Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Miroslav Zikmund, Miroslav Náplava, Petr Horký
Sloni žijí do sta let ......odpověd je správná .... nějak bychom si mohli zvyknout na název Srí Lanka ..........
....a můžeš zadávat
Text příspěvku byl upraven 10.12.19 v 10:51
Jak se v hledaném díle praví:
,, Čeká nás smršť, a navíc v tohle kraji prý zdržuje se hodně dravých šelem ..."
V kterém kraji?
...když už jsem si zahádal, tak půjdu ještě jednou okolo ....a že by to byla "přímořská Bohémia?
....pak by to mohla být "šejkspírova" pohádka, která nás čeká ....Zimní
Text příspěvku byl upraven 10.12.19 v 11:48
Ti, co si zvykli, že okolo nechodí Pešek, nýbrž encyklopedie, se nediví a očekávají nové zadání.
...mám rád knihy o horolezcích ....moc mi jich v mé malé knihovničce nechybí ....a poslední dobou se roztrhl pověstný pytel s načtenými "horolezci"....
A když vylezou až na vrchol ......jenže někdy se stane, že neprojdou ....a stane se tragedie... ta o kterou jde je o 11 zahynulých ...a dvou odvážných šerpech, kteří přežili a ještě zachránili co se dalo....
......o kterou horu se jedná a v které knize si můžeme o statečných lidech přečíst /já poslouchat/
.......příště už okolo nepůjdu, kdyby k tomu náhodou došlo, tak už budu určitě na vozíčku...
Tipuju K2 a ke knize pomohl vyhledávač;
Na vrchol K2 - Od triumfu k děsivé tragédii?
hora je správná /klídopído bych to celé uznal/...ale ta kniha je jiná ....důležité je co jsem napsal - o dvou odvážných šerpech, kteří přežili a ještě zachránili co se dalo....
Text příspěvku byl upraven 10.12.19 v 14:03
A co třeba Pohřbeni v oblacích, Amanda Padoan, Peter Zuckerman a již zmíněná K2?
Kaspiy může zadávat, protože ted je všechno správně --- K2 a Pohřbeni v oblacích
Dobrá, nepůjdeme moc daleko ani zeměpisně ani zápletkou. Hledáme knížku, kde jedna z dějových linií také vypráví o tragické události na jedné významné hoře a také je jedním z významných hrdinů té knihy šerpa. Kniha je fikcí, má ještě několik dějových linií (jak už je u této série zvykem).
A hledáme tedy knihu a horu, o které tato dějová linie vypráví.
....jedu si na vozíčku takhle okolo ....a koukám.... přede mnou Mt. Everest a dívka, která musí zemřít .......
encyklopedie jede na další hádanku :-)
Je to tak - Mt. Everest, Dívka, která musí zemřít, David Lagercrantz a poslední díl série Milénium.
...hezky se mi tady projíždí okolo Himálaje
...každej zná populární českou komedii Jak vytrhnout Vaškovi stoličku ....a když ten malej velrybák obaloval řízky, tak poslouchal rozhlasovou četbu .....a to je naše otázka :
....kam to vlastně lezli v knižní ukázce, z jaké je to knihy .....a pokud víte bonus, kteří slavní tam právě stoupají ......tak bude odpověd úplně vyčerpávající....
....nějak jenom sedíte a koukáte .... těžko něco napovídat u chronicky známé věci...
...tak snad....knihu napsal německý spisovatel a kameraman
...na DK má tři knihy .... všechny jsou z hor
Text příspěvku byl upraven 13.12.19 v 22:33
VladiKlaisner .... Mount Everest je zase trefa.... bonus = výtečně ...jen ta kniha ....
Cesta slávy napsal angličan Jeffrey Archer, takže kniha neodpovídá zadání a malej Vašík poslouchal ukázku z jiné knihy....
VladiKlaisner ..... tak to už jiná ..... správná odpověd a můžeš zadávat .... a já už nebudu otravovat s tématem horolezci a horolezčata.... jdu se uvelebit k zimnímu spánku, kolega medvěd mi udělal vedle sebe místo .............
Bylo to zajímavé téma, kterým jsem si připomněla období, kdy jsem po téhle literatuře ráda sáhla. Možná se k němu zase zčásti vrátím, inu "pachatel se vrací na místo činu" a já jsem teď v období kdy se vracím ke svým tématům a autorům, které jsem četla před 30ti lety.
Už konec keců a nostalgie, jde se vymýšlet.
Malí kluci jsou nuceni odejít ze dne na den z domova od svých rodičů. Kde se s nimi zase setkají.
Rozhodně ne, místo kde se oba bratři setkali s rodiči není Paříž. Zkus se ještě zamyslet.
Vložit příspěvek