Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Taková fuška, od začátku do konce: První kníže, aneb Předtucha moci od: Jiří Bílek.
A co že je v té knize rekordů (v zadání hádanky)?
Text příspěvku byl upraven 19.01.17 v 10:56
Myslím, že Pražský hrad je v Guinessově knize rekordů zapsán jako největší historický hrad.
woodward - K včerejšímu egyptskému hádankářskému okénku: Ohledně toho dle mého velmi zajímavého románu o nálezu Tutanchamonovy hrobky, už to mám, byl to Zapomenutý faraon (Philipp Vandenberg), jak jsem mohla zapomenout ;-)
aha. já jsem zase poprvé na Tutanchamona narazil ve zlatém faraonovi - máma tu knížku měla od někoho půjčenou. :)
Gratuluji soukrome k úspěšnému zvládnutí hádankového maratonu. Předávám slovo.
(Opravdu jsem měla na mysli Pražský hrad.)
NB: mezi Zlatým faraonem http://www.databazeknih.cz/knihy/zlaty-faraon-18704, kterého neznám, a Zapomenutým faraonem http://www.databazeknih.cz/knihy/zapomenuty-faraon-14896 je asi 20 let, zajímalo by mě, zda se Němec neinspiroval (trošku) od Němce..., i když Vandenberg se hodně právě touhle historickou epochou zabývá
HÁDANKA:
Jedno místo, určené pro sport a zábavu, zažilo před 75 lety událost, pro kterou určeno rozhodně nebylo a která znamenala smrt nebo předzvěst smrti pro desetitisíce lidí. Přitom se nachází v centru báječného velkoměsta hrdé země.
Tipnul bych konferenci ve Wannsee, ale nevím, kterou knihu máš na mysli. Kdysi jsem viděl film...
Text příspěvku byl upraven 19.01.17 v 16:06
Upřesním, "smrt nebo předzvěst smrti pro desetitisíce lidí" se týkala právě těch, kteří se na tom místě "sešli".
Ještě jsem se dívala, kde vlastně je tipované Wannsee: není v centru velkoměsta a nevím, zda za přívlastek příslušné země lze uznat "hrdá" (myslím, že by se našlo víc příhodnějších ;-)
Text příspěvku byl upraven 19.01.17 v 16:11
Otčina to není.
Pořád nemáme místo (je to vlastně budova se speciálním určením).
Text příspěvku byl upraven 19.01.17 v 16:25
on to asi bude stadion, bude to nějak souviset s deportacemi, ale na víc si nevzpomenu.
Je to specifický krytý stadion, ale kde se nachází: "nachází v centru báječného velkoměsta hrdé země", nedaleko slavné věže.
Je to Zimní velodrom, Vélodrome d'Hiver; zkratka francouzského názvu je známá právě pro událost, která se tam v polovině roku 1942 odehrála. A podle té zkratky se nedávno úspěšně hledal název knihy na sousedním vláknu, takže by to neměl být problém ani tady.
Nuže? Nápovědy jsou kompletní, teď jen maličko pohledat - knihu. Když může já, můžete i vy ... stejně většina hádanek stojí na nultém bodě.
Krásná hádanka, o té události jsem nevěděl a rád si něco přečetl. Kniha asi bude Klíč k minulosti od Tatiany Rosnay.
Výborně, vše je komplet s Vel' d'Hiv - děsivá událost, děsivá doba, ale slušný román toto připomínající...
Děkuji za slovo a zadávám:
Hledáme správní celek jisté nádherné vzdálené země, kam je mým velkým snem se jednou podívat. Do divukrásné přírody této oblasti kdysi zasadil známý autor poutavý příběh o sirotkovi, kterého se naštěstí ujme dospělý ochránce a společně prchají před smrtelným nebezpečím. Onen ochránce má totiž mocné nepřátele, kteří je odhodlaně pronásledují...
Britská Kolumbie - Medvědi (The Grizzly King, 1916) - James Oliver Curwood
Jmenuje se to opravdu „Král šedých medvědů“. „Medvědi“ je jen název filmu podle této knihy natočeného. Hrdinové jsou medvědi, Thor a Muskwa. Poselství knihy: The biggest thrill is not to kill but let live.
Nicméně hledali jsme primárně tu zeměpisnou oblast čili Britská Kolumbie je samozřejmě správně. Snad se do kanadských Skalistých hor jednou podívám...
Jsi na tahu.
Text příspěvku byl upraven 21.01.17 v 14:50
Inu já mám u každého vlákna vždy tendenci udělit slovo tomu, kdo uhádl klíčovou věc, na niž se ptáme. Zde to je zeměpisný název, tudíž se kloním k Soukromě. (Minule jsem ji naopak odstavil, neb zaměnila Rokli úmluvy se Sluneční zátokou, tak jí to trochu vrátím.) :-)
Vložit příspěvek