Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
hm, tady už od uhádnutí poslední hádanky uplynulo pět dní, takže je na čase s tím pohnout. kapr někam odplul, tak se toho chopím sám:
Válka je na spadnutí, milenci se toulají velkoměstem a občas zajdou na skleničku. Nejvíc si oblíbili voňavé pití, nesoucí jméno přímořského kraje, který v té válce, co už má brzy začít, sehraje dosti významnou úlohu. O kterém kraji je řeč a která kniha vypráví o milencích, jejichž literárně zvěčněná záliba proslavila tamní alkoholický produkt po celém světě?
Text příspěvku byl upraven 06.05.17 v 11:59
Co jen to pil dr. Ravic s Joanou pod Vítězným obloukem v Paříži? Byl to Absint nebo calvados?
no tak dobře, ale měla by ta odpověď být pěkně vcelku... nicméně to uznám. máš babu. budeš koukat na hokej?
Tak, pančeli, já to tedy zvopakuji, jag to má být:
Je či byla řeč o kraji (departementu) Calvados, který leží v Normandii, což je severozápadní cíp Francie - země nacházející se v jihozápadní Evropě.
To by šlo? Je to vhodné pro tůrdefráns? Mohu nasedat?
ach jo, stačilo napsat calvados-vítězný oblouk... ale jak říkám, máš babu
Já jsem to chtěla podat trochu zábavnější formou, než kopírováním wikipédských informací, a ty mě setřeš?! To mě vážně mrzí. Asi se mi to fakt nepovedlo napsat tak, aby z toho čišela ta legrace a zábava, jakou jsem cítila, ten úsměv, jaký se dostavuje po třech skleničkách calvadosu. Škoda.
Kvůli tomu zklamání dám teď nepříjemnou hádanku:
Když už jsme v té Paříži, tak tam vidím potloukat se takového sexuálního predátora, který do toho města na pár let přesídlil. Napsal pak (kromě několika jiných) také dvě knížky, jimž dal názvy výsostně geografického charakteru, i když ta "místa", jenž ty názvy označují, byste sotva mohli navštívit.
Kdo to byl? A jak ty dva geografické pojmy znějí?
Text příspěvku byl upraven 06.05.17 v 13:22
Ne, ne. To byla odemne reakce na tvou větu začínající slovy "Napadl mě Henry ..." - tak jsem chtěla říct, že máš skvělé nápady, nebo tě HM napadl úplně správně - jde o něj a jeho obratníky.
Nejsi "mimo" - naopak - jsi přesně na obou těch slavných pomyslných čarách, které také rozdělují, parcelují svět.
A prosím, vem nás teď na nějaké hezké místo.
Nevyžádané osobní poznámky jsou často nejlepším a nejhodnotnějším obohacením každé debaty, proto i tuto velmi vítám. Ty přesahy, subjektivní názory, postřehy, "křížové" informace o knihách či autorech z jiných knih - to je přece skvělé!
Kam bychom se vydali, abychom navštívili muže, který dostává dárky k narozeninám od své vnučky zmizelé již před desetiletími?
Je to Švédsko, kde žije pán Vanger, ktorému Harriet posiela darčeky až z Austrálie?
V hlavnom meste jednej krajiny Východného bloku žil pekný počerný mládenec juhoslovanského pôvodu. Pracoval v mnohých autoservisoch, miloval niekoľko žien a trpel suchotinami. Tragicky zomrel pár rokov pred štyridsiatkou. V ktorom meste sa odohráva jeho príbeh?
nápoveda: v roku 1873 sa tri mestá pri veľkej rieke administratívne zlúčili do jedného a v súčastnosti sa delí na 23 obvodov.
hľadané mesto je jedným z najväčších v EÚ, je to hlavné mesto a jazyk sa nepodobá nijakému inému.
Text příspěvku byl upraven 07.05.17 v 10:23
Mám pocit, že ide o knihu Životné prehry, myslím, že MonikaJanka nepochopila, že sa háda miesto aj kniha.
A tiež myslím, že odpoveď na otázku, ktorú položila soukroma „A co to tedy bylo předtím vlastně za knihu - titul?“ znie: Muži, ktorí nenávidia ženy.
Prepáčte, nejak som to celé doplietla. Zabudla som dať názov knihy k predchádzajúcej hádanke, je to kniha Muži, ktorí nenávidia ženy od Stiega Larssona.
Moja hádanka: mesto je Budapešť a kniha Životné prehry.
Štafetu dávam soukromnej, keďže uhádla mesto a nechtiac som napísala názov hádanej knihy.
Mně to bylo divné, ale protože anotace knihy Životné prehry F.Makru (kterou neznám) od maďarského autora jménem Ákos Kertész ((kterého taky neznám) nevypovídá o ničem jasně (zámečník, nic o Budapešti, nic o Jugoslávii,...) tak jsem to vzala jako odpověď na předchozí otázku, které by - anotace - mohla třeba taky vyhovovat. Takže teď je to konečně vše jasné.
Vložit příspěvek