Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Úvodní slovo: Máte rádi zapeklité, veselé a hravé hádanky, tak jednu mám - ale vydá to tentokrát asi na větší hledání, protože tuhle knihu opravdu nezná každý, vlastně podle údajů zde v databázi ji snad znám úplně jediná. Tomu se mi věřit nechce, ale v každém případě ji aspoň takto doporučím, neboť skutečně stojí za přečtení, protože v ní autor mj. pěkně zblízka zkoumá češtinu jako svůj rodný jazyk.
A teď samotná hádanka:
Autor (primárně výtvarník) své autobiografické knihy odcestoval na západ, ale ve skutečnosti na východ, jak připouští v názvu knihy a vysvětluje uvnitř...
Slovo závěrem:
Protože může být obtížné najít název knihy, pokud někoho něco objevného nenapadne a z indicie nezkusí rovnou hádat, tak by stačilo uvést zemi, kde autor nyní žije, na základě neprůstřelného vysvětlení souvislosti s uvedenou indicií.
Nenechte se mýlit těmi protikladnými směry - západ a východ. Prostě jde o to, že autor se přestěhoval do "západní země", která ale sama sebe označuje zcela jasně a nepřehlédnutelně jako východní. A je od nás co by kamenem dohodil. Takže která to asi je?
Ty směry cesty jsou důležité pro nalezení názvu knihy - autor nevolil jako titul cestu na západ...
Text příspěvku byl upraven 08.11.16 v 11:04
hm, a kdo nebo co tedy tu zemi označuje za západní? členství v nato a eu? napadá mě slovensko nebo maďarsko, ale o knize a autorovi nemám ani tušení.
Ne a ne. Tu zemi jako "západní" minimálně půl století označujeme my sami, proto se také stala oblíbenou destinací našich emigrantů. Východní má ale přímo v názvu!
No jistě, Österreich (pův. východní marka, teď to zní obludně jako Východní říše). Ale protože jsem vše jasně napověděla, už bych se ráda dozvěděla i název knihy. Opakuji a rozšiřuji k tomu nápovědu: autor nevolil jako titul cestu na západ, ale cestu na...
Východní znám jenom Timor, ale že by zrovna tam se hrnuli emigranti, to se mi nezdá :)
Doporučuji: Jan Brabenec - Cesta na východ - je to o Rakousku, Vídni a Vídeňácích a Češích a češtině
(bamba je skoupá na slovo,, tak to musím sama vypsat celé, aby se hádanka, která se místo snadné ukázala jako zákeřná, řádně uzavřela ;-)
Ale vyhrála samozřejmě Bamba, já bych nepřišla ani na Rakousko, natož na jméno.
Bamba je skupá na slovo, lebo Bamba uháňa na balet. Takže buď niekto iný prevezme bábu, alebo bude sa čakať, až dobaletím.ˇ
Hľadáme miesto, kde jeden autor dosť direktívne prikazuje druhému autorovi.Drobná nápoveda ani jeden z autorov nie je v DK.
Text příspěvku byl upraven 08.11.16 v 13:16
Mohla by to být i Zavřená kniha (jeden spisovatel diktuje druhému svoji autobiografii) - http://www.databazeknih.cz/knihy/zavrena-kniha-3994 - a Cotswolds, ale už na dálku slyším bambu ... ale toto nie je správna odpoveď (méně slovy). Určitě je to totiž zase nějaký chytáček na super známou knihu).
no ono to s tými autormi tak jednoduché nie je. Netrúfam si dať percentuálne výpočty. Jeden z nich je už ale určite nebožtík.
Hľadáme miesto, kde jeden autor dosť direktívne prikazuje druhému autorovi. Ani jeden z autorov nie je v DK ako autor. Jeden z autorov je nebožtík. Prvé vydanie určite nebolo v paperbacku.
Bůh diktoval Mojžíšovi desatero přikázání na Sinaji. Nejsem si jist, jestli je to první nebo druhá kniha Mojžíšova.
máš recht a bábu desatoro si vysekal Mojžíš do dvoch tabuliek - asi sa s 5 prikázaniami a 5 prikázaniami v druhej ruke lepšie šliapalo dolu kopcom.
Jak se jmenoval ostrov, o který byla svedena noční námořní bitva, při které nepadla ani jediná rána, a která skončila zajetím pirátské lodě?
Máš-li na mysli Francise Draka and his boys, tak to není ono. Pokud vím, nebyli tam žádní piráti. A navíc tahle bitva, kterou mám na mysli, se odehrála o dost později a o dost dál na severozápad.
Vložit příspěvek