Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Kniha, země a poušť správně. Vloni to vyšlo česky: Probudit lvy.
Ale ještě je třeba doplnit samotné město, kde se román odehrává a na které jsem se ptala. V české anotaci to přímo je.
Peršanka: Na procvičení čeho?
Ono ani na čtení to není k zahození ;-) Ale ještě jsem nedočetla...
Eilat to není, to je (podle všeho) naopak velmi příjemné přímořské letovisko, jediný kousek Rudého moře v Izraeli, takže Negevská poušťze severu ho moc netrápí.
Pravda, to bylo ode mne zoufalé :); dáme tedy město Beersheba/Beer Ševa.
A teď už je to ono!
Probudit lvy se odehrává v Be'er Sheva (pro ty, co umí hebrejsky - úzasné, že to jde zkopírovat, jen se za tím už rovnou píše zprava doleva, ani závorku už tam nedám :-) - בְּאֵר שֶׁבַע
Název obce je součástí názvu celé povídkové knihy, která shrnuje tamní dění od konce války po současnost.
Pátrá se po místě, které je v titulu hledané knihy označeno jako část trupu slovutného města.
Pařížská tržnice (Halles de Paris) - Břicho Paříže?
Text příspěvku byl upraven 16.02.19 v 14:41
Mladík, který se v zahraničí dostal do nesnází, z nichž mu pomohl cizí šlechtic - jeho soused v hotelu, pozval šlechtice, aby ho navštívil, až přicestuje do jeho vlasti. V kterém městě a v které ulici byl mladík doma?
Podle mě je to Hrabě Monte Christo, ale jméno té pařížské ulice nemám šanci dohledat.
Helderova 27,Paříž... Ať zadá Hun, mně by ještě chvíli trvalo, než bych se k Albertovi dohrabala... Otevřít knížku umí každý ;)
Text příspěvku byl upraven 17.02.19 v 10:14
No dobrá, tak tedy kočovník má babu. :)
Mimochodem, Hune (a všichni, jichž se to týká), ten hrabě i ten román se jmenuje Monte CRISTO!
Text příspěvku byl upraven 17.02.19 v 09:34
Woodward: už jsem se po tom pídila dřív a existují vydání s oběma variantami, dokonce i Kristo...
No, to znamená jenom tolik, že dotyčnej překladatel nebo redaktor se fláká. Jméno je jméno. To je jako kdyby někdo v českým překladu napsal Dartaňan.
Já tomu rozumím, jenže těch vydání je fakt hodně. Tak se nedá čtenářům divit, že používají to, co četli ;)
Vložit příspěvek