Literární rébusy (a sem tam šifra) - hra
Uz tu dlouho nebyla presmycka, a protoze mne moc nejdou hadat, radeji jednu zadam ;-)
cyklu trest vprav
(titul knihy)
Hledáte titul sestávající rovněž ze tří slov (s diakritikou podle potřeb).
cyklu trest vprav
(Řešením následující šifry je jméno a příjmení.)
Hyde, Larinová, Věk, Pip, Tommy (Beresford), Watson, Johann Wolfgang, Rhett.
Sawyer, Kozina, Joffrey (de Peyrac), Černá (Nalezení), Dmitrij a Aljoša, Berta (holčička), Čapek.
Navazuji:
(pan) Hyde, (Taťána) Larinová, (F.L.) Věk, Pip - Filip (Pirrip), Tommy (Beresford), (dr.) Watson, Johann Wolfgang (Goethe), Rhett (Butler).
(Tom) Sawyer, (Jan Sladký) Kozina, Joffrey (de Peyrac), (Eva) Černá (Polednice, Nalezení), Dmitrij a Aljoša (Karamazovi), Berta (holčička), (Karel) Čapek.
Text příspěvku byl upraven 21.02.23 v 21:30
ale ano, vyzkoušela jsem autory příslušných postav, křestní nebo příjmení (pak ještě podle závorek), ale z prvních písmen jmen vyšla jen nesmyslná změť písmen, navíc mi tam haprují ti dva přímo uvedení autoři...
V původní verzi šifry figuroval např. (brouk) Pytlík nebo Křemílek, ale připadalo mi to moc dětinské, tedy jsem je nahradila. Údaje v závorkách mají sloužit pro přesnější identifikaci postavy/osoby .
protějšky jsem také letmo zkusila, ale ke Goethovi či Čapkovi?
lehce jsem nahodila pár písmen, kde je to zřejmé (velká), takže tipuji:
JOsePHuS
FlAvius
pokud ano, prosím odtajnit všechna jména
ANO!
Jekyll, Oněgin, (Márinka) Snížková, Estella, Pentlička, Holmes, Ulrika, Scarlet.
(Huckleberry) Finn, Lomikar, Angelika, (Tomáš) Volf (detektivky Jiřího Březiny), Ivan, Ufo, (Olga) Scheinpflugová.
Teď vidím, že ten Kozina s Lomikarem sem moc nepasují :-)
a za svůj oblíbený večerníček Berta a Ufo se omlouvám, ale jiná postava na U mě už nenapadla...
ano, někdy je dobré číst nejen mezi řádky, ale luštit tanečkem mezi písmeny; copak, že mi některá postava nic neříkala, ale asi největší problém byli ti dva autoři, ti mi vždy nabourali jakýkoli systém ;-)
Za to může Ulrika :-) Nechtěla jsem se vzdát myšlenky zašifrovat Feuchtwangerovu trilogii, ovšem podcenila jsem ta dvě "U". Jsem ráda, že jste to nakonec prolomila! S další nápovědou bych totiž měla velký problém. Děkuji za komunikaci, aspoň vím, na co si dát pozor, až budu obdobně šifrovat pro děti.
Vložit příspěvek