Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Díky za super hádanku, zavzpomínal jsem na dětství. „Troskovo“ období jsem měl ve věku kolem deseti let. Úžasná byla i trilogie Zápas s nebem a taky Planeta Leon.
Popřemýšlím a hned sem něco dám.
Sobolí Ucho mě inspiroval, takže opět hledáme podzemní říši. Vchod do ní ležel u divoké řeky, takže byl dobře chráněný. Nakonec však král nechal řeku v těch místech překlenout mohutným mostem, který byl v proroctví označen jako kameny jeho pýchy. A opravdu nakonec existence mostu usnadnila pád a zkázu celého království.
řeka Narog - Tolkienovy knihy Silmarillion, Nedokončené příběhy a Húrinovy děti.
soukroma: Je to správně. Ještě dodám, že království se jmenovalo Nargothrond a zbudoval ho Finrod Felagund – což je zároveň jméno našeho kocoura. :-)
Podáváš...
Hun: ale jakým jménem ve skutečnosti na kocoura voláte, neumím si představit, že se někde ozve "Finrode Felagunde", to by snad raději/dřív utekl ;-)?
Na jakém velkém ostrově (největším v daném moři), oblíbeném pro příjemně teplé klima zejména letními hosty, vyšetřuje zapeklité vraždy kriminální inspektor, který se tam s rodinou nedávno přestěhoval z hlavního města na pevnině? Při pohledu na české názvy knih v této detektivní sérii je víc než zřejmé, že s dalšími díly krvavost a hrůzy vyšetřovaných činů narůstají...
kdyby v tom nebyla ta "rodina," tak by to mohl být komisař montalbano. jenže ten je ve vigatě sám, ta jeho laura je někde v miláně.
Nee, špatná postava i země. Mohu ještě napovědět, že ostrov má dokonce svůj jazyk, ale pro nás "nečitelný" a obtížně vyslovitelný podobně jako jméno autora...
Abych někoho nezavedla na scestí, "nečitelný" z indicie výše ohledně autorova jména neznamená jinou abecedu než latinku, jen že je v ní trochu víc jiných okras nad písmeny, než jsme zvyklí u nás, a proto nám správná výslovnost může činit problém. Název ostrova je ale čitelný jasně a zřetelně, a dokonce nám může připomenout i něco jiného, trochu z domácí popkulturní scény. A bych nezapomněla, pohybujeme se v Evropě.
Tak z evropských ostrovů mi domácí popkulturu evokuje buď Gotland, nebo Lesbos. :-) Tipuju ten Gotland, protože severských krimi je teď jako maku... Pak by to byl Håkan Östlundh a jeho inspektor Fredrik Broman.
Text příspěvku byl upraven 07.10.16 v 17:54
Ostrov Gotland to je, teď ještě tu sérii. A kdo umí používat štítky zde na DK, má odpověď, i když třeba žádnou knihu od autora ještě nečetl.
Woodward: No pro lidi z vnitrozemí Švédska bude asi mít Gotland mírné klima, u moře to tak vždycky je. :-)
Ano, je to série Fredrik Broman od Håkana Östlundha. Omlouvám se za zacyklené příspěvky, ale zaujala mě druhá varianta Lesbos, tak jsem si hledala, jak je ostrov vlastně velký - no, dost ;-)
Jinak švédské detektivky, z Gotlandu nevyjímaje, se mj. vyznačují tím, že se velice často odvolávají na horká až tropická léta, proto mají jejich aktéři tak rádi pobyt u moře a v letních chatkách na ostrovech ...
Hun zadává.
Jo, a Eskymáci by se tam koupali i v prosinci, ale teplé klima vypadá jinak. Sice to není Botnický záliv (spletl jsem si to s (Alandem), ale rozdíl je nějakých dvě stě kilometrů a teplé klima podle mě začíná nanejvýš v Biskajském zálivu. ;)
Léto ve Švédsku je velmi příjemné (tropické bych tedy neřekla), ono když slunce vyjde ve dvě, tak v šest už je dost teplo. Jenom to moře si nedá říct, že je léto, a je děsně studené. Ale lidi, hlavně děti, se statečně koupou.
Už se těšim na další hádanku, dnes jsem se moc nechytala, fantasy ani detektivky nejsou moje parketa.
Nějak nemůžu nic originálního vymyslet... Tak aspoň tohle:
Ze kterého amerického státu pochází muž z dobré rodiny, který usoudil, že každá opravdu významná rodina nutně potřebuje černou ovci, díky jejímuž nemorálnímu životu vynikne spořádanost zbytku rodiny, a obětavě se tedy rozhodne na sebe úděl této černé ovce vzít?
Napovím, že stát původu se u postavy projevuje, protože je to přes svou zkaženost pravý jižanský gentleman.
Ta charakteristika záporáka je mi strašně povědomá, pořád se mi tam vnucuje postava Horáce Jouetta Greenwooda z Brdečkova Limonádníka. Ale knížku jsem někde zasela a zaboha ji nemůžu najít, abych si to ověřila. Ovšem co se týká státu, tak jen plácnu Louisianu.
Třeba bude mít někdo lepší nápad.
určitě to bude Georgia, ale jestli jo, tak má babu biki, protože to rozlouskla ona. :)
Vložit příspěvek