Hádejte autory:)
Toť on - předám a současně přesměruji také na poslední zde nezmíněné hádankářské vlákno, neb zde nalezený autor byl velikou inspirací autora-krajana tamo hádaného románu a jeho dějiště.
Děkuji za štafetu.
Hledáme dnes již zesnulého autora, který psal v době, kdy se celá Evropa topila ve zmatku a vřavě. Dvě válčící strany bojovaly chvíli zde, chvíli onde. Jedna se původně vymezila proti druhé kvůli jejím tyranským metodám, brzy ale mnohde tyto její zbraně sama přejala.
Hledaný autor byl jedním z prvních, který uprostřed toho volal po humanitě a svobodě svědomí. Popravě unikl tak, že... zemřel z přirozených příčin. Hovořil minimálně šesti jazyky.
Jan Amos Komenský? (žil v bouřlivé válečné době a jistě hovořil vícero jazyky)
Válka, o které se zmiňuji, se vedla hlavně v politice, na poli disputací a výhružek. A občas někoho upálili...
Napadá mě Michel de Montaigne, ovšem ta válka tenkrát se vedla nejen na poli disputací, takže to asi nebude on...
Období už máme správně, 16. století. Hledaný autor pocházel z "nového" tábora a kritizoval ty, kdo v něm začali zavádět stejně ohavné metody, jakými proslula "stará" strana. Učil na univerzitě, narodil se na pomezí dvou evr. států. Otevřenou proklamací svobody svědomí a humanismu se dost vyčleňoval a jeho spisy na desítky let zapadly.
Mne původně napadl Erasmus Rotterdamský, ale nějak se mi to nezdálo, nicméně časově jeho působení teď spadá do vymezeného období. A zemřel na tyfus. "Katolická církev zařadila několik spisů ... na Index zakázaných knih, kde byly uváděny až do konce 19. století." - takže nikoli "zapomenuté" a nikoli hlavně o politice..., takže ani ten to asi nebude?
Text příspěvku byl upraven 27.10.18 v 11:35
Já na něj taky myslel, ale zdálo se mi, že na to, co se píše v zadání, je jednak starší a jednak se nenarodil na pomezí dvou států. Erasmus se narodil v Rotterdamu, to není žádný pohraničí.
Od Erasma jsem se dostala k mně zcela neznámému Francouzi: Jean Bodin. Ovšem narozen v Angers a nic tu na DK ze svých spisů nemá.
Text příspěvku byl upraven 27.10.18 v 11:47
Já jsem zase objevil Erasmova přítele z Alsaska, jménem Beatus Rhenanus, kterej na DK taky není. Mimo jiné napsal i Erasmův životopis. Ten splňuje podmínku rodiště v pohraničí (Séléstat - alsasky Schlettstadt). Ovšem umřel už v roce 1547, což je nejspíš taky brzo - Bartolomějská noc byla až třicet let po jeho smrti.
Odpíchnout se od Erasma byl dobrý nápad – ten přesně odpovídá názory i dobou, akorát své názory veřejně neproklamoval. On právě ze strachu více méně mlčel.
Musím pogratulovat Hance Böhmové, která na to opravdu kápla – nedávno jsem dočetl znamenitou Zweigovu knihu Svědomí proti násilí, která skvěle mapuje etický spor mezi Castelliem a Kalvínem kvůli upálení Serveta, který si dovolil popírat Boží trojjedinost. Ten Kalvín byl ve své době v podstatě všemocný diktátor, který dokázal zatočit s každým, kdo se mu postavil na odpor...
Jinak už asi všem došlo, že dvěma stranami sporu byly katolická církev a protestantské hnutí a hledali jsme Sebastiana Castellia.
Žolík je k dispozici.
Ale zato se mohu podělit o (mně dosud skrytou - dokonce ani na české wikipedii to není) zajímavou informaci o jinak skrz naskrz známém básníkovi:
když skončil se svoji výbušnou poezií, odstěhoval se daleko a obchodoval se zbraněmi (i drahými kameny - nebo i kávou, možná jako kamufláž).
To město samo, které se stalo jeho útočištěm, patří mezi velmi starobylá a nábožensky významná na východě žhavého kontinentu.
Takže se ptám, kdo byl ten slavný poeta?
Text příspěvku byl upraven 27.10.18 v 19:37
soukroma, připomíná mi to něco o Arthuru Rimbaudovi, jen to, sakra, nemám jak ani kde zkontrolovat. Nepamatuju si totiž, jak ani kde jsem k tomu přišla - a taky to může být špatně...
Je to zcela správně - Arthur Rimbaud - a to město, které se dnes pyšní jeho domem/muzeem je etiopský Harar.
(Nečekaně mi v této oblasti otevřel oči nový špionážní thriller ;-)
Sakra, jaká já jsem chytrá! Totálně sklerotická, ale chytrá!
Žil, byl jeden český autor sci-fi. Mám ho moc ráda, ačkoliv byl příslušníkem mnou nesnášeného povolání...
Text příspěvku byl upraven 27.10.18 v 19:45
To jo, ale nejvíc zubaře. Těm ostatním se většinou můžu vyhnout.
Text příspěvku byl upraven 27.10.18 v 20:04
Hledá se duchovně založený ostrovan. V mládí byl fascinován životopisy svatých, v pozdějších letech se v jeho dílech projevují pochybnosti o křesťanské morálce a hodnotách, ačkoliv se nikdy nepovažoval za ateistu. Mnozí představitelé církve v jeho zemi jeho dílo odsoudili a usilovali o jeho exkomunikaci. Tehdy jim odpověděl: "Prokleli jste mě, svatí otcové a já vám žehnám; mějte svědomí vždy tak čisté, jako je to moje, buďte vždy tak morální a zbožní, jako jsem já."
Vložit příspěvek