Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Tak třeba: Leslie Dunton-Downer: Shakespeare a jeho svět.
Globe Theatre, Londýn, postaveno v roce 1599
Už se to rýsuje, polovinu odpovědi máme správně - Londýn. Kniha je fikce založená na faktech (vážně), Shakespeara má v titulu, ale jde o hrdelní zločiny (nejen v titulu)!
Jsou to Vraždy podle Shakespeara od Jennifer Lee Carrellové a je to docela zajímavé i poučné čtení. Autorka je shakespearoložka a drží se známých faktů, což jí v případě velkého Willa pořád dává slušný prostor pro thriller. Zajímavé je, že v Utahu, Arizoně aspol. opravdu jeho hry milovali i prospektoři a je tam mnoho místních názvů (městeček i dolů), která nesla jména jeho postav. To mne dost překvapilo.
Ale v knize jde hlavně o stále nezodpovězenou super-otázku:
Kdo byl Shakespeare?
Pánové se nepoperou, ale nějak slušně podělí o další zadání...
Text příspěvku byl upraven 23.11.18 v 16:17
Inu, děkuji, vykonal jsi větší než malé množství práce, ale zkusím tedy něco vymyslet.
Nyní hledáme les, v němž byl podle autora na honitbě sám Jindřich VIII. Hledáme jméno lesa odvozené od panské rodiny žijící v zámečku poblíž.
Sherwood to není, ale je zajímavé, že Robina zmiňuješ: Jindřich VIII. si totiž podle kroniky citované v knize stěžoval, že na něj v lese Robin Hood zaútočil.
Mnou hledaný les leží v jiném hrabství než Sherwood.
Text příspěvku byl upraven 24.11.18 v 16:30
Konkrétně se tedy jedná o hrabství Herefordshire. Děj románu se odehrává ve 40. letech minulého století.
Robin Hood se v knize vyskytuje nejen jako zmínka v kronice. Mihne se i v příběhu samém. Spolu s dalšími bizarními postavami.
jak jde o bizarnosti, pak je to Ryhopský les - Les Mytág (netušila jsem, že to bude takhle jednoduché - i pro nečtenáře, ale knihu už mám ;-)
Ano, žádná záludnost v tom tentokrát opravdu nebyla. Tak než se do knihy pustíš, můžeš zadat novou hádanku.
"Katedrálová města jsou malá města s velkými katedrálami, ve
kterých se konají nesmírně dlouhé bohoslužby; i přijde kostelník a
nařídí turistovi, aby nekoukal na strop a pilíře, nýbrž sedl si do
lavice a poslouchal, co tam v chóru odzpěvují. ... Slyšel jsem ohromné množství litanií, žalmů, anthem a písní, a všiml jsem si, že katedrály mají obyčejně dřevěné stropy, následkem čehož není u nich vyvinut opěrný systém kontinentální gotiky; že perpendikulární pilíře mají vzhled složitého potrubí; že protestantští kostelníci jsou tvrdší než katoličtí a potrpí si stejně na spropitné jako kostelníci italští, jenže jsouce gentlemany – musejí dostat větší; že reformace vykonala velmi prasácké dílo, když zurážela hlavy soch a odstranila z kostelů obrazy a jiné pohanské modlářství. Následkem toho jsou tyto katedrály holé a divné, jako by se do nich nikdo nenastěhoval. A ještě horší je, že uprostřed hlavní lodi je uzavřený chór pro kněze, ministranty a elitu farnosti; ostatní lid sedí dole a nevidí nic než
víceméně vyřezávané stěny chóru a zadek varhan; hlavní loď je tím důkladně porušena, celkový prostor je rozříznut vedví; jakživ jsem
neviděl něco tak absurdního."
Kdejaký poutník po katedrálách měl a má stejné pocity, jen to autor ve své knize dokázal vylíčit prostě literárně nejlépe a přitom od srdce.
A zeměpisná otázka se samozřejmě týká země - kde že se právě s takovouhle církevní architekturou setkáme?
Text příspěvku byl upraven 26.11.18 v 14:28
Potěšení je na mé straně...tak zkusím také zadat:
Hledá se město, poblíž kterého se najde ubitá farářka známá svým neortodoxním přístupem k výkladu Bible: "...celá Bible je plná mužů, kteří mají důležitější poslání než ochraňovat ženy a děti...ženská musí jen dřít a čekat na svou odměnu v nebi..." Přidám, že město je typické drsnými přírodními podmínkami.
Super, konečně jsem nejen našla odpověď na hádanku, ale i stihla zadat jako první :-)
"Milánkové, klidně si mě zastřelte, ale..." - odkud pochází hlavní hrdinka, jejíž životní cesta nebyla rozhodně sladká, jak by se dle názvu knihy dalo předpokládat?
Tak ještě napovím, že ke knížce jsem se dostala díky letošní Knižní šifře.
Dobře, tak ještě malá nápověda - paní přijela jako malá z jedné světové velmoci (z vesnice kterou hledáme) do jiné světové velmoci v roce 1913. A z chudé dívenky se svoji přičinlivostí vypracovala na první dámu v daném oboru.
Knihu jsem dohledala, velmoci jsou jasné, dokonce i cílová adresa, ale rodné vesnice jsem se nedopídila...
Vložit příspěvek