Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

.....putování proti proudu řeky do vnitrozemí neprobádaného ostrova a poznávání tajemných, domorodých kmenů, obývajících nepřistupnou džungli.....hledáme onu zemi /ostrov/ a knihu, která to popisuje .....na cestě se stal svědkem do té doby velmi střežených obřadů.....

Tak tohle jsem si pamatovala - jako hádanku, která skoro před dvěma lety potrápila. Takže nezbylo než se jí znovu podívat na zoubek:
Borneo - Do hlubin džungle Jorgena Bitsche

V jakém hornickém městě se odehrává příběh z revoluční doby (součást rozsáhlejšího cyklu), kterou napovídá i titul románu označující první jarní měsíc?

Nikoho nenapadá titul světové literatury, který (ač může vyhlížet jako nějaké vlastní jméno) znamená konkrétní měsíc? Jenže ten název jarnímu měsíci vydržel jen velmi krátce. Revolučně krátce...

Ano, je to Zolův Germinal (13. díl cyklu Rougon-Macquartové), který se odehrává v dolech u francouzského Montsou.

Pardon, někde jsem se zapomněl.
Hádanka:
...A uhlí je samá břidlice.
Zrovna včera to vybuchlo jako granát na mou duši, úplně jako granát
v herně. A málem jsem to dostal do oka. Však jsem taky řekl
Culyerovi, že se to nesmí víckrát opakovat. Jen se smějte, ale znám
člověka, který při takovém výbuchu přišel o oči. Před válkou se tohle
nemohlo stát a proboha! Proboha, Williamsi! Podívejte se na to víno!
Čichněte si k němu. Ochutnejte! Že je cítit zátkou? To bych si
vyprosil, že je cítit zátkou. Panebože! Já nevím, kam to s klubem
spěje.“
Hádáme pochopitelně s kterým klubem to jde tak s kopce a v kterém románu.

Ten klub má fakt smůlu. Nedávno tam jeden stařičký člen umřel v křesle a navíc se později ukázalo, že ho zavraždili a do toho křesla ho někdo přenesl.

To zní jako Klub podivných živností pana Chestertona. tak by to mohlo být město nad Temží: Londýn.
Text příspěvku byl upraven 25.02.19 v 20:59

Chesterton to není. Město nad Temží to je, jenže to není předmětem hádání. Máš uhádnout jméno klubu. Napovím, že to jméno je obsaženo v názvu knihy.

Ajaj, já zapomněla!
Dva z hrdinů první knihy mých oblíbených autorů zahynou na velmi neobvyklém místě. Kdepak to je?

No... napadlo mě, jestli ti oblíbení autoři nejsou třeba bratři Strugačtí. V tom případě by tím místem mohla být uranová Golkonda na Venuši (Planeta nachových mračen).

To byla ta první kniha. Asi jsem to blbě napsala, pravda je, že tam zahynuli také dva. Ale já myslela dva hrdiny, jeden z nich skoro hlavní, o kterých se psalo i v dalších knihách a povídkách. A ti nakonec zahynou, už dost staří, na poslední cestě, na velmi neobvyklém místě....

Ale jsou tam ti hrdinové - geolog a navigátor, takže víš, kdo nakonec už zestárlý, zahyne.
Text příspěvku byl upraven 02.03.19 v 12:00

Tohle je zeměpisná hádanka. Hádaj se místa, ne postavy. Takže jaký místo mám uhádnout?

Saturnovy prstence a podivný kamenný blok v nich - Tachmasib letí k Saturnu
Vložit příspěvek