Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
m.gray: Slavičí dům mne zaujal povědomým názvem, hledám hledám a nic, zato má oblíbená povídka Slavičí hnízdo / Vila Filomela / Vila Slavík / Slávičie hniezdo existuje, ale je od Agathy Christie
aha, tak teď už je to jasné - proto se tady taky hádají knihy, nejen místa a autoři, zmátlo mne to ;-)
Slavičí dům to není.
Hledejte jiný dům. Stala se tam vražda. Mrtvola v knihovně. A kupodivu to nenapsala Agatha Christie.
Text příspěvku byl upraven 09.11.23 v 10:47
Název sídla je součástí titulu knihy, kterou A. Ch. nenapsala, je s ní však hojně zmiňována.
Historicky významné, dříve samostatné, a půvabné místo k návštěvám, plavbám a procházkám, dnes součást metropole, je titulní místem děje současného psychothrilleru. A to se v něm ani nezmiňuje možnost stanout na nulté křivce...
Hledáme město, ze kterého za dramatických okolností prchá skupinka lidí: muž, tři mladé ženy a dvě malé děti, z toho jedno novorozeně.
/Jen na okraj: měla jsem dojem, že tuhle hádanku, nebo něco velmi podobně zadaného, jsme tu už měli; ale protože si nepamatuji odpověď, tak jsem aspoň nelenila a zkusila si to ověřit ve vyhledávači "nové generace" zdejšího "modernizovaného" webu - k mému neskonalému překvapení je nyní v schopen v diskusích dohledat pouze jedno jediné slovo, nikoli už ani spojení dvou slov, takže "hledáme" mi vskutku párkrát našel, což je v hádankářských vláknech opravdu pomoc jak mrtvému zimník. Dřív tohle rozhodně fungovalo o sta procent lépe, tj. systém byl schopen porovnat a najít spojení dvou a více slov, celé věty, či odstavce... Zdejší vyhledávání (komplet, nejen v diskusích) nyní není 15 let zastaralé, ono se vrátilo do stádia nula, a uživatele odkazuje do patřičných mezí: tady se zbytečně hledáním nezdržuj, nic ti nenajdu, vyhledej si sám. A to má být, prosím pěkně, databáze, jejímž nezbytným základem je ... vyhledávání v uložených datech... :-((((/
Konečně mi to došlo (že bych to uhodla, takhle pozdě, i minule?):
Jih proti severu
Atlanta
ano, lázně Görbersdorf, tehdy ještě Prusko (1913), dnes Sokołowsko (okr. Valbřich)
Hledáme vesnici, ve které se představitelé nemůžou dohodnout, komu přidělit místo ponocného.
Vložit příspěvek