Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Děkuji za předání a zde je nová hádanka: do kterého města přichází v 80.letech 20. století na zdejší univerzitu na dvouletou stáž profesor španělské literatury? Odpověď najdeme v knize španělského autora.
Ano, to je správná odpověď - děkuji, přeji všem hezkou neděli a ráda předávám slovo.
Výše uvedenou knihu sice neznám, ale anotace mi hned připomněla jiné, starší dílko, u nás ve své době (možná i dnes) velice oblíbené. V podtitulu zní: příběh dvou univerzit. Jakých, kde se nacházejí a v jakém románu se s nimi setkáme?
Knihu jsem asi našla: Hostující profesoři. O které univerzity jde , snad bude vědět někdo jiný.
ano, známí Hostující profesoři od Lodge - takže ještě tu zeměpisnou stránku věci:
...příběh dvou univerzit. Jakých, kde se nacházejí a v jakém románu se s nimi setkáme? Mám dojem, že v češtině a v originále se jejich jména vhodně zvukomalebně významově liší.
Strýček Gugl poradil, že anglická univerzita se nachází v Papridgi, kalifornská v Euforii.
ano, v originále "fictional universities located in Rummidge (modelled on Birmingham in England) and Plotinus, in the state of Euphoria (modeled on Berkeley in California)"
předávám
Osudy dvou osobností z knih autorky llony Borské se protly v jednom jihočeském městečku. O koho se jedná a kde to bylo.
Nejproslulejší literární a reálný pivovar?
Text příspěvku byl upraven 09.04.22 v 11:25
V jakém městě se odehrává nešťastný příběh rodiny, kde hlavní postavou je matka, která si rozumí lépe s opeřenci ve své práci než s vlastními příbuznými? Hledáme samozřejmě i knihu.
Hledáme panské sídlo, kam přichází mladá dívka, aby zde pracovala jako vychovatelka.
nabízí se samozřejmě Jana Eyrová (Charlotte Brontë), takže Thornfield Hall
Česká ostřílená autorka-novinářka nás se svou hrdinkou (nikoli titulní), Poloruskou Poloperšankou, bere do rodiny a rodného města jejího manžela, s nímž se seznámila na studiích v Moskvě. Hledá se metropole, kde se příběh odehrává, v zemi, na které si všichni v celé její dlouhé válečné historii vylámali zuby a kde se pořád žije všelijak, jen ne dobře.
Vložit příspěvek