Hádejte autory:)
Boccacciův Dekameron je poměrně znám. Ale kdopak se jím inspiroval a stvořil, byť nedokončil dílo, které je považováno za autorovo vrcholné?
Děti se jeho básně učí už ve druhé třídě, vždyť byl taky u vzniku jejich časopisu, který znají už od mateřské školky.
Tak ne, ověřila jsem si svůj druhý tip a je to František Hrubín. Vůbec jsem netušila nebo zapomněla, že stál u zrodu Mateřídoušky.
Mne zmátlo, že současná Mateřídouška je vydávána a obsahem uzpůsobená hlavně starším dětem, pro úplné prcky vychazí spíš Sluníčko :-).
Druhá odpověď - trefa do černého.
Hrubín dokáže pohladit na duši v každém věku.
To je pravda...
Nyní hledáme dva muže, každý z nich má "zvířecí" příjmení a oba spojuje zájem o historii. Zatímco první, jehož jmenovec patří k drobným a oblíbeným pěvcům, se specializuje zejména na pozdní novověk a je majitelem a vydavatelem odborného periodika, druhý, o 12 let starší a nesoucí jméno velkého sudokopytníka, je považován za experta na dějiny národních hnutí, i když se nevyhýbal ani tématům středověkým a je autorem středoškolských učebnic. Prosím o celá jména obou pánů.
Tak druhý je Miroslav Hroch.
Ale první...? Mezi ptactvo by patřili autoři historických románů Hrdlička, Strnadová, s přimhouřením oka Červenák, ale zatím asi ani jeden nevyhovuje zadání. Tak uvidíme, třeba někdo doplní.
Hroch je dobře, jen ta odpověď je taková napůl... doporučuji odpíchnout se od toho periodika, co hledaný autor vydává a jehož je majitelem ;). Těch odborných historických časopisů ještě pořád zase tolik není :-).
Hm... ovšem na wikipedii v seznamu vědeckých časopisů v oboru historie tento plátek v ůbec nefiguruje!
Ahá, on totiž k 31. 12. 2018 skončil... (Už je tomu věru dlouho, co jsem ho odebírala!) No, i to je indicie :-).
Text příspěvku byl upraven 09.10.19 v 11:25
Aleš Skřivan
pozn.: podle periodika to nešlo, tady to je ještě jako platný fakt - Historický obzor
Text příspěvku byl upraven 09.10.19 v 11:35
Výborně! Předávám slovo i v tomto vlákně a těším se na další hádanky. Za poslední dobu jsi mi mozkovnu potrápila hned několikrát a moc pěkně ;-).
Děkuji za předání a děkuji za pochvalu: až jsem se zapýřila a zatetelila (skoro jsem napsala zkratkovitě zatelila ;-).
HÁDANKA
Tenhle středověký autor viděl lidskému pokolení až do žaludku i do duše - jak podle jeho slov vidno, nemění se se staletími vůbec nic (proto se také jeho psaný odkaz vydává i v našem tisíciletí):
"Darové Boží tak jsú bezpečni v nás jako čistota mezi mladú ženú a mužem na jednom loži."
"Světské úřady, ježto pohansky panujie nad lidem z pýchy..., na lid nic nedbajie, protože ne aby ne oni pro lid obecný byli, jich dobrého hledajiece, ale lid obecný pro ně. "
Kdepak. ;-) Jako o generci mladší měl možnost studovat nejen učení významných reformátorů té doby, ale taky sledovat z první ruky jejich důsledky - husitské války. Takže není divu, že se z něj stal pacifista. Nebyl kněz, nestudoval na univerzitě, byl myslitel a spisovatel.
Text příspěvku byl upraven 09.10.19 v 12:47
Hledáme dva autory židovského původu. Jeden z nich zažil koncentrační tábory a od toho se i odvíjí jeho tvorba, druhý se narodil až pi válce, věnuje divadlu a knihám pro děti. Oba mají shodné křestní jméno.
Vložit příspěvek