Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Vídeň mě taky napadla, ale pak jsem se zarazila: např. Slepí ptáci se odehrávají v Salcburku.
Bude to určitě Salcburk, Pět se taky odehrává v tomto městě. Vymyká se zřejmě pouze Londýn. Nevím, nemám příliš načteno. Hlasy mi stačily.
Já četla Pět, a pak ještě Slepé ptáky, nebylo to špatné, a navíc jsem se blíž seznámila s Rilkeho básněmi...
Ano, Ursula Poznanski a Salcburk. Jedná se o sérii Beatrice Kaspary a knihy Pět, Slepí ptáci a Hlasy. Jen teď nevím, komu to uznat :-) Lenka27 a soukromá - domluvite se?
(Po nedávné četbě mě trápí jedna zapeklitost, tak teď jí možná přijdeme společně na kloub.)
Vstupy do měst bývaly vždy velmi důležitými body a ve východních zemích byly často spojovány i s nadpřirozenými bytostmi, a podle toho byly i pojmenovány. Jedno jméno se často opakuje v mnoha knihách (i filmech), netýká se tedy pouze jediného města, ale v literatuře i následně filmu tomu vévodí jedno dílo, jehož titul zároveň značí hledané jméno.
Text příspěvku byl upraven 07.12.18 v 19:27
Hledané jméno je v české transkripci jednoslovné, v přeloženém tvaru pak znamená "vstup do města" "nadpřirozených bytostí".
Hledaný titul (povídky i povídkové knihy) pochází z pera nejlepšího místního spisovatele období po první světové válce. Podobný titul najdeme i u současné cizí spisovatelky, která se ve své napínavé sérii věnuje stejnému období: přelomu prvního tisíciletí ve východní ostrovní zemi.
Stále hledáme jméno "vstupu do města", tedy brány, "nadpřirozených bytostí", tedy typických obávaných tvorů, které - aspoň před tisícovkou let - obyvatelé východní ostrovní země viděli "za každým rohem" a za každou nezvyklou událostí a kteří jim hodně "mluvili" do života.
Původně jsem myslel, že to bude Brána andělů, teď to spíš vypadá na Bránu duchů. Ostrovní stát na východě může být Srí Lanka, ale taky spousta jiných... Blížím se? :-)
Úplně nejvýchodnější ostrovní stát, o jehož zajímavé historii se dočítáme asi mnohem častěji než o Ceylonu. S duchy jsi blízko, ale tady měli na mysli jen duchy opravdu zlé...báli se jich.
Já si myslím, že je to Japonsko, autorka je americká a píše detektivky tuším z 11. století. Ale mám málo informací.
Japonsko to je a je to skoro Brána "duchů". Najděte ošklivou alternativu k duchům, budete mít české pojmenování bran v mnoha japonských městech (alespoň va přelomu prvního tisíciletí). Odtud je jen krůček k japonskému originálnímu názvu a titulu povíky/povídkové knihy významného japonského autora první poloviny 20. století (americká autorka má podobný titul také ve svém repertoáru, ale ten nehádáme - slouží jen jako případná nápověda, protože v českém překladu titulu je vlastně brána zdvojeně, tož jde lépe najít).
Rjúnosuke Akutagawa - Rašómon a jiné povídky, snad někdo bude vědět více. Sama jsem zvědava na název brány.
Rašómon = Brána démonů :-)
předávám
(pozn.: Akiro Kurosawa natočil stejnojmenný film na motivy knihy https://cs.wikipedia.org/wiki/Ra%C5%A1%C3%B3mon)
Děkuji za skvělý tip, určitě se podívám na film a zajímá mě hlavně kniha. Poprosím o trochu času na přemýšlení.
(Tak já ještě přidám doušku, proč je Rašomon pro mě pořád ještě zapeklitostí: nevím totiž, jestli dodnes takové brány (aspoň symbolické) stále mají, zda je v Japonsku stavěli i v průběhu posledního tisíciletí, zda musela taková brána v každém městě na ochranu být, zda sloužila pro odhánění démonů/očištění příchozích atd. Tady asi není přítomen žádný japanolog-historik, ale kdyby náhodou, budu vděčná za další info soukromě. V Japonsku jsem sice byla, ale tohle na přetřes nepřišlo a ani si žádnou Rašomon nepamatuji ;-( )
Hledáme místo na konci světa, kam se vydal náš hrdina hledat jak se stát nesmrtelným.
Dílo není klasická kniha a dá-li se to tak napsat, nesmrtelnost se vydá hledat v "kapitole" 11 po smrti svého přítele. To místo není určeno zcela konkrétně, vydá se za někým, kdo údajně zná tajemství nesmrtelnosti a shodou okolností musí projít také bránou střeženou škorpióny.
Gilgameš to je, o tom žádná. A hora Mašu je samozřejmě správně, ale byla jsem teď poučena profesorkou bohemistiky, že se také užívá poeticky "u úst" všech řek. Ale já je to pro mě novinka a pokud někdo má více informací, budu ráda. Ulriška má babu.
Hledáme město, kde nám příběh spěje ke třem svatbám a předvedení srdceryvné tragédie.
Vložit příspěvek