Hádejte autory:)
Politik (mj. ministr zahraničí, kandidát na prezidenta), historik, orientalista, spisovatel (romantické básně, romány, cestopisy, knihy úvah). V Libanonu je po něm pojmenováno údolí i jeho oblíbený cedrový les, doma se zasadil o zachování tříbarevného označení. Svoji návštěvu Neapolského zálivu a romantickou lásku zvěčnil ve svém nejznámějším díle.
Doplňuji, že hledaný byl šlechtic, narodil se rok po zahájení velké revoluce a byl jednou z významných postav druhé republiky. O jeho vlasti je snad jasno, takže jen upřesním, že se narodil v Burgundsku.
Nikdo nikde nehádá, takže to otestuji: mám prozradit, kdo to je (týká se i sousedního vlákna)?
Vychází mi z toho Alphonse de Lamartine, ale nemohu se dobrat té knihy...
EDIT: Graziella :-).
Text příspěvku byl upraven 23.10.18 v 11:52
Ano, sláva. Klobouk dolů!
Tady stačil autor (celým jménem, kterého je plná pusa, Alphonse Marie Louis de Prat de Lamartine), ale prohádali jsme se vlastně skrz tři vlákna.
Zaslouženě předávám.
Text příspěvku byl upraven 23.10.18 v 12:30
Vrrr, tak se mi to smazalo.
Předně děkuji soukromě, hádanka byla tentokrát opravdu zapeklitá, ale opět jsem si rozšířila obzory.
Nyní hledáme autora, který toho napsal hodně (a má i díla známější), ale také napsal oblíbenou knihu dědečka mého manžela. V názvu knihy, která pojednává o americké revoluci, figurují zvířátka (ostatně i autorovo jméno je "zvířecí"). A ačkoli se kniha věnuje boji o nezávislost 13ti amerických kolonií, je vyprávěna na kontinentě.
Konečně mi to všechno zapadlo za správné místo ;-)
Lion Feuchtwanger (Lišky na vinici)
soukroma: No jasně, je to on :-). Teď ještě přihodit nápovědy k hledané postavě v soudním vláknu, ať to tam dlouho nestojí ;-).
To by mohl být Fitzgerald a Zelda / je fakt, že se mi nechce přemýšlet/
V principu ano ;-), Takový pěkný pár je dílo manželů Fitzgeraldových, tedy Francis Scott a Zelda.
Hledáme autorku - svůj první román napsala v 19 letech... pojednával samozřejmě o lásce.
Když roku 2004 zemřela - vyjádřil se o ní prezident země :
"Byla vůdčí postavou své generace ..."
Hledáme australanku, která navštívila jisté slovenské městečko, aby zjistila odkud pochází hlavní hrdina její knížky. Snadno si ji splést s americkou herečkou.
Heather Morris ?(?někde totiž uváděna jako Novozélanďanka a taky jdu hledat jmenovkyni, herečku, nic se mi totiž nevybavuje)
Hledaný autor se nám tu připomíná neustále, byť ne jmenovitě - kdykoli hádáme na jednom ze sousedních vláken.
Ne, je to prostší, stačí se podívat na téma ještě jiného hádankářského vlákna.
Vložit příspěvek