Hádejte autory:)
Tak teď zkusíme hodonínského rodáka, mladého autora zatím jediné knihy, která ale obnáší pořádnou cestu téměř přes všechny kontinenty, bez použití motorových dopravních prostředků.
Děkuji.
Teď hledáme autora, který se narodil koncem století devatenáctého a zemřel během druhé světové války, ale nikoli v jejím důsledku. Psal hodně životopisy a kratší útvary (povídky).
Ne ne, i když na něj by to taky sedělo. Nicméně autor je ze země bezprostředně sousedící s Rakouskem, takže jsi geograficky blízko.
Napovím, že byl blízkým přítelem známého malíře, který mu také několik knih ilustroval.
Ano, výborně, je to opravdu český autor, který jen shodou okolností sdílí indicie se Stefanem Zweigem. Před pár lety proběhla dokonce společná výstava zabývající se jak jeho dílem, tak dílem onoho slavnéh malíře a ilustrátora.
Jinak byl též redaktorem a psal také dramata. Jo, a umřel půl roku po Zweigovi. :-)
Možná jsem úplně vedle, ale dovolím si hádat: Vladislav Vančura a malíř Josef Čapek?
Hm, tak u Vančury by řada indicií seděla, ale že by psal životopisy?
Nicméně hledaný autor má stejně jako Vančura zde na DK přes 50 knih. Není to ovšem Moravan. A ještě napovím, že oním blízkým přítelem z řad malířů byl Josef Lada.
Našla jsem společnou výstavu s Karlem Vikou, ale ten byl (říká Wikipedie) od Nymburka.
Text příspěvku byl upraven 02.02.22 v 08:53
Na Karla Viku jsem nezávisle přišla taky, ale zase odpovídá jen částečně: zemřel 1941 (nikoli 1942) a životopisy nepsal (ostatně většina jeho děl ze nemá nejen hodnocení, ale ani popis ;-().
Když on Hun vždycky přijde s něčím speciálním - podle zadání to vypadá nenápadně a jednoduše k odhalení, později k nalezení, ale ještě později se musí dolovat a ne a ne na zlato narazit. Tady na mne vyplulo už dobře desatero či více jmen, známých i neznámých, ale prostě nikdo všem zadaným indiciím nevyhovuje (prověřila jsem teď okruh Lada - Hašek aspol. a nic, umřeli buď dřív nebo později). Ten Vika byl ze všech zdaleka nejbližší!
Výborně, jedná se opravdu o Karla Viku. Životopisů napsal haldy – mám potvrzeno od jeho vnuka, který je můj kamarád.
Pokud jde o indicie, byl opravdu od Nymburka – proto jsem taky napsal, že na rozdíl od Vančury nebyl Moravan. :-) A letopočet úmrtí jsem opravdu zvoral, umřel půl roku před Zweigem, ne po něm, pardon.
Každopádně na tahu je Tatjana.
Hun: Jejda - krom pětky z matematiky/dějepisu - mrkni na seznam jeho knih zde a najdi mi aspoň jeden životopis, prosím...
Hledá se autor, který v kalendáři slavil narozeniny jen o jediný den dříve než já :-), i když se narodil o století dříve než já. Proslul jako autor rozsáhlého odborného díla, které vyšlo i v češtině (1. vydání o 10 svazcích, 2. vydání o 12 svazcích), a také jako propagátor a popularizátor rodného kraje. S jeho knihami ze zmíněného souboru se nutně musí setkat studenti a zájemci o architekturu, sochařství či malbu.
A je to on, ani nebylo třeba přihazovat další nápovědy o Katalánsku, Barceloně, stěhování do Severní Ameriky či že se živil jako architekt. Předávám slovo.
...autor napsal krásný román z doby Belle Époque /kromě jiných knih
...byl třikrát nominovaný na Booker Prize. Dočkal se v roce 2012...
...pod pseudonymem psal detektivky... a v jedné knize se zabýval osudem slavného /nejslavnějšího?/ autora detektivních románu ............
Pro rok 2012 jsem našla jako vítězku ceny Hilary Mantel, na kterou mi nesedí ostatní indicie... A pro rok 2021 (kdyby byl v zadání překlep) Damona Galguta, na kterého mi nápovědy také nesedí...
pokud jsou údaje na DK přesné, tak v roce 2012 získal cenu hledaný autor....
Mantel ani Galgut to nejsou
Indicie mi sedí na autora, který byl oceněný v roce 2011... Tak nevím, jak se s tím vypořádat.
Vložit příspěvek