Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Tak dobře: ve které zemi, poblíž kterého města, se nachází "konec světa", kam se kdysi dostal jeden český šlechtic se svou výpravou?
galicijský mys Finisterre - Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu a z Blatné z Čech až na konec světa v letech 1465-67 (Václav Šašek z Bířkova); Jiráskovo Z Čech až na konec světa se pak inspirovalo...
nejbližší asi bude Santiago de Compostela
Text příspěvku byl upraven 03.02.22 v 22:07
Z jakého ghetta pocházela šikovná počtářka, která si to namířila do severní Evropy? To dříve děsivé lidnaté ghetto je dnes již vcelku moderním předměstím velkoměsta (které také hledáme).
Analfabetka, která uměla počítat, se narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu.
Také nemáte jasno v tom, kdo kam uháněl? Jeden k Neumětelům... Ale kam ten druhý?
No přece k Radotínu! Tak to alespoň zdánlivě pomatený tvrdil dědeček v Saturninovi...
Na tom, kdo kam, se sice neshodli, ale Radotín i kniha jsou správně. :-) Předávám a přeji hezký zbytek večera.
Děkuji a nabízím novou vějičku:
Hledáme místo, které si – jak už to v Evropě bývá – prošlo pohnutou historií, která z něj rozhodně nečiní typický cíl rodinných pikniků. V 80. letech tam přesto vzal náš známý novinář a spisovatel na výlet svého syna, který se později stal rovněž velmi známou osobností. Když tam přespali, otec prohlásil: „Tak dobře jako tady teď nespím nikde.“ O jaké místo se jedná a která kniha výlět popisuje?
Hledané místo je kousek od našich hranic. Syn dosud žije a patří mezi naše nejznámější celebrity. Otec se dožil skoro stovky.
Hune, víš co je to deja vu? Tak to jsem měla při tvé hádance - když jsme kdysi koukali s mužem na Milionáře, tak mě jednou seřval, že vím každou pitomost, ale o důležitých věcech vím houby.
No a teď jsem na tom stejně - vím kdo a s kým, ale kde - to nemám ani páru.
Raksa.A: Tak to je smůla, protože v tomhle vlákně je zrovna to „kde“ zásadní. :-)
VlKa: Je to komplet, nemám co dodat. Jakpak se tam Janu Krausovi na té pryčně asi spalo?
Hun: Na to nechci ani pomyslet. Z tohoto období se mi dělá fyzicky špatně. Kdybych byla tušila, kam mne ta hádanka zavede, tak jsem se do toho vůbec nepouštěla.
Hádanka:
Kde se konalo setkání mládeže (1987), na které dorazil i V. Mohorita? (Prosím i autora a knihu.)
Kniha už byla odhalena podle tří indicií, zbývá tedy to, o co jde v tomto vlákně - o místo, kde se setkání uskutečnilo.
Autor se zde narodil (1967), chodil na gymnázium (na to samé, kam chodila i Kateřina Neumannová), pak studoval v Plzni.....
Byl to sice zájezdní hostinec, ale útulné prostředí tam rozhodně nepanovalo. Bylo to totiž hlavně doupě zločinecké bandy, která byla postrachem celého kraje.
Vložit příspěvek