Které slovo ve slovenštině a nebo v češtině vám dělalo problém v tom, že jste nevěděli co znamená?

Ja vlastne tiež neviem, ako sa volajú, či mateřská.com, alebo to je len názov ich albumu. Toto je asi ich najznámejšia pesnička :D https://www.youtube.com/watch?v=rklUthIgU4w

já jsem si vždycky myslel, že ty zaměstnankyně na mateřský jsou v podstatě v pohodě. a ono jim to překáží...

aha, takže překážka tomu říkají ti, komu vadí, že to těm maminám překáží, zatímco maminy tomu říkají mateřská....

haničko, internet je nebezpečné prostředí, nesmíš bejt tak hr. je to jako v lese. všechny houby nejsou jedlé! ;)

tak jsem to taky zkusil a vydržel jsem 42 vteřin. ale následky to nezanechalo. :)

tužení jsem nezaznamenal, ale nezdá se mi, že bych o něco významného přišel.

To nie je v tej pesničke! Ale keďže vidím, ako veľmi vás to zaujalo, rozhodla som sa ju pre vás vyhľadať :D :D Od času 01:00 https://www.youtube.com/watch?v=G2ZOZrzHad4
Text příspěvku byl upraven 10.03.16 v 20:05

děkuji, azizi, ale zas až tak mě to nezaujalo ;)
Hanka_Bohmova : tak vidíš, žádný tužení tam není, takže to riziko ani nestálo za to.

po tom, co už jsme se tady všichni dočetli, je snad jasný, že virtuální prostor snese všechno. směle do toho!

už nevím v které knížce to bylo, ale někdo tam říkal, že pan farář kleje jenom latinsky - když může pan farář, tak slušný děvče taky... umíš latinsky?

Vzhledem ke své babičce, která se od roku 1933, kdy utekla dědečkovi se dvěma dětmi, v jiném stavu a s jeho učedníkem z Užhorodu do Prahy, nenaučila pořádně česky a mluvila na nás slovensky s příměsí češtiny a maďarštiny, jsem zatím neměla se slovenštinou problém. Ale pamatuju si, že jako malou mě zaujalo slovo smäd. A ještě mám první slovenskou knihu, kterou jsem si koupila sama v páté třídě na Václaváku - J.F.Cooper Lovec jeleňov.

Raksa.A - to je ale příběh! Myslím ten babičkin útěk, ne ten nákup Lovce jeleňov :=)) Nechtěla byste to jednou celé sepsat? To by byl trhák!

moje babička z užhorodu utekla i s dědečkem. on tam sloužil u financů a ona mu řekla: buď já nebo užhorod. a tak se stalo, že z mojí maminky byla stejná holešovanda jako všechny její tety a babičky, i když se narodila v užhorodu a bolševici jí do občanky psali, že se narodila v SSSR - což nebyla pravda!

Nejvzácnější kniha, kterou vlastním, je svazek šestý Knižnice Klubu československých turistů - Jaroslav Dostál: Podkarpatská Rus. II. vydání, 1936.
V popisu města Užhorod se třeba v kapitole o hotelích, restauracích a kavárnách dočteme: "Purmova kavárna v ulici Kacinziho, Živnost. dům, nejmodernější podnik na Podkarpatské Rusi (výborná káva, zákusky, zmrzlinové speciality, prvotříd. orig. vína), středisko inteligence, tel. číslo 10."
Pomníků tehdy bylo ve městě pět, jeden z nich věnovaný Masarykovi, jeden Tyršovi.

tel. číslo 10, to je paráda! ale v šestatřicátým už máma chodila v praze do gymnázia.

Ano, telefon číslo 10 je hezký, ale mě zaujalo i to, že čs. turisté při tvorbě průvodce uvedli i takový rozlišovací znak, že ta a ta kavárna "je střediskem inteligence". Která pražská knajpa to dnes může o sobě říct?

určitě se nějaká najde, ale nikdo to neinzeruje, aby se tam netáhli snobové. myslím že v užhorodu ve třicátých letech nebylo těžký zjistit, kde se slejzá inteligence. těch pár učitelů, lékárník, doktor a nějakej pan oficiál na penzi...
Vložit příspěvek