Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Je to tak, je to kniha Bolest Marguerite Durasové, tenkrát chodila na nádraží Orsay (secesní z roku 1900), což je od konce roku 1986 krásné muzeum - Musée d'Orsay, na nábřeží Seiny v Paříži, aby to bylo komplet :-)
Soukromá, to je správně. Ještě jen dodám jméno toho přítele, budoucího prezidenta - François Mitterrand .
A podáváš.
Hledáme skutečný ostrov, kde skutečná postava velikého učence dostala možnost rozvinout svůj mimořádně důležitý výzkum - postavit výzkumná zařízení, zřídit papírnu, plně využít místní pracovní sílu - a být při tom všem chráněn nejvyšší státní mocí. Ale nic netrvá věčně, takže v hledané knize je zaznamenán také útěk učence s rodinou napříč Evropou.
No bude to stoprocentně Hven, nebo též Venušin ostrov, a Tycho de Brahe. Kniha může být třeba Francesco Ongaro: Muž, který pohnul oblohou?
... a ještě jsem našel „Hvězdář se stříbrným nosem“ od Gerwalda. Ta by mě osobně možná lákala i víc.
Správně, jedná se o dánský ostrov Hven, kde si nechal Tycho Brahe postavit Uraniborg a pak ještě pod zemí Stjerneborg. A ano, měla jsem na mysli knihu Hvězdář se stříbrným nosem (Mattias Gerwald), která i ve svém názvu jasně popisuje Tychona Brahe a jejíž obsah je velmi zajímavý a dobrodružný (pražské působení už v knize není zahrnuto, ale to ostatně známe z jeho života asi nejlépe).
Hun přebírá ... štafetu ;-)
Díky soukromě.
Teď hledáme řeku, na níž zemřel mladý hrdina, jenž se zoufale snažil očistit jméno svého rodu.
Niagara - Bezejmenná rodina? Jestli jo, tak se sám divím, že jsem si na to vůbec vzpomněl.
Já VĚDĚL, že velký znalec Verna se hned ozve! Ty jsi snad od něj četl úplně všechno, chlape. Podáváš...
To byla spíš náhoda, že jsem v tu chvíli zrovna na jiném vláknu měl zadanou vernovskou hádanku, tak mě to napadlo - což je jinak spíš nenormální. Bezejmennou rodinu jsem četl asi v deseti letech a nelíbila se mi, takže jsem ji četl jenom jednou. Fakt divný...
Až vymyslím otázku, ozvu se.
Žádná obtížná vymyšlenost mě nenapadá. Představte si takovou konverzaci:
X1 „Tady je to dobrý, já už bych dál nechodil.“
X2 „Blbost, furt lesy a lesy, počkej až na nějaký místo s pěkným rozhledem.“
X3 „Já bych chtěla do tepla, k moři.
X1 „Ále prosimtě, co furt máš s mořem, kdoví, jestli vůbec existuje?“
X4 „Mně se tady taky líbí.“
X2 „Já trvám na tom, že to chce rozhled.“
X5 „Tak dost, nehádejte se, vylezem támhle na kopec a rozhlídnem se.“
Ten rozhovor jsem si vymyslel, ale nějaká podobná debata určitě proběhla. Vy máte určit jméno kopce a knihu, kde se o tom píše.
Jirásek: Staré pověsti české - "hora" Říp
Text příspěvku byl upraven 01.11.16 v 08:32
Koka má babu, protože jasně uhádla první, i když Isserley přišla s horou Říp o něco dřív...
Text příspěvku byl upraven 01.11.16 v 08:41
ww - je to obráceně: Isserly o dvě sekundy dřív napsal/a) jméno hledaného místa, než já, protože než jsem se vzpamatovala, že k původní odpovědi mám napsat i lokalitu, a cestou opravy prvního příspěvku jsem to doplnila, tak ona jí už psala a odesílala. Proto navrhuji předat buzolu Isserly.
Tak dobrá. Ale prosím, uhodněte rychle, neboť odcházím: upřesněte lokalitu, v níž se odehrává dej románu, v němž významný americký spisovatel děsivě vylíčil džungli.
V jiném vlákně se dočítám, že woodward pátrá, pátrá, probíjí se džunglí literatury. A když už jsme u toho, tak musím jen potvrdit, že slovo džungle kromě významu hustý neprostupný porost opravdu přešlo do mnoha jazyků i jako obrazné pojmenování. A to je i moje nápověda.
Ono to asi až tak jednoduchý nebude, ale zkusím to: Džungle před tabulí - New York?
Promiňte, zdržela jsem se v džungli velkoměsta a až teď vidím, že zatím nikdo neuhodl.
Tak přidám nápovědu, že v tom hledaném hádaném teritoriu jistou dobu "vládla" jedna nedžungloidní ale naopak - vysoce organizovaná ORGANIZACE.
A abych to ještě usnadnila, tak napovím, že v původním zadání hádanky je obsažen celý název knihy, kde se děj v neznámém ..... odehrává.
Hodně se snažím, jedinou stopou je, že ta organizace by měla být mafie, to člověku hned naskočí Mario Puzo a New York. Ale nějak mi to nesedí ani s džunglí, ani s druhou nápovědou. Tápu, zabloudila jsem. :)
Isserly, dlouho předtím, než mafie řádila v NYC, proslulo jiné město její přítomností :=) A to už ani není nápověda, ale rovnou odpověď, že? DDD
Zopakuji zadání: jak se jmenuje "lokalita", o níž napsal významný americký spisovatel knihu a vylíčil jí jako džungli? Už jsem prozradila, že tou hledanou lokalitou je město, resp. velkoměstská aglomerace, a že jde o město, v němž (již uhodnutá) ORGANIZACE měla v jistou dobu velice silnou pozici.
(Dodám, že Palermo je oproti hledanému místu "ospalá evropská díra".)
Text příspěvku byl upraven 01.11.16 v 22:00
Vložit příspěvek