Hádejte autory:)
A to nechodil do takových škol, jako momentálně hledaný! Ten o svých syrových zážitcích typických pro internátní školství své země (nejen) své doby napsal skoro děsivou knihu (však se jednalo navíc především o vojenskou průpravu). My ale známe z jeho pera spíš něco docela jiného, mnohem méně drastického, byť se příběhy odehrávají v divočině :-)
Text příspěvku byl upraven 29.03.20 v 16:15
No jasně že Kipling, Dahl žádné příběhy z divočiny na svědomí nemá, i když zážitky z internátních škol prý taky měl šťavnaté
to myslím, ale pro každý případ musíš dodat i plné jméno hledaného autora
Takže aby hádanky zbytečně nestály:
Raksa.A nahodila Kiplinga a pokračuje zde, prosím
reader.007 doplnila jmenovitě nahozeného autora (a sama pokračuje mj. na sousedním vlákně)
Že já nedržela zobák! Ale přece jednu lehkou. Tenhle pán je mimořádně oblíbený (ne u všech). Zajímavé je, že můj z jeho knih oblíbený hrdina, není tak oblíbený u všech jeho čtenářů - alespoň se o něm jako nejoblíbenějším tolik nediskutuje. Ale přesto by se mi jako prezident líbil.
Autor i jeho geniální překladatel již zemřeli.
Text příspěvku byl upraven 31.03.20 v 20:33
Nikdo?
O svém oblíbeném místě napsal celkem 53 knih a další čtyři částečně vědecké - což je asi rekord...
Terry Pratchett. Ten tvůj oblíbenec je Vetinari?
Text příspěvku byl upraven 01.04.20 v 11:42
Jasně. Hlavně proto, že tyran nemůže vykládat občanům jako v nějakém "demokratickém" systému, že si za všechno můžou sami.
Máš babu.
Tak už jsem zde a hledáme autora, který je autorem více výtvarným než literárním a protože na tomhle vlákně mám ráda to, že se často dozvím něco, co se nedá najít na internetech, sama opisuji výrok z rozhovoru uveřejněném v magazínu Lidových novin před (moc) lety. Dnes by tohoto autora mohl zpovídat leda svatý Petr:
" Americká kultura produkuje z deseti procent naprosto geniální věci a z devadesáti procent hrůzy. Ať už jde o ilustrace či filmy. Z našeho pohledu se to zdá trochu zkreslené, protože zejména u nás a v Polsku byla dětská knížka na vysoké úrovni. Nikoliv technicky: Mach a Šebestová se rozpadli, když se prudce otevřeli, protože vazba a lepení nebyly kvalitní. Papír byl většinou trochu transparentní, takže prosvítalo písmo z předchozí stránky, ořez někdy šikmý, na to se nedbalo. Existovaly i tiskárny, které produkovaly ilustrace takové kvality, že jsem si vždycky maloval představu strohého továrního dvora, kam je se zavázanýma očima vyveden ředitel tiskárny a krátkou salvou popraven za kvalitu v ní vyrobených knížek... Ale spisovatelé a výtvarníci a redaktoři se snažili produkovat dobré knížky."
Tak uhádnete, kdo měl takové morbidní nápady? ;-)
Nepůjdeme nikam daleko: pro svého hlavního hrdinu měl autor předlohu přímo doma.
Pokračování:
Za pár dní oslaví 85 a nejen tomuto moudrému věku sluší jeho slavné starozákonní jméno.
ano, toť on - s jeho maxi-psem už se nikdo další nevešel na domovní schodiště (žili tenkrát v činžáku na Staromáku)
Nyní něco "těžšího" (obsahem, hádankou - předpokládám - nikoli):
Hledaný se narodil v Alžíru, přesídlil do Francie, vystudoval a bojoval ve druhé světové válce, kdy padl do zajetí. Psal sci-fi, ale i romány historické či knihy zasazené do období válečného, přičemž jeho díla získala mnohá ocenění a některá byla zfilmována. Osobně jsem od něj četla pouze jediný román, který svým obsahem a hlavní postavou vůbec nekoresponduje s dobrosrdečnou tváří autorovou.
Zato Albert Camus se v Alžíru narodil, jen neznám jeho dílo natolik, abych posoudil, zda splňuje zadání. Nicméně ve druhé světové se angažoval, to vím jistě.
Hledaný zemřel na srdeční slabost rok poté, co dokončil své nejrozsáhlejší (13 svazků) dílo.
Výborně! Ani jsem nemusela sahat po knize Smrt je mým řemeslem a uvádět citáty.
Tak jsem zjistil že jsem na řadě, autor pochází z jižní polokoule, dožil se 70 let a jeho nejznámější dílo má v názvu hlodavce.
Vložit příspěvek