Nono (aneb štrikovna)
Jako maminka a babička to napíšu jasně - nejsem zastánce fyzických trestů.
Se synem jsem problémy rozebírala - někdy i dlouho do noci - a vzhledem k tomu, že mne i ve 40 letech stále uznává a ptá se mne na názory - snad jsem to nedělala špatně...
Ale uznávám, že to každý může vidět jinak.
Nie, to ja sa ospravedlňujem ak som v diskusii uletel. Problémom je, keď sa nezmyselná ideológia, ktorá má tendencie hrotiť dostane k moci a začne svet prevracať naruby. Jediné čo z toho vzíde sú silné negatívne emócie v medziľudských vzťahoch. Myslím, že sa mi nepodarilo celkom vyjadriť to čo som chcel povedať, ale to nie je dôležité.
"Břídilov" som si užila počas školy akurát dosť. Ale zase som bola často vyhadzovaná za dvere, a tak sa tá škola až tak veľmi na mne nepodpísala.
Menšia škoda nastane ak sa o dieťa rodičia nezaujímajú - "mňa vychovala ulica" - nebolo zase až také zlé. Stále lepšie ako dopredu všetko nalajnované a nachystané. Prehnaná starostlivosť rodičov dokáže napáchať strašné veci. Telesné tresty u nás nefungovali a veľmi sa nekonali. Naposledy prebehol pokus dostať do brata sladké mlieko večer 20. 8.1968 - a to vtedy na protest napochodovalo v noci a nadránom 600 000 sovietskych vojakov. Od tých čias to už radšej nik neskúsil.
A co se poučit ze staroegyptské moudrosti: "Žák má uši na zádech, slyší jen tehdy, dostává-li výprask."
Bamba - to jsem opravdu, ale opravdu netušila, co se u vás dělo v předvečer 21. srpna 1968...
Jen můžeme všichni doufat, že vašeho bratra už nikdo do sladkého mléka nebude nutit ....
Hanka_Bohmova: Proč jste pořád tak agresivní? Já jsem si jen dovolil ocitovat německého egyptologa Eberse, který žil v 19.století. Moje děti už dávno pracují a když byli malé, tak se takové blbosti jako výchovný pohlavek naštěstí neřešily.
tak výchova je určitě kontroverní téma a pochybuju, že existuje univerzální recept. Děti jsou různé a mají různé temperament. S některými se dá rozumně domluvit a pak není třeba žádného násilí, ale některé jsou prakticky nezvladatelné. Mám synovce asi 5 a 7 let a řekl bych, že rodiče vůbec nezvládli výchovu, protože pokud děti porušily slovní zákaz "toto nedělěj", tak to nikdy nemělo žádné konsekvence, tj. děti se naučily dělat si co chtějí, a z apelů na to, aby něco nědělaly nebo naopak udělaly si prakticky nic nedělají. U chytrých rozumných dětí se lze rozumně domluvit, bohužel stejně jako ne všichni dospělí jsou rozumní, tak ani děti nejsou všechno milí rozumní andílci. Takže u některých dětí je to plácnutí na zadek nezbytnost.
taky mám pocit, že spousta maminek vychová 2 dětí a pak si myslí, že mají univerzální recept na výchovu a právo radit druhým, a vůbec si neuvědomují právě tu velkou rozdílnost v temperamentu dětí a tedy i v požadavcích, jaké to přináší.
Text příspěvku byl upraven 14.11.18 v 11:01
Těm, kteří přemýšlejí o výchově dětí ( a je jedno, jestli zpětně, aktuálně nebo perspektivně; a ani nezáleží na tom, zda se jedná o děti vaše nebo "cizí") doporučuju tuto reportáž:
https://plus.rozhlas.cz/matyho-svet-detstvi-s-diagnozou-f84-tedy-s-poruchou-autistickeho-spektra-7672182?fbclid=IwAR07mqY8IRBGOr9vdUjw88yztWpTn7naKZU2CWGiSye_bsdb2QgmPwno3RI
Myslím, že vám to může ukázat/potvrdit/vyvrátit, co je při výchově FAKT rozhodující.
Text příspěvku byl upraven 14.11.18 v 11:18
TakySimona, to je ještě jiná kapitola. Můj nejlepší kamarád má 8-mi letého kluka s Aspergerem. Občas dostává výbuchy vzteku a zlosti, které jsou skoro nezvladatelné, začne rozbíjet věci apod. Nakonec ho někam zavřou a nebaví se s ním, dokud se neuklidní. Tyto děti jsou uplně jiná kapitola. Stejně jako sklony k psychopatii a kriminalitě jsou do velké míry vrozené. Měl jsem spolužáka na ZŠ, ze slušné rodiny, jeho 2 sestry byly úplně v pohodě. U něj prakticky od 1. třídy, kdy jsem ho poznal, sklony k asociálními chování - šikana, rvačky, lhaní, krádeže, týrání zvířat (poléval kočky benzínem a zapaloval je atd) - nakonec dostal 8 let za loupežné přepadení s pokusem o vraždu. Může za to výchova? To sotva.
Jaccku, vy jste tu reportáž už slyšel?
Za takovou krátkou dobu od mé anonce jste ji nemohl ani naslechnout.
Vůbec není o tom, že výchova děti s takovýmto typem...psychické výbavy...je neuvěřitelně těžká, a to především v konfliktech s "normálními" lidmi.
Ale o tom, že i velmi těžký autista Matyáškova typu může dělat obrovské pokroky, když se mu rodině láskyplně OBĚTUJE.
A to poslední sloveso skutečně myslím naprosto doslovně.
moja vlastná skúsenosť, ale v rodine sme teda ak nerátam, že mi všetci starí rodičia sedeli v basách a tiež jeden rodič, a ďalší bol v rámci akcie "B" poslaný do Večelkova - to je že vám vezmú byt a pošlú vás do pohraničia bez elektriny a bez vody... Tak ospravedlňujem sa, z tohto pohľadu sme asi všetci asociálni.
Vždy keď niečo vyviedli moje deti - bola 90 percent chyba na mojej strane - bolo neskoro, dieťa bolo unavené, hladné...Stačilo pozrieť sa na hodiny a v mojom prípade uznať si svoju chybu. Je ale pravda, že som pri ich nástupe do puberty nezaznamenala žiadne problémy - no možno to súviselo s tým, že na to nebolo kedy. Starali sme sa o starých a umierajúcich členov rodu a na nejaké pubertálne vrtochy nebol časopriestor.
alekis -ja by som si ten palec s dovolením niekam prišpendlila do zbierky. Fotka je moja, otec rád fotil a dobre, a rád chytal ryby - tam už bola horšia úspešnosť. Ale vďaka jeho rybárčeniu mám zafixovaný východ slnka nad Vajnormi - chytať sa smelo od 3,00.
Text příspěvku byl upraven 14.11.18 v 14:41
Tu je ešte koncert pre podľa Respektu "pochodujúcich náckov", ktorý prenášalo 5 poľských televízií aj štátne rádio (40 000 divákov ? ak som dobre počúval) :
https://www.youtube.com/watch?v=kGCAMVVCbtg
(vystúpila tam aj tajná nacistka Ewa Farná)
Text příspěvku byl upraven 14.11.18 v 17:23
Vložit příspěvek