Literární rébusy (a sem tam šifra) - hra
Známý autor napínavých románů má mezi svými 25 záznamy zde hned dva s různou titulní šelmou. Dělí je téměř 50 let. Shodou náhod (?) herec titulní role ve slavném filmu podle debutového románu nese jméno označující šelmu z titulu nejnovější knihy.
... V obou titulech se jednalo o přezdívku/krycí jméno.
Text příspěvku byl upraven 02.06.22 v 15:29
Frederick Forsyth
- Den pro šakala (herec Edward Fox)
- Liška
Jen si nejsem jistá, že jde Den pro šakala je jeho debutem, kniha vyšla jako první u nás. A to mě trochu zmátlo.
Uhodla jsem podle filmu, který mě napadl mezi prvními.
Pěkná hádanka.
Ano, je to šakal a liška. Den pro Šakala se uvádí jako románový debut, první Forsythova kniha je ještě reportážní Příběh Biafry. (ostatně tak praví i chytrá wikipedie: "His first full-length novel, The Day of the Jackal, was published in 1971. ")
PÍĎO VOLOVO FÁRY DOUKI VANTILI OBLADA MÁRY
PLÁŽO FÁBR MAZEC ŇUŇO PINDY
Hledame název knihy.
voči, málem půlnoční! Doufala jsem, že na to stihne ráno mrknout ještě někdo, když to je tak jednoduchý .))
soukroma, vždy ve střehu, je vydováděná a může zadávat.
Mohu poprosit o postup řešení hádanky od KristinTj, kterou uhodla soukroma (a nemusí to být hned, třeba se ještě někdo ozve, že si zkouší lámat hlavu)?
Mně se to tak líbilo, že místo připravené hádanky nabízím ve stejném duchu toto (maličko složitější, protože už jistě víte, jak na to):
Paky
plesKy
cimpR
fárY
techTle
láŽo
Paky
tŘesky
pláŽo
Pečená
balA
Skrytá slova
(Pěkně! Mě ty dvojice vždycky fascinovaly. Díky za další!)
že to půjde iniciátorce "podvojných idiomů" zde, o tom jsem neměla pochyby ;-)
tohle byly dvojičky ze známé scénky s Laďkou Kozderkovou, "techtle možná, ale mechtle nikoli!"...
A tady je nová šifra:
JL PS NP JL DF LN
AC KM ZB YA MO ChJ UX XZ LN
Hledáme název další knihy... Diakritiku neřeším.
Text příspěvku byl upraven 03.06.22 v 13:07
Zadání:
SF CD WX YS CF UO
Oú ET YE BG CX
BM DS
OM JK QY ZG WR AD IJ UO ED NJ
Řešením je název knihy, podobně jako Kristin diakritiku neřeším. (Moc jí tam stejně není.)
Při čtení mé šifry máte dost možná klíč k jejímu řešení přímo před sebou.
Deseti prsty na klávesnici, asi, tipuji dle nápovědy a opakujícího se UO, jinak mi tedy moje klávesnice (česká QWERTY) na to ňák moc nepasuje..., jen některá písmena mi to hodí správně?
Hm, a teď ale koukám, že UO není potřetí ještě na konci zadání, a z/mezi NJ nijak nevypáčím I, takže v koncích jsem já, páč to tedy není ono.
Text příspěvku byl upraven 04.06.22 v 19:51
Ale je to ono. :-)
Mám napsat postup řešení rovnou, nebo si to chce ještě někdo vyluštit?
Joo, moc pěkné :) Naštěstí jsem nepochopila, že soukroma už napsala název knihy :D
Vložit příspěvek