Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Kingsbridge se jmenovalo už to slavnější město. Ale v prequelu od Folletta s názvem Večer a Jitro jsou počátky tohoto města zasazeny právě do hledané malé osady.
Ví někdo?
Nikdo nic? Tak nebudeme prodlužovat - osada se jmenovala Drengův přívoz, z něj pak postupně vznikl Kingsbridge.
MonikaJanka a cameronova se domluví, kdo zadá další hádanku :-)
Omlouvám se za sabotáž. Syn mi přinesl knihu o kovidu a knihu o moru, obě byly z knihovny, takže jsem musela číst a číst rychle, a pak do toho přišlo mistrovství světa ve snookeru. A když jsem dočetla a snooker dohráli, tak jsem zjistila, že jsem to tu nechala viset. Takže promiňte...
Dám ďalšiu hádanku: na ktorom mieste bol väznený režisér z krajiny, ktorá teraz bojuje proti oveľa väčšiemu susedovi?
Autorovi vyšli po jednej knihe v češtine a slovenčine. Teraz bojuje proti krajine, ktorá ho päť rokov väznila.
dle wikipedie ve vězení ve městě Labytnangi
Kronika jedné hladovky
kniha od: Oleg Sencov
Kterou zemi moderních kočovníků nám představuje autorka reportážní knihy, která u nás vyšla vloni?
Po ktorej krajine sa túla skupina džentlmenov vo vozňoch ťahaných parným slonom?
Indie a Dom na paru - tuhle Verneovku jsem četla slovensky; v češtině jsem to dohledala jako Zemí šelem, ale před sto lety to byl dokonce Ocelový olbřím ;-)
Text příspěvku byl upraven 08.05.22 v 23:18
No teda! Takže ono kromě adjektiva "olbřímí" existuje i substantivum "olbřím"? Tak to jsem se zase něco nového naučil... Díky!
Olbřím, pěkné české slovo, pravda? Ale před sto lety je před sto lety, od roku 1923 česká vydání mají nový titul, nic neříkající a hlavně nesouvisející s originálem, La maison a vapeur, čehož se Slováci pevně přidrželi.
Ocelové srdce - Ostrava.
(Neznám to, jen jsem nakoukla na váš profil.)
Text příspěvku byl upraven 12.05.22 v 09:36
Hledáme město, ve kterém se nachází dívčí škola. Tam přichází mladá učitelka, poznává spoustu nových lidí a zamiluje se do staršího muže.
Knížka u nás vycházela obvykle ve zkrácenem vydání, ale jedno ze starých má 900 stran :-o
Vložit příspěvek