Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Tak už jsem doma (obrazně i fakticky) a mám tady Kaleidoskop.
Takže Dublin, irsky Baile Átha Cliath (ale v tom musel pomoci Google).
Přesně tak! Atmosféra povídek jako McGillaheeovic škvrně nebo Žebrák na O’Connellově mostě je tak neopakovatelně upršená a šedivá a irská!
Ovšem Dublin jako takový je prý naprosto fádní a nepěkné město. Tak jsem aspoň slyšel. Isserley je na tahu...
McGillaheeovic škvrně jsem si zrovna přečetla, když už jsem tu knížku měla v ruce. :) Rychle ji vracím do knihovny, nebo začnu od začátku.
„Angličanům se u nás, daleko od jejich mlhy, v krajině jasného slunce, vína a tmavovlasých děvčat, jistě líbilo. Snažili se tu udržet. Všechno tu svědčí o podobném úmyslu. ... byl zbudován jako nedobytná pevnost, z níž mohla hrstka ozbrojených mužů držet v uctivé vzdálenosti pěkný kus kraje...
Když projdete bránou vstupní věže, nejste ještě na hradě, nýbrž v prvním pásmu o rozloze padesátkrát třicet metrů, kde stávalo podhradí. Je to vymyšleno chytře — hrad chránil osadu, ale taky se jí dával chránit. I kdyby nepřítel pronikl vstupní věží za první hradby, čekal by ho nejdřív nejistý boj v těsných uličkách.“...
„Napravo pak objevíte schody k onomu rozlehlému sklepení, které tak nadchlo strýčka, a uprostřed, v průčelí, vás po vší té strohé přísnosti překvapí velice pěkná jednopatrová obytná budova umístěná v pravém úhlu k donjonu a opatřená půvabnou kulatou věží, v níž je umístěno schodiště.“
Jak se jmenuje toto místo?
Text příspěvku byl upraven 10.10.16 v 15:47
Ano. Soukromá, tak to bylo hodně rychlé. Zbytečně jsem se patlala s tím, co mám vybrat, aby to nebylo příliš lehké.
Podáváš.
Nebylo to lehké ;-) To já mám něco mnohem lehčího:
Na jakém místě na zeměkouli existuje záznam, podle něhož lze usoudit na váhu světoběžníka, který o svých nevšedních cestách hojně a zajímavě psal? Podle všeho se jedná nejen o záznam v daném místě rekordní, ale zřejmě již ani nedosažitelný, natož překonatelný...
A samozřejmě nás zajímá kniha, v níž o své aktivní návštěvě daného místa autor poutavě psal.
To by mohlo být buď v Panama City nebo v Colónu. Kniha se jmenuje Za novými světy a ten záznam se týká Richarda Halliburtona, který proplaval Panamským průplavem a zaplatil podle tonáže. Tuším, že ho to přišlo asi na 36 centů.
Tak jsem to zkontroloval, bylo to na Gatúnském zdymadle, asi osm kilometrů od Colónu. A skutečně to stálo 36 centů.
Tak se posuneme na úplně jiný konec světa.
Velký detektiv přichází do malého města na pobřeží, kde kdosi vraždí mladé vdovy. Autor o městě napsal, že "jedinou záminkou jeho existence jsou perlorodky". Město je skutečné, detektiv je vymyšlený. Ale dobře.
Název města je obsažen i v názvu románu, který máte uhádnout.
Že by moje oblíbené Broome, SZ Austrálie, aspoň v knize Vdovy z Broome autora jménem Arthur William Upfield, s nezapomenutelným Napoleonem?
Text příspěvku byl upraven 10.10.16 v 18:06
Na tomhle ostrově, kde nebylo původně nic kromě pár indiánů, vznikla důležitá osada nových přistěhovalců. Na počátku 19. století je tam již město, které ale s jeho dnešní podobou spojuje pramálo, protože to stále ještě je z větší části divočina, do níž si skoro nikdo netroufá...Stejně jako rychle postupoval urbanistický rozvoj města rostl i jeho místní a později celosvětový význam.
Ptáme se na jméno ostrova, původní a dnešní název města a navrch název románu, který tvoří střed dramatické série věnované nejen historii a obchodnímu i kulturnímu rozvoji této dnes obří metropole pokrývající každý kousek ostrova, ale zejména národnostnímu kotlíku v ní.
Tipuju Nový Amsterodam, dnes Nový York, ostrovy tam jsou minimálně tři, které si vybavuji: Staten Island, Long Island a Manhattan. Ale ten román neznám...
jenže v devatenáctým století tam už moc divočina nebyla. někdy ve dvacátých letech 19. stol. se začaly na manhattanu stavět ulice do "rastru", tak jak je známe teď.
Míněn je hlavní ostrov, tedy Manhattan; cituji z anotace hledaného románu z celé série o velkém městě: "Město New York, jež se roku 1812 rozkládá mezi manhattanskými lesy a mořem"... Divočiny tam bylo opravdu hodně.
Napovím, že jej autorka napsala před necelým desetiletím, jako součást série, která vycházela trochu napřeskáčku (první díly tvoří jasnou sérii, v rámci ní hledáme díl prostřední; díl čtvrtý se totiž zase časově vrací..).
Text příspěvku byl upraven 10.10.16 v 18:43
Nuže? Často se zde opakovalo "město", a to je právě klíčové i pro nalezení českého označení série a správné knihy v ní...
Je to sice autorčino Město slávy (City of Glory: A Novel of War And Desire in Old Manhattan), ale dobrali jsme se víceméně správné odpovědi ;-)
A Hun má další úkol na dobrou noc.
Děkuji za štafetový kolík.
Hledáme ostrůvek, který se stal útočištěm zločinců zabývajících se průmyslovou špionáží. Dostane se jim ale na kobylku schopný detektiv s kolegy...
Text příspěvku byl upraven 11.10.16 v 01:08
Nápověda: Až mi budete psát název toho ostrova, budete potřebovat klávesovou zkratku Alt+660. :-)
Ten ostrov existuje, nebo je fiktivní? Já že se zase nořím do probírání severských a německých jmen ostrovů..., neb mi námět (zatím) nic neříká.
No jo, ale Alt 660 je poslední znak tohohle médi. ʕ •ᴥ•ʔ
Googluje mi to Polynésii nebo Malajsii, ale detektivku žádnou.
Ostrov toho jména existuje, ale v románu leží ostrov poněkud jinde, takže se autor spíš inspiroval. Oba ostrovy toho jména, skutečný i románový, jsou malé a bezvýznamné.
Napovím, že zločinci unesli vojenského vědce, aby získali výsledky jeho výzkumu.
Mně to připomíná knížku Kalle Blomkvist zasahuje, jenže jsem to čet už před padesáti lety, takže si nic víc nepamatuju.
Vložit příspěvek