázi jsem narazila na detektivní román této autorky, který má pouhých 45 %, žánry dost střídala, ale krimi asi nebyla její parketa.
Hledaná měla poměr se slovenským spisovatelem, jehož příjmení vyjadřuje známou pochutina, kterou si lidé dávají k hranolkům. Oba vykonávali stejné povolání, které museli z určitých důvodů nedobrovolně opustit.
Našla jsem podle tatarky :) Eva Štolbová. Zajímavá paní, ráda si od ní nějakou knížku přečtu. Lenko, kterou doporučíte?
https://www.pribehy20stoleti.cz/pribehy/2013256_eva-stolbova-muj-zivot-s-tonym-scottem-a-dominikem-tatarkou/
Taky mám raději steak, ale Isserley ťukla hřebíček na hlavičku. Mám doma Území cizího žalu a Pravá žena, jsem na ně fakt zvědavá, ale zatím vyloženě doporučit nemůžu. Pravou ženou jsem listovala a vypadá zajímavě.
Text příspěvku byl upraven 30.07.18 v 13:40
Isserley má v práci klimatizaci, ale stejně zapomíná na nás ubohé bez, kteří netrpělivě už celých 24 hodin vyhlížejí aspoň duševní odpoutání od vlny veder - novou hádankou ;-)
Vložit příspěvek