Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Hledáme předměstí, součást třináctimilionové aglomerace kolem cca třímilionového hlavního města, kde se schovával velkej padouch. Dvojice českých autorů o jeho dopadení napsala před lety pěknou knihu. Jméno předměstí je obsaženo v názvu knihy.
Ten padouch byl opravdu velkej a lumpárny, co spáchal, by se daly označit jako monumentální. Zajímavý je, že ti, co ho dopadli, přicestovali zdaleka a potom ho taky daleko odvezli.
Hledáme podle mě San Fernando v Buenos Aires a knihu „Únos ze San Fernanda“ od Kulky a Trochtové. Je to o dopadení Eichmanna.
Děkuji. Tentokrát něco jednoduchoučkého:
Kde se konaly sáhodlouhé námluvy, jež skončily masakrem?
Tahle bude taky jednoduchoučká: Kde se tohle stalo?
Jak procházel dvorkem, plazivá, lozivá
a batolivá havěť slévala své vřeštivé hlásky v jedinou příšernou symfonickou báseň.
Doktor stanul u otevřených dveří do kuchyně. Na vlastni oči viděl, jak bábrlinka jde ke kamnům, noří velkou naběračku do kotle a rozsévá vařené
fazole po podlaze.
Načež vřava přestala, jako když utne.
Plazivá, lozivá a batolivá havěť se s tichou pílí dala do díla, pohybujíc se od jedné fazole ke druhe a zastavujíc se pouze na dobu nezbytnou k jejich pozření. Bábrlinka si šla zase
sednout, aby si užila chvilinku klidu. Dítka šmejdila pod postelí, pod židlemi a pod kamny s usilovností drobného
domaciho hmyzu.
Text příspěvku byl upraven 17.12.18 v 13:27
Ten úryvek pochází z jedné kapitoly hledané knihy.
Ta kapitola pojednává o početné rodině jisté krasavice, postižené momentálním nedostatkem jejich základní potraviny.
A ta kniha je příběhem krásného společenství několika mužů, kteří mj. těm dítkám zajistili obživu a i jinak konali dobro (teda... jenom někdy).
To všechno se děje ve velmi zvláštní čtvrti přímořského města, která dala knize jméno.
Fantasy? Scifi? Nic takovýho. Život jako řemen. Literatura jako víno. Autor píše o rodném kraji a zalyká se sluncem a vínem.
Tipuji Steinbeckovu Pláň Tortila nacházející se v Monterey, v Kalifornii, v USA.
Půjdeme teď na východ od slunné Kalifornie. Jeden malý vyděšený nemluvný kluk byl tak vyjukaný z dotazů imigračního úředníka, že jediné, nač se zmohl, bylo jméno jeho rodné vesnice, která leží ještě východněji, než ono imigrační centrum. Tak mu jméno té vesnice přischlo a pod tím příjmením se pak proslavil jako jedna z nejslavnějších literárních a zanedlouho i filmových postav.
Lenka27 - netuším, zda východně na východ od Kalifornie leží nějaká vesnice zvaná Little, podle níž dostal Vernon své příjmení, a tedy zdali se ta moje hádanka hodí i na něj - tu knihu jsem nečetla a zdejší anotace nic takového nenaznačuje.
Rozhodně jsem však jeho neměla na mysli. Kromě toho - Vernon Little snad nebyl emigrant, který by byl v dětství nucen podstoupit rozhovor s imigračním úředníkem ...
Vernon Bůh Little byl na útěku - proto to emigrantství. Ostatně já jsem to jenom zkusila a očividně by po tak dlouhé době nebylo od věci přidat nápovědu.
Vložit příspěvek