Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
tak to sem ke knize, prosím, zapiš - je tam zadaná jen jedna povídka a tuhle knihu já nemám
ne, zadává se zvlášť, ne do anotace:
Upravit knihu - Povídky
povídku "Uzdravení" už jsem tam tedy doplnila sama, anotace (u povídek se zřejmě dává volná ruka zadávajícím) by neškodila, ale hlavně žádoucí jsou tituly ostatních povídek, pokud je kniha u ruky
Text příspěvku byl upraven 08.10.19 v 17:27
HÁDANKA
Bardové se často nevyhnuli zajetí, kde občas psali, a také občas psali o zajatcích na nejrůznějších místech. V jednom případě se ten druhý případ odehrál na místě vpravdě malebném, kterému nechybí do dokonalé scenérie snad vůbec nic, ani dnes.
Těšila jsem se na osvěžující nápady, nic. Tak přidám nápovědu a pak pro mnoho možností prostor nezůstane: na strategicky umístěném místě napůl ve vodě zanechal autor i svůj podpis. A to místo je jedním z nejzachovalejších středověkých hradů v Evropě.
ano, krásný hrad u Ženevského jezera, radost navštívit, ovšem hůře být tamním zajatcem
Hledá se evropské velkoměsto z názvu knihy českého autora, který jím odkazuje na známý film z konce 80. let.
Hrdina v onom městě založí kapelu nazvanou podle místního prostředku hromadné dopravy.
Metropolis bohužel není evropské velkoměsto, Metropolis bohužel nenapsal český autor.
Text příspěvku byl upraven 11.10.19 v 16:07
Název knihy a filmu se liší pouze předložkou. V knize se díky prostředku hromadné dopravy pohybujeme městem POD jeho úrovní.
Hlavní hrdina navštívil svého bývalého kolegu-pilota ve státě, o němž je známo, že v něm pořád prší. Takže když se zázrakem některé dny v roce rozhrnou mraky, tak prý hlásí vyděšení občané, že viděli takové velké oranžové UFO...
Hledaná kniha nemá zrovna moc společného s UFO (i když autorem je současný oblíbený mj. sci-fi autor), ale s vesmírem hodně ano - je to fikce o životě pilota/pilotů, kteří se zatím dostali vůbec nejdál odtud, kde "hrouda nohy víže" (nápověda trochu k titulu). Knihu autor napsal dvacet let po největší světové humánně-technologické akci, ale už tehdy z autorových slov čišel jistý smutek v ohledu, co bude dál a jaký to má význam.
Takže samozřejmě neodpovídat, kam tahle akce vedla, ale vrátit se na začátek a správně označit hledaný stát. A smozřejmě román.
Označuji román. Fáze gravitace od Dana Simmonse. Stát přenechávám někomu dalšímu. I právo pokračovat.
Hm, nedalo mi to. Takže město by mohlo být Poona (asi i Puna) ve státě Maharashtra, Indie, kde se nacházel Scott, přítel hlavního hrdiny.
Text příspěvku byl upraven 13.10.19 v 13:03
Neprší jen v Indii - stát je v USA. Osadníci tam měli hodně dalekou,ba nejdelší, štreku při osidlování západu.
A myslím, že už jsem tu dávala kdysi z jiné knihy hádat hlavní město (v USA jsou známá dvě - toho jména největší ve dvou státech, každém na jiném pobřeží).
Peršanka: Scott byl hrdinův syn, nikoli spoluastronaut.
Ten hledaný stát má přezdívku podle vodních hlodavců. Je 9. největší, ale hustotou obyvatelstva spíš někde na chvostu. A má skoro půl tisícovky kilometrů oceánského pobřeží (a tam opravdu děsně prší: přes pět metrů srážek ročně!). Hlavní město není největší a navíc bychom ho hledali spíš na opačném pobřeží USA (tam je totiž jeho neblaze proslulejší jmenovec), stejně jako je to s tím městem největším.
Pořád Peršanka. ;-) Odpověď tedy zní: pršlavý stát bobrů Oregon a kniha Dana Simmonse Fáze gravitace. Ostatní už pak patřilo k nápovědám.
Zdárně zdoláno, zadání žádáno. :-)
Jo, zadání je dřina... ale už to mám: ptám se na město, ve kterém působí mladá žena. Napsala bych pracuje, ale to, co předvádí, je značně nestandardní. Je však úspěšná a ten, kdo ji vymyslel, dodává o ní další nové příběhy.
Ta žena v tom hledaném městě používá při práci střelnou zbraň. Také potřebuje automobil. Ten jí ale nikdy dlouho nevydrží.
Mně to zavání slivovicí, tedy Stephanií Plumovou Janet Evanovich.
Ale my zde vlastně hledáme město: Trenton v New Jersey. A série Stephanie Plumová.
Text příspěvku byl upraven 17.10.19 v 17:30
Vložit příspěvek