Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Tuhle jsem narazila na zeměpisný pojem, který jsem dosud neslyšela a po zvuku jsem jej považovala za vtip. Ale ne, je to fakt, tam jsem dumala, zda se mi to nespojí s nějakou osobností/knihou, a ano! Na jednom z tropických ostrovů pobýval vězeň, sám, moc z toho neměl a taky mít ani neměl. Prostě tam byl odsunut, přepečlivě hlídán a pohřben.
Jedna útlá faktografická kniha se jeho pobyt pokouší na základě krátkého autorova pobytu popsat. Titul odkazuje na přesné místo pobytu, jméno domu.
A ten zeměpistný pojem: Makaronézie. Zdroj nám říká: "pojmenování pochází z antické doby. Staří Řekové používali označení μακάρων νήσοι (makáron – šťastné ; nésoi – ostrovy)." Šťastné, nu, jak pro koho..., ale někdo by zas mohl namítnout, kdo chce kam...
Na to, že na tom ostrově pobýval vězeň ze všech skutečných vězňů světa snad nejslavnější, se moc do odpovědi nehrnete...
Že by ty šťastné "makaróny" odvedly pozornost zcela jinam - od knih k jídlu?
Slavnej vězeň byl třeba Napoleon Bonaparte, ale ten patří na ostrov Elba, ne? A Kanárský ostrovy mi zas nepřipadají dost tropický. Asi v tom bude zase ňákej háček. Jako slovní úloha typu z města á vyjede někdo na koni a z města bé mu naproti vyrazí dítě na koloběžce. Kde se potkají, pokud atd. :)))
To je práce (ale žádnej háček), zase na půl cesty: umřel Napoleon snad na Elbě???
Tak Svatou Helenu bychom měli, teď ještě knihu.
Text příspěvku byl upraven 18.10.19 v 16:58
Zase v půli cesty... %Skoda, přitom to jednodušší být už nemůže:
Jedna útlá faktografická kniha se Napoleonův pobyt pokouší na základě krátkého autorova pobytu popsat. Titul odkazuje na přesné místo pobytu na Sv. Heleně, tedy jméno domu.
Je to ono: ostrov Sv. Helena (Makaronézie) a kniha Černý pokoj v Longwoodu.
A protože Peršanka nechce zadávat, Hun si bere psané slovo.
Děkuji za slovo a dávám novou hádanku.
Hledaná země/region má dnes jiný název, ale kdysi dávno ji její evropský objevitel pokřtil jinak. Existují dvě teorie o tom, co ten původní název znamenal v překladu. Podstatné ale je, že o pár let později se na tomto místě narodil chlapec, který je podle všeho prvním bělochem narozeným na celém tom kontinentu.
Rozhodně nešlo o Čecha, ale je to Češka, kdo poutavě zpracoval dějiny jeho původní vlasti.
Abych to shrnul, hledáme název oné české knihy a původní geografický název rodiště prvního bělocha na daném kontinentu.
Já myslela, jak tohle bude snadné - ale kdepak; protože se nabízí třeba Austrálie (ovšem že by to mohl být Nový Zéland?), nebo Amerika (ale Havaj s kontinentem taky moc neladí). Tak zatím nemám ani žádný tip ;-(
Dobrá, napovím tedy, že ten původní název znamenal buď země vína, nebo země pastvin, těžko dnes říct. A teď už by to mělo být k dohledání.
Správně. Teď už to budeš mít snadné: Stačí zjistit, odkud výprava vyplula. O dějiách tohoto malého národa totiž moc knih nevyšlo a z pera české autorky už vůbec ne.
Výborně, přesně tak. Ještě doplním, že oním Vínlandem byl patrně Newfoundland a prvním bělochem narozeným na americkém kontinentu Snorri Thorfinnsson (přišel na svět přesně před jedním tisícm let, utíká to).
Kam nás vezmeš ty, Woodwarde?
Hledáme ostrov, hlavní - jediný obydlený - ostrov stejnojmenného souostroví, které nese jméno po svém objeviteli. (Ten objevitel ovšem ostrovy pouze spatřil, nepřistál tam.)
Všechna půda na ostrově je ve společném majetku tamních farmářů - vlastníků akcií. Cizincům není dovoleno koupit na ostrově pozemek.
Hledáme také román, jehož hrdinové se cestou z Jižní Ameriky do Austrálie na ostrově zastavili. Pozor, do té Austrálie pluli směrem na východ! O té zastávce informuje jedna celá kapitola románu, která nese, jak jinak, jméno ostrova.
Tak kéž se to na všech zamrzlých vláknech rozhýbe - což ovšem půjde nejlépe s novými nápovědami.
Tady tipuji Tristan (da Cunha), údajně vůbec nejodlehlejší trvale obydlený ostrov planety - Děti kapitána Granta
Kam chytrá hrdinka nesla vzácné zboží, když musela unikat nástrahám zlodějů?
Ta chytrá hrdinka ubírající se z dobrých důvodů ne zrovna pomalu do města, které je předmětem hádanky, je taková pěkně zrzavá!
Že by zviřátko?
(Liška běží k Táboru s pytlem zázvoru?)
Případně liška Ryška. Hm, zase nedokonalá a možná úplně špatná odpověď. Noale co... inu co, co, co?
Běží liška k Táboru nese pytel zázvoru ... a už do Tábora snad zdárně i doběhla, v mnoha stejnojmenných knihách. Koho jsem doběhla já??? Nikoho, Peršanka si zadá.
Text příspěvku byl upraven 22.10.19 v 20:05
Vložit příspěvek