Off topic a pověry a bludy všeho druhu

DISKUZE » Volná diskuze

woodward
woodward 21.04.2016 v 14:01

Na tom pojednání bys ale vydělala balík, takže by sis mohla třešně dovolit i bez rebríku. Ti, co by utratili poslední groš za tvoje pojednání, by se naopak bez rebríku už neobešli.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 21.04.2016 v 14:03

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

woodward
woodward 21.04.2016 v 14:04

jaký lidi? vem rebrík a šup do knižnice.

woodward
woodward 21.04.2016 v 14:09

Já taky. Musím skočit do krámu. Zatím ahoj.

woodward
woodward 21.04.2016 v 15:28

off topic: Věděli jste tohle?
http://www.farnosttesetice.estranky.cz/clanky/k-zamysleni/pozdrav-ahoj.html
Co znamená pozdrav AHOJ

Zajímavá informace - člověk se má pořád co učit.
To, že to byl pozdrav námořníků, je známo,
ale z čeho je to zkratka, to opravdu asi ví málokdo.

AHOJ, Ahoj !
To je jeden z nejčastějších pozdravů.
Dávno u nás zdomácněl.
Zdraví se jím nejen děti, ale i dospělí.
Kdo však zná jeho původní význam ?

Býval to oblíbený pozdrav námořníků.
Slovíčko AHOJ bylo napsané na každé lodi.

Je zkratkou slov:
"Ad HOnorem Jesu" (Ku cti Ježíše)

Tak Ahojte moji milí.

woodward
woodward 21.04.2016 v 19:01

Koukám, že jsem zaostalej. A nevíš, jakej je ten původní význam a kdy tenhle dodatečně přidali?

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 21.04.2016 v 19:08

woodward
woodward 21.04.2016 v 19:10

Nojo, asi to tak bude, námořníci potřebujou hulákat, zvlášť když je špatně vidět. Ale kdy vymysleli tu zbožnou verzi? Je to něco starožitnýho?

woodward
woodward 21.04.2016 v 19:20

To určitě nevymysleli u nás. A ten výraz se jako takové "pozdravné volání", které bylo současně výzvou (ve smyslu kdo jste, identifikujte se) používal - spíš u německých námořníků. Takže to klidně mohli vymyslet nějaký protestanti ze severu. Na západě na slovo ahoj nikdo nijak zvlášť nereaguje, ale němci se nám vždycky smáli, když slyšeli, že se tak zdravíme, a hned začali halekat AHOJ jako když se někdo snaží skrz mlhu dořvat na dva kilometry.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 21.04.2016 v 19:27

woodward
woodward 21.04.2016 v 19:41

Musím přiznat, že tuhle modernu moc neznám. Od Carla Orffa jsem kdysi cosi slyšel, ale už je to hrozně dávno. Vím že to bylo velmi nezvyklé a nemůžu tvrdit, že se mi to tenkrát nelíbilo, ale neměl jsem potřebu se k tomu vracet. Ne že bych byl jenom na vyloženě starožitný mistry, ale třeba ten Dvořákův koncert nebo Carmen, to je na mě moderní až dost. :) Zrovna dneska jsem si pustil Stabat Mater, když o ní včera byla řeč. A se ségrou hned tak nikam na kostelní muziku nevyrazím, protože ji sklátila nějaká chřipka či co, tak si možná večer po hokeji pustím Haendelovo oratorium Juda Makabejský. To je taková vyloženě stříbrná hudba.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 21.04.2016 v 20:03

Raksa.A
Raksa.A 21.04.2016 v 20:17

Jelikož miluju balet a tanec vůbec, tak jsem tenhle měsíc absolvovala 4x moje milované Svěcení jara - ve čtyřech různých choreografických i hudebních verzích - neb Stravinskij má výročí a Mezzo se snažilo. Bezkonkurenčně nejlepší byl Béjart, pak jsem viděla obnovenou Nižinského verzi z Petrohradu, nějakého děsně slavného amerického choreografa Alonzo Kinga a děsné představení z Lyonu, spáchala Maryse Delente - to vypadalo jak feministicko-lesbická variace na Nižinského, ačkoliv ta ženská vykládala cosi o Martě Graham. Bohužel to nejlepší, co jsem kdy viděla, nedávali. Ale kdybyste někdy měli možnost - koňský balet Zingaro a génius století Bartabas - nenechte si ujít!

woodward
woodward 21.04.2016 v 20:39

Hanka: Díky za odkaz, já mám se sousedama zatím docela pohodu, snášejí i jazz a bigbít, když jim ho nepouštím v noci. Ale Tu Carminu si pustím někdy zítra, až se vrátím z knihovny - přišel mi ten Rabelais, už se těším.

woodward
woodward 21.04.2016 v 20:55

Moje latina nikdy nebejvala nic moc a dneska je to s ní o nějakých čtyřicet let horší, takže nevznešenost textu jaksi nevnímám. Ale to nevadí, já ani při operách nerozumím co zpívají, ať je to v jakémkoliv jazyce a užívám si prostě jenom ten nádhernej soulad. Brát mě do divadla na operu je vyhazování peněz, protože většinou poslouchám se zavřenýma očima.

woodward
woodward 21.04.2016 v 21:36

Neználek mě minul. Ale proč sis vzpomněla na mě?

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 21.04.2016 v 21:37

woodward
woodward 21.04.2016 v 21:41

Aha, nojo, takových, co jim scházej všeználkové tady pár je.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 21.04.2016 v 22:12

woodward
woodward 21.04.2016 v 22:16

Dobrou.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 22.04.2016 v 20:42

woodward
woodward 22.04.2016 v 20:49

Já nemusím ani chodit do lesa. V Zahradním městě touhle dobou raší kdeco - teda hodně už toho vyrašilo a všechno zběsile roste, kvete, zelená se a je to nádherně čerstvý; a tak to zůstane, dokud nezačne pražit letní slunce. Tohle je tady nejkrásnější čas. na konci června už bude všechna tráva spálená jak na texaský prérii.

woodward
woodward 22.04.2016 v 20:54

Slyšel jsem, že někde u Mohelna je opravdická poušť.

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova 22.04.2016 v 20:58

woodward
woodward 22.04.2016 v 21:02

co znamená "hadcová"?

Vložit příspěvek