Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Zřejmě jsem měla Shenandoah jako vyluštitele hledaného místa vyzvat k pokračování, tak to tímto činím.
Nebojte, nezapomněla jsem. Jen jsem musela vymyslet zadání (ve sprše).
Jeden český autor v jedné knize vyznal lásku k cizí krajině. Krásná ale drsná krajina je známá legendou o potopeném městě, slavnými piráty i kouzelníky i významnými památkami. O jaké místo a jakého autora se jedná?
Bretaň - dcera oceánu
od: František Kožík
Vycházím z info na wikipedii o městě "Ys (vysloveno jako íís), Kêr-Is v bretonštině, nebo Ker-Ys ve francouzštině je bájné keltské město, které mělo stát v mělčině na pobřeží Bretaně. Později bylo pohlceno mořem. Kêr znamená v bretonštině město."
Text příspěvku byl upraven 02.11.16 v 22:09
Tak tohle bude pro milovníky tajemných Templářů, mýtů o svatém grálu a Da Vinciho kódu. Hledá se klíčové místo mimo kontinent opředené mnoha mýty, přitom je nadpodiv malé, hezké, zachovalé, vytápěné, dá se v něm posedět a podumat či poslechnout si historii starou i novodobou, a to od průvodkyň s uchu ladící výslovností.
A o jeho historii a mýtech vypráví faktografická (až na ty mýty) kniha, která má jednoslovný název místa přímo v názvu.
Ano, je to Rosslynská kaple u Edinburgu a na mysli jsem měla knihu s názvem Rosslyn od Andrewa Sinclaira.
Předávám shenandoah
Nositel Nobelovy ceny za literaturu se v jedné své knize věnuje postavám z doby významného císaře středověku. Z kterého místa poházejí hlavní postavy, které zažívají definitivní zánik svého národa?
Lombardie - Langobardi - Za časů Jeho Milosti (Eyvind Johnson) - Karel Veliký?
soukroma je na správné cestě.
Lombardie to není, ale zbytek je správně.
Jen upřesním - to místo je město, pro ten národ v té době dokonce hlavní.
Text příspěvku byl upraven 02.11.16 v 23:12
Tak teď jsem zmatená: Lombardie (pozdější označení území) = Země Langobardů - o tom je kniha. Langobardské království se v době rozkvětu stalo konglomerátem 36 vévodství (jak praví wikipedie), jedno z center králů byla Pavia.
Text příspěvku byl upraven 02.11.16 v 23:21
K nálezu tohoto města se musí víc na východ. Langobardi tuto oblast ovládli roku 568 a z hledaného města udělali město hlavní. V 8. století jej ovládli Frankové. Ve městě zanechali Langobardi významnou stavební památku.
Tady se omlouvám za chybu. Pavia byla jejich centrem v době Karla Velikého, ne hledané město, které jím bylo předtím. V téhle době bylo jen sídlem vévody.
Nene, město je (podle wikipedie) přirovnáváno k francouzskému Carcassonne kvůli středověkému rázu města.
Chce to opustit tu současnou oblast Lombardie.
Text příspěvku byl upraven 03.11.16 v 00:00
Ještě přidám jednu nápovědu - ve městě se nachází most ze 13. století, opředený městskou legendou, zvaný Ďáblův.
Aha - Cividale del Friuli. Tak to je legrační, o tom městě jsem nikdy neslyšel. A když jsem si tak v rámci hledání četl leccos o Langobardech, taky ani slůvko. Ale spíš jsem se špatně díval.
Každopádně bude-li odpověď potvrzena jako správná, žolíka má Soukroma, uhodla většinu.
Protože já jsem tu hlavně přes ostrovy, tak zadám jeden, který je zřejmě vymyšlený, ale protože se jeho jméno nápadně podobá jinému místu "nedaleko", může být hledání i tak zajímavé. Jméno totiž označuje něco jako konec země: v hledané knize se na ostrově nachází megalitické památky včetně jedné stavby běžné pro tu dobu (obecné označení), což tvoří i název detektivky dvou autorek.
A můžete se převědčit, že stejným jménem (jako ostrov v knize) je označeno skutečné a zeměpisně opravdu význačné místo státu nacházejícího se "kousek" přes vodu...
Zatím nic, asi nezdravě se sustředím na ty dvě autorky, našla jsem dvě dvojice, jednu českou, ale ta napsala jen jednu knížku, a druhá se zas specializuje na erotickou literaturu.
Zkusím ještě pátrat po názvu té stavby.
Ty dvě autorky asi moc nepomohou, jsou neznámé a napsaly jen tuhle knihu (navíc nejsou Češky, příběh je situován v jejich zemi, a to v oblasti, která tady někde v hádankách zrovna nedávno byla a kde jsou megalitické památky velmi častou záležitostí)... Buď se na to dá jít přes stavbu, která asi každého napadne, jakmile se hovoří o megalitech (z toho název knihy), nebo přes "konec země" v moderním jazyce (z toho název ostrova) ;-).
Tak splněno, našla jsem knihu Dolmen i oblast Land's End v Cornwallu.
http://www.databazeknih.cz/knihy/dolmen-84557
Vložit příspěvek