Hádejte autory:)
Děkuji za vítězství a současně i za námět k hádance:
Hledá se autor, jehož příjmení binysek právě zmínila. Byl to vrcholný manažer, který se do dějin "firmy", jenž řídil, zapsal nesmazatelně.
(Trochu jsem zadání upravila, aby bylo srozumitelnější.)
Text příspěvku byl upraven 21.01.16 v 13:14
Asi to není tak snadné uhodnout, nebo se nechtějí namáhat hledat v devíti písmenech jméno, nebo jsem to zadání špatně definovala. Zkusím to ještě jednou: jméno autora, které hledáme, je obsaženo v posledním příspěvku od binysek. A samozřejmě platí i ta moje charakteristika - dlouhá léta řídil významnou a světově věhlasnou instituci.
Jediné příjmení, které mě napadá a mohlo by odpovídat jinotajné hádance je KING.
R.E.M. - jdeš na to správně, ale není třeba to příjmení skládat z jednotlivých písmen na přeskáčku, protože v tom binysčině příspěvku je napsáno celé.
Je však možné, že ani když vyzkoušíš správnou verzi použitých písmen, tak vyhledávač DK správnou odpověď nenabídne, neboť to jméno je pro něj možná příliš krátké.
Tak přidám další nápovědu: jeho křestní jméno znělo jako jméno jednoho proslaveného a prý šíleného českého panovníka, milovníka umění a žen.
Ajrad, pokud v binysčiných slovech "Koka - bingo" nacházíš slovo "Höss", tak já jej tam nevidím :=)))
Ale návod na křestní jméno jsem dala snadnější, to je správně.
No, zkus to ještě, už jen kousek ...
Tramta-da-dáááá! Vítězná fanfára a pozvání do Metropolitní opery v New Yorku patří R.E.M. !!!
http://www.databazeknih.cz/knihy/5000-veceru-v-opere-84214
Text příspěvku byl upraven 29.01.16 v 19:22
Prima. Děkuji za pozvání.
Hádanka:
Autor s příjmením, které je zdrobnělinou kvetoucí rostliny.
(Nic moc složitá hádanka, pro kterou je mi omluvou chladnoucí večeře.)
Text příspěvku byl upraven 29.01.16 v 19:36
Třeba to bude pan Růžička - je jich tady více.
A pak je tady i nějaký pan Kvítek, nebo .... ?
Koka: Nejsi daleko, ale tato rostlina (základní jméno bez zdrobnění) bývá na polích.
Tak to už ponechám nějakému znalci polí, luk a strání a jdu si zatím přečíst něco od pana Větvičky :=))
Koka: Ještě napovím - slovo "polní" je součástí názvu rostliny. Ale možná, že právě p. Větvička napoví...
Koka, ještě k předchozí hádance - proto jsem taky říkala, že to tak úplně nesplňuje zadání, když jsem dokázala tak s bídou najít HES :-)
A teď jdu otevřít atlas rostlin ;-)
Tak pokud to není František Koukolík, tak nechápu, jak jsem mohla udělat zkoušku z botaniky :-D
Tak já zůstanu u té biologie. Podle názvu nejznámějšího díla tohoto českého autora by se dalo usuzovat, že byl povoláním entomolog. Ale nebyl. A nebyl to ani kreslíř.
Jan Karafiát?
Taky by to mohl být Karel Čapek, i když Ze života hmyzu určitě není jeho nejznámější dílo
Hledá se šlechtic, potomek slavného (dávného) válečníka, jehož životopis sám napsal. A napsal toho mnohem víc, většinou literaturu faktu nebo díla o historii. Byl vojákem, novinářem, spisovatelem a politikem. Byl ale také členem odborové organizace stavbařů a jeho koníčkem bylo malování.
Text příspěvku byl upraven 30.01.16 v 13:49
Vložit příspěvek