Hádejte autory:)
...........hledaný seveřan nám dokazuje, že severská krimi není žádná novinka....Klasické detektivní příběhy s dobrou zápletkou, solidně vystavěným vyšetřováním a logickým závěrem
.....a máme smůlu, že vlastně známe z jeho díla pramálo. Ještě míň, než si myslíte - dva krimi romány....
Hledaný autor byl původně učitel a své povolání vykonával až do důchodu, ve svém učitelském působení usiloval o reformu výuky dějepisu. Zároveň měl velmi široké zájmy, včetně archeologie či etnografie, což uplatnil nejen v odborné činnosti ale také při psaní beletristických knih pro mládež - většina z nás určitě řadu z nich četla.
Syn rozvedených rodičů, student semináře, básník, prozaik, syfilitik a přesto ploditel dětí.
Beztoho si toho syfla uhnal v nějakým bordelu, podle většinového tématu s nimi musel mít bohaté zkušenosti.
Díky svému svéráznému komisaři, který dokonce postupem času vyměnil svůj akční policejní život za poklidný mezi policemi aktikvariátu, obdržel několikrát cenu na nejlepší švédský román, i když se jeho detektivky vůbec v téhle ani jiné severské zemi neodehrávají. Jeho příjmením se naneštěstí u nás dost dobře nedá bez úhony ohánět...
Håkan Nesser - je pravda, že jsem o něm chtěla někde mluvit, hledala jsem si výslovnost a opravdu - velmi frapantní situace.
je to on (přitom českou kulturu má prý rád - jestlipak to chudák ví, jak u nás bez vlastního přičinění dopadl)
Zůstaneme v Česku a shodou okolností má příjmení autora také lehce hanlivý nádech. Patří k těm, kteří museli z politických důvodů opustit obor, který vystudovali. Živil se mj. jako knihovník a překládal knihy pro děti. Po roce 1989 začal podnikat a kromě toho je tvůrcem krásných básní.
Dám hodně velkou nápovědu a omlouvám se, že jsem se neozvala dřív. Uvědomuji si, že ne každý miluje básně... Takže výběr z mnohaleté tvorby vyšel v roce 2018 a v názvu má obě části, za které se Země otočí kolem své osy.
velká nápověda, měla by stačit i mně neorientující se v současné poezii - ale ouha, nepodařilo se mi dotyčného identifikovat ;-(
Ano, je to František Talián. Sbírka zmíněná v nápovědě je Jsem den a ty jsi noc. Ulriška boduje na všech polích.
Skromňoučce jen na dvou. ;-)
Průvodce cestovní kanceláře, kastelán, autor knih pro děti, ale také příběhů z tíživých dob naší minulosti.
Vložit příspěvek