Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Hledáme území, kam na malebný venkov krátce před penzí odešli ti dva, co byli ...
.....no když byli dva, tak to určitě nejsou Tři mušketýři.... ale mohli by to být třeba pánové Bouvard a Pécuchet.
.....hledáme lokalitu, kde se prolínají osudy několika lidí, kteří doslova žijí mimo civilizaci ....
...koukám, že nikdo nehádá ....ale je mi to jedno.... jedná se o českou knihu ....určitě ne o román
Mně to tedy jedno není, takže rovnou odpovím, nehádám:
Raději zešílet v divočině - Šumava
Jeden z mnoha návštěvníků vpravdě ikonického podniku o něm prohlásil, že "je pro náš národ čímsi jako Říp, Blaník nebo Radhošť". Však jej ve svém díle použili i mnozí další velikáni literárního nebe, neb ho znali z první ruky, ucha, jazyka a oka.
Hledáme knihu, v níž se chodec a milovník různých posezení s obsluhou, spisovatel rozpoznatelný po hlase, vyznal z obdivu k hledanému místu výše uvedeným citátem.
A protože jeho slova připomněl nedávno také žijící autor-knihkupec při svém shromažďování drobtů o velkolepém městě, kdo nepřijde na původního autora a jeho dílo, tak může stejně dobře odpovědět dílem modernějším.
To vypadá na Hrabala. A v tom případě hledáme Prahu. "Chce vidět Zlatou Prahu?".
norrasun to s pověstnou Vikárkou trefila přesně: první volba knihy je skutečně Po Praze chodím pana Nepila, druhá (náhradní) pak Drobničky z Prahy pana Ebra.
Mám tu příběh osudové lásky s tragickým koncem, a mě zajímá, kde hlavní hrdina svou milovanou, která umí řídit lodě a má malého synka, potkal.
Autorka fandila minulému režimu.
Text příspěvku byl upraven 30.09.19 v 16:13
To jsem tedy sama zvědavá: vzhledem k poslední indicii (a nabízející se Pujmanová, Majerová?) mne k vodě nejblíž dovedla "vltavská" Přehrada, ale ani tam, v té - dle anotace - utopii, těžko ženská řídí lodě, nebo že by právě tam, v budoucnosti, naší už minulosti? ;-)))
Není to ono..tahle spisovatelka je lékařka..a z toho prostředí je i kniha.
Tak to bude asi Valja Stýblová, ale moc se v jejích knihách neorientuji, takže tipnout Most přes řeku Léthé je prostě jen prostý "zeměpisný" tip.
Je to správně, samozřejmě. Zkusím ještě počkat, jestli někdo neuhodne to místo.
Tohle dobrodružství začínalo pěkně, ve velkoměstě dvakrát větším než Praha, přičemž do něj žádné silnice nevedou. Dobrodružství, které se změnilo v horor a boj o život. Nu, kdo chce cestovat do dalekých končin, do divočiny odříznuté od civilizace, kam vede jen vodní trasa, musí být připraven na nejhorší... A to vůbec nejhorší je, že je to z pera českého autora ;-)
Město dle výše uvedených indicií odhalíte snadno: dvoumiliónová metropole uprostřed kontinentu, kam nevedou silnice.
Ke knize by vám mohly pomoci indicie, které odhalí samotný titul:
místu odpovídající dopravní prostředek, nikoli jediný a nikoli pomalý, který ale nesměřuje zrovna do místa určení, ale místo toho do "věčného zatracení"
A ještě navrch k autorovi: jmenovec byl významným překladatelem, např. pana Kaplana.
A víc už nepotřebujete vědět ;-)
Text příspěvku byl upraven 01.10.19 v 19:01
Vložit příspěvek