Hodnocení komentářů

ijcro:
A taky trochu ignorant, který je bez ohledu na dobu vzniku schopen dát "doporučení" ke knize třeba i sto let mrtvému autorovi :D
Ony ty knihy sto let mrtvých autorů sice nekomentují přímo současné události, zato jsou prověřeny sítem času. Většina, rozhodně více než 99% všeho, včetně většiny současných bestselerů tím sítem, některé takřka hned, další jen o něco později, ale i dále, stále postupně propadá. To co zbývá obvykle za přečtení stojí. Teď jde o to vybrat si k přečtení to co bude pro vás přínosem. Ne každou opravdu dobrou kniha je vhodné číst bez pečlivého výběru v jakékoliv situaci. Doporučení děl autorů, kteří zemřeli před více než sto lety bych rozhodně nepodceňoval. Já si jich naopak velice vážím.

Ahojte, viete čo som si nedávno všimla? :) Komentár jednej užívateľky (krátky a ničím nejak zvlášť výnimočný) k úplne neznámej, staršej, takmer vôbec nehodnotenej knihe (mala možno 3 hodnotenia hviezdičkami) mal okolo 100 palcov. Tak som si rozklikla jej profil a všimla si, že už udelila desaťtisíce palcov.
Zaujalo ma to, tak som si rozklikla rebríček užívateľov s najlepšími komentármi: https://www.databazeknih.cz/zebricky/uzivatele-s-nejlepsimi-komentari
A viete, čo som si všimla? Počet získaných palcov, je dokonale priamoúmerný palcom udeleným. Užívatelia v tomto rebríčku udelili desaťtisíce palcov, mnohí nad 100 000.
Teraz to vôbec nemyslím v zlom, len ma to zaujalo ako postreh :) Že veľa užívateľov si vlastne vymieňajú palce recipročne.
Text příspěvku byl upraven 28.10.24 v 20:24

To som si všimla už dávno. Tu sú tie komentáre označované za najlepšie, inde za kvalitné, pričom to s ich výpovednou hodnotou častokrát vôbec nesúvisí. Daktorí užívatelia k palcovaniu pristupujú jánabráchovsky (čo z toho majú, netuším) a tým ho dokonale znehodnocujú.

Tak už se stali i horší věci, ale je to tady knižní web, takže odpověď filmovou klasikou podle knižní klasiky.
(Odkaz mi byl smazán, takže příspěvek nedává smysl, ale Shawshank viděl každý, takže víte, co tam bylo za odkaz...)
Text příspěvku byl upraven 27.10.24 v 09:01

Kvůli tomu jsem skoro přestala psát komentáře ke knihám, protože mě opravdu vytáčelo, když jsem záhy po napsání obdržela 3-5 palců stále od těch stejných uživatelů. Já jsem ale jejich názory na knihy nelajkovala.

Komentáře ke knihám píšu a píšu je ráda, protože jsou pravdivé. Někdy prozradím více, někdy méně, někdy vůbec, ale komentovat chci, je to odraz nejen pro čtenáře, ale také pro autory. Čím více hodnocení, tím lépe. Když píši "hodnocení" mám na mysli nikoliv jednoslovné nebo jednovětné. Pro mě hodnocení musí mít smysl a musí poukázat na to, podle hodnotícího, podstatné, ať již jde o drobnou věc nebo věc, která poukazuje na celou knihu nebo její podstatnou část.

bagel : A co to s tím má společného, váš laik jiným a laik pro vás od jiných. To jsou přeci dvě různé kategorie a nemusí se stírat. Já sleduji mnoho titulů a tedy i komentářů a pokud se mnou komentář nějak zarezonike dám mu laik. To je špatně? Pokud ano asi mi něco ušlo.

Naias: To máš vlastne pravdu, že trebárs zoradenie komentov podľa počtu palcov tým vlastne čiastočne stráca na relevantnosti. Ja tento filter v podstate ani nepoužívam. A teda my dve (a ostatní, ktorí to majú podobne) máme aspoň istotu, že "lajky", ktoré dostaneme, sú čisto za to, že náš komentár niekoho veľmi zaujal, stotožňuje sa s ním, pomohol mu pri výbere a pod. :) A o to viac potešia. Tiež by ma nebavilo si palce "vymieňať", nemala by som z nich už potom takú radosť.
Text příspěvku byl upraven 27.10.24 v 10:10

Když píšu komentáře do veřejného prostoru, jakým je i DK, musím počítat s tím, že dostanu nějaké lajky, třebas i od uživatelů, co z různých důvodů nemusím, nebo dokonce nechci. Někteří uživatelé z řad "oblíbených" si lajkují příspěvky vzájemně, někdo lajkuje jen příspěvky "hodnotné", někdo lajkuje příspěvek jen za to, že si autor dal tu práci ho napsat, i když s jeho obsahem nemusí souhlasit. Každý má vlastní rozum, aby si příspěvky sám přefiltroval podle svého. K tomu jsou nějaká pravidla pro zobrazování a psaní příspěvků zbytečná. Jednak trochu zavánějí cenzurou a jednak nějakých omezení bych dával spíš míň než víc. To radši snesu hodnocení typu "knížka se mi líbila". DK má být přístupná pro všechny, nejen pro literární filozofy. Prostě žij a nechej žít.

Atuin: Ne, to není špatně. Bylo by ideální, kdyby takto postupovali všichni.

Dať palec za to, že si dal dakto námahu s napísaním komentára bez ohľadu na to, čo si o tom komentáre myslím? No, to môžem opalcovať úplne všetky komentáre, čo na DK sú, lebo so všetkými si dal dakto námahu. Isteže má každý právo lajkovať si čo chce ako chce, ale nezmyselnejší dôvod už myslím ani neexistuje.

Jak jsem už výše napsala, ráda komentuji, jednak proto, že mám potřebu se vyjádřit ke knize a jednak proto, že by mi můj komentář, s ohledem na to, že jsou u knihy další komentáře a leckdy jiné, chyběl. Nutno podotknout, že čím více smysluplných komentářů, tím více se mi zdá kniha celistvější a čtenější. Nic nenaplňuje knihu víc, než její četba. Osobně jsem za lajky ráda a také lajkuju. Vždy lajkuju ty komentáře u knihy, kterou přečtu a pouze ty komentáře, se kterými souzním anebo ty, které mi připadají zajímavé. Kromě toho, jsem jednou ze čtenářů/čtenářek a tímto čtenáře akceptuji.
Vedle toho jsem se v komentářích setkala s různými tipy či návrhy na knihy a autory. Myslím si, že někdy komentáře dokážou "nakopnout" a je dobře, že možnost komentovat a dávat příspěvky ke knihám tady je.

Není like jako like.
Někdo dá like, protože komentář vystihl i jeho vlastní hodnocení, a tím dá najevo, že knihu taky četl. A někdo jiný zas jen pro ten komentář (který ho třeba zaujal a pak si knihu přečetl), a další proto, že dává like na všechny komenty...
Ale like tu nemá kategorie, a to je ta potíž, okolo které se točí diskuze :)

Podmínky užívání DK jsou stanoveny a mě se líbí svoboda čtenářů myslet, chápat a užívat DK způsobem, jakým chtějí. Je to na nich.

To by ma zaujímalo, čo si za tie palce kupujú. Alebo ich ukazujú návštevám, aby závideli?

Svým způsobem asi ano, ukazují. Mohou mít odkaz na zdejší profil na sociál sítích. Kdoví...

Dnes mi jedna uživatelka dala palec za komentář ke knize. Sama dosud žádný nenapsala, je tu už nějaký rok a já jsem první, kdo od ní dostal palec. To prostě potěší. :-)

pobijecmuch: Jejda, to až takto? Ktovie, či by to robili, aj keby bol viditeľný zoznam udelených palcov...
Naias, siena: Akože mne to vôbec nevadí, len stále neviem pochopiť, čo ich na tom baví, viď. môj príspevok z 27.10. To naozaj len to, že to niekomu môžu ukázať?
Eicherik: To je milé :)
Text příspěvku byl upraven 31.10.24 v 13:37

Příspěvek porušil pravidla diskuze, a proto byl odstraněn moderátorem.

Vložit příspěvek