Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Nemám moc času vymýšlet, tak něco hodně lehkého.....město na pobřeží Středozemního moře, založeno asi ve 3. st. před n. l., ve 12. století hlavní centrum jisté koruny, dějiště románu autorky, která s ním v roce 1944 vyhrála literární soutěž.
soukroma-mám radost,že jsem Muže s žel.maskou odpol.uhodla,ale pak smazala:-).
pavlinda: To jsem ráda, že se mi aspoň čátečně vysvětlila dnešní záhada - mně se chvíli zdálo, že počet upozornění na nové příspěvky v této diskusi byl dokonce o dva vyšší, než se mi jich skutečně zobrazilo. A proč byl vlastně (navíc správný) příspěvek vymazán?
Následujícím jsem jen "krůček" od správné odpovědi (tj. špatně), ale nic jiného mě nenapadá ani nemůžu najít:
Adano (Licata), Sicílie, Zvon pro Adano (autorem je ale muž a vyhrál s ním Pulitzerovu cenu v roce 1945 - takže jsem skoro správně ;-)
Aha, tak by to měla být Barcelona - Carmen Laforet - román Nic (na https://es.wikipedia.org/wiki/Nada_(novela) píšou, že cenu obdržela v roce 1945). A to mělo být snadné?
Text příspěvku byl upraven 26.12.16 v 14:17
Ano, je to tak. A dohledala jsem dodatečně, že román sice napsala 1944, ale cenu dostala 1945, tak se omlouvám za mystifikaci a předávám.
Jeden maličký skalnatý ostrůvek a tolik osobností si jej v průběhu dějin oblíbilo, od vládců přes boháče, průmyslníky, až po umělce... Literátů na něm bylo také hodně, méně už se tam ale odehrávalo literárních děl. Paradoxně proto nejznámější je nikoli román, ale memoáry cizince-seveřana, který se proslavil v lékařských vědách. Ten se do vyvýšeného místa na ostrově zamiloval v mládí tak, že si pro sebe víceméně vlastními silami zrekonstruoval jednu budovu a strávil zde velkou část života. Podle ruiny původní stavby pojmenoval svůj dům a i knihu (v češtině vyšla i pod jiným názvem). Z domu je báječný výhled na nádherný záliv, kde leží příslovečně světoznámé město.
Text příspěvku byl upraven 26.12.16 v 15:40
To je pravda: ostrov Capri, Neapolský záliv, Tyrrhénské moře, Kampánie.
Teď ještě název knihy...
Netušila jsem, že v tomto vlákně se hádá i kniha, tak tedy doplňuji:
Kniha o životě a smrti
koka: v téhle hře se hádá místo + kniha. jenže hráči v tom dělají hokej, motají do toho postavy, autory a bůhví co ještě.
ww - snažím se dodržovat pravidla hry, ale zadání této hádanky bylo natolik rozvětveně košaté, že jsem si vůbec nebyla jista, zdali tím hledaným místem není to město, na nějž je z Muntheho vily San Michele výhled (viz poslední slova hádanky), nebo jméno ostrova, kde autor žil a tvořil (viz první slova hádanky). Každopádně ani mé upřesnění názvu knihy nebylo dosud potvrzeno, tak mohu jen čekat, až se dozvím, co ještě všechno jsem neuhodla a uhodnout měla :=) Třeba bych ještě měla dodat souřadnice, ale to už pak není hra pro mne, to bych s dovolením ponechala jiným detailistům.
Ani po 24 hodinách jsem se nedočkala výslovného potvrzení zadavatelky, že mé odpovědi byly správné, tak to budu brát jako "tichý souhlas" a zadám novou hádanku.
Kam vedla jedna dobrodružná cesta mladé dvojice, která si nechteně vyskoušela, jaké to pak mezi nimi bude, až to bude ...... ?
Děkuji Koce a zadávám:
Hledáme zemi, která hraničí s Belgií a Anglií zároveň (nebo aspoň po druhé světové hraničila), a knihu, v níž se o této zemi poprvé objevila zmínka.
Vidím, že je to až PŘÍLIŠ záludné. Napovím: Ona země "hraničí" s Belgií a Anglií v tom smyslu, že z těchto dvou zemí se do ní dá přímo dostat, jakoby překročit hranici. Neleží nějak geograficky mezi nimi.
Hun: To je pěkná rána pod pás - doteď jsem si už nastudovala podstatnou část historie koloniální Afriky a změn po 2. světové válce - ale vážného kandidáta (zemi) odpovídající zadání (kolem belgického Konga) jsem ale nenašla ;-(.
co znamená "přímo"? pokud to znamená třeba "přímo lodí přes moře", tak to může být kterákoliv přímořská země na světě. Anglie a Belgie spolu nesousedí, je mezi nimi Severní moře. A kolonií se to týkat nemůže, protože britské kolonie byly majetkem koruny Spojeného království, nikoliv Anglie.
Aha, pardon, tak snad to byl výzkum aspoň zajímavý. Pro jistotu tedy na rovinu řeknu, že ona země je zcela vymyšlená.
Vložit příspěvek