Otázky

DISKUZE » Volná diskuze

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 09.03.2023 v 19:13

Betulefetule: v pohodě, není zač :)

Text příspěvku byl upraven 09.03.23 v 19:13

Reader1133
Reader1133 10.03.2023 v 23:56

Zajímal by mi váš názor, zda si myslíte, jestli je lepší si knihy kupovat nebo půjčovat, a jak to máte vy. Já si osobně knihy pouze kupuji, protože milujo ten pocit, že je kniha pouze má, mám ji krásně na svém místě v knihovničce a vím, že je pouze a pouze jeno moje, že ji nikdo předemnou nečetl, a že se k ní mohu kdykoli vracet.

beaneater
beaneater 11.03.2023 v 00:29

Čím méně, tím více.
To praktikuji i na materiální věci jako třeba knihy. Kdybych si kupovala každou knihu, kterou chci, mohla bych si z toho udělat igloo. Ty nejspodnější by upadly v zapomnění a pravděpodobně by srostly se zemí a začaly se zelenat mechem. Přijde mi zbytečné kupovat si zcela novou knihu, kterou si otevřu jednou, když si ji můžu půjčit v knihovně - zároveň to nezabírá místo, ušetřím tím a taky to nezatěžuje planetu.
Za mě teda půjčovat, sehnat online nebo koupit z antikvariátu, když už knížku fakt musím mít v ruce. :)

Calypso
Calypso 11.03.2023 v 01:24

Beletrie je obvykle na jedno přečtení, takže půjčit, případně pořídit v antikvariátu, výprodeji, apod. Literatura faktu někdy stojí za vyšší investici, ale žádný prostor není nafukovací.

Jura Jurax
Jura Jurax 11.03.2023 v 03:21

Jednoznačně půjčovat. Jednak kupovat si v pro mne potřebné kvantitě knihy by bylo celkem finančně náročné a jednak a hlavně se mi všechny do obytného prostoru nevešly. Proto jsem taky přešel na e-knihy - vyjma výpravných publikací s mnoha obrázky.

Nermal
Nermal 19.03.2023 v 01:12

Od doby existence Trhu knih praktikuju často místo půjčování koupit-přečíst-prodat. Sice to bývá občas se ztrátou, ale beru to tak, že lepší kupovat knihy než cigarety. Zdravotně i finančně jsem na tom líp s knihami.

Text příspěvku byl upraven 19.03.23 v 01:13

Azizi
Azizi 16.07.2023 v 21:56

Ahojte, mám takú otázku. Na čo slúži "skrytie" zoznamu Chci si koupit? Že ho vidím len ja a ten, komu pošlem špeciálny odkaz... Aké to má využitie?

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 16.07.2023 v 22:34

Přesně rozklíčováno. Hlavně proto, aby lidé nemohli koukat ke druhým a psát jim, že mají knihu, kterou si chtějí koupit a oni ušetří kredit v bazaru. Jednou se to tady řešilo a potom bum, bylo to zkrytý, takže hlavní důvod je asi jasný.
Takže buď to uvidí všichny, nikdo nebo pouze vybraní.

Text příspěvku byl upraven 16.07.23 v 22:52

Azizi
Azizi 17.07.2023 v 04:17

Aha, ďakujem Lenka.Vílka za vysvetlenie.

Janadvorackova
Janadvorackova 20.09.2023 v 18:24

Ach jo, proč je zase Databáze tak hranatá? Divné rozložení stránky a ještě k tomu mi bliká menu... Nejde to ani odhlásit.

Marthas
Marthas 20.09.2023 v 19:53

To Janadvorackova: Mělo by to jít, ale po najetí na avatara na hlavní stránce. Doporučuju prostudovat dlouhý materiál změn na Novinky na webu z dnešního dne anebo vlákno technické potíže, kde si taky můžeš postěžovat.

Janadvorackova
Janadvorackova 20.09.2023 v 20:53

Asi jsem to zrovna vyžrala při největším chaosu...
Momentálně mi nejvíc vadí změna rozložení všeho na stránce a změna velikosti, která nejde vykompenzovat. Nevím, proč bych se jako skoro slepá měla furt přizpůsobovat pro mě změnám naprosto podřadným. Jediné, co JÁ chci, je vidět na to, co čtu, nebo píšu. A to mi je momentálně znesnadněno, což mě uráží, sere a dost mi to vadí. Stěžovat si? Bože proč?

Janadvorackova
Janadvorackova 20.09.2023 v 22:21

Ta novinka "zvětšili jsme písmo" mě fakt rozesmála.
Ne, akorát se zmršilo nastavení těm, kteří si to písmu zvětšovat MUSÍ.
Tak dík.

Marthas
Marthas 20.09.2023 v 23:24

To Janadvorackova: Vítej v klubu. Dnes, když jsem zjistila, co se tu děje. Jsem po delší době taky musela vyhrabat brýle, a to co jsem viděla mě moc nepotěšilo.
Mě taky nebaví, že se musím furt přízpůsobovat, já mé oči, moje paměť. A proto jsem ti poradila, ať jdeš do fóra, protože stále ještě prý mají být možné změny.
Web prý byl zastaralý a potřeboval upravit resp. já říkám totálně převorat. Ve výsledku je to ale stejné.
No já s ním ještě něco vidím. Takže si ho ještě zvětšovat nemusím. Stačí mi 100% a starší soft a monitor, co není kvádr, ale věřím, že na nových monitrech to je maso. A nebo chytráčích, ten naštěstí nemám.
Není zač.

Janadvorackova
Janadvorackova 21.09.2023 v 16:11

Jojo, v pohodě. Mívám zpočátku chuť něco rozkopat, někoho uškrtit, seřezat, z kůže stáhnout, a pak se jít udat. Ale pak mi to začne být jedno a řeším jiné věci.
Chtěla jsem si třebas koupit další kredity do bazaru... takže neééé. A knížky si budu řešit jinde. Také možnost. Prostě člověk nikdy neví, jaká překrásná náhoda se mu postaví do cesty a co všechno může ovlivnist třebas byť jen blbina, která se zpočátku jeví jako problém...

Jako podivné mi přijde i to "kupvat si vypnutí reklamy."
Obživa, chápu. Prachy se shánějí složitě. Také to v práci musím řešit... Ale ty kráááso, tahle cesta mi přijde jako vydírání. Sice ne na tělo, ne bez možností, ale má to ten nádech.

Marthas
Marthas 21.09.2023 v 16:39

To Janadvorackova: Chápu. Mívám to obdobně.
To chápu, kredity do bazaru se koneckonců dají dokoupit vždy. Máme archiv. A mezitím můžeš zkusit prodávat jinde. A na DK se vrátit, když jiná možnost nebude.
Jistě. Múžeš, buď se to přežene anebo začnou ubývat uživatelé.
Že jo, to je opravdu "zajímavá" funkce.
Měj se. Třeba se ještě uvidíme, jinde.

Koka
Koka 29.09.2023 v 19:10

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 29.09.2023 v 19:26

Koka: hlavní vydání

ijcro
ijcro 29.09.2023 v 22:49

Miluji hlášky
"Uživatel svůj příspěvek odstranil. "
a zvlášť, když na něj následuje reakce :(

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 29.09.2023 v 23:57

Jo, jo, není nad to třeba někomu poradit nebo něco vysvětlit a on vám za to poděkuje. Ano, teď se razí: smazat po sobě stopy. Mám to smazat taky? A co situace, kdy proběhla víc než jedna výměna? Kolik podobných konverzací je třeba, aby člověku došlo, že mu nestojí za to, aby si připadal, že jsou ostatní nevděčníci?
(Děkuji za motivaci, že tohle vlákno nebylo zbytečné a že chci jeho existenci opět obnovit. Začnu na tom znovu pracovat. Historie Otázek je vtipná a trnitá. A pokud si toho někoho neváží...prostě to tak je. Na otázku je odpověď. Princip snadný. Skoro těžké uvěřit, že to někdo nepobírá.)

Pavlína197
Pavlína197 30.09.2023 v 08:29

Lenka: řešením by bylo odpovídat jako ve škole celou větou - v odpovědi je zároveň i otázka, na kterou se odpovídá. Pak si to může tazatel mazat, jak chce a my ostatní zůstaneme v obraze. :)))
Nebo nám opozdilcům může odpovídající se vší laskavostí otázku dopsat.
Zajímalo by mě, proč to někteří dělají. Chápu, že svoje příspěvky smažou třeba po roce, ale mazat je vpodstatě hned, jak dostanou odpověď, tomu nerozumím. :(

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 30.09.2023 v 09:26

Pavlína197: a to je dobrý nápad! :)

Pavlína197
Pavlína197 03.10.2023 v 09:13

Tohle vlákno má název Otázky, tak se vás zeptám: jak to řešíte, když čtete knihu odehrávající se v zemi, jejíž řeč neumíte? Jak čtete jména a názvy? Zrovna jsem dočetla knihu ze Švédska a chtěla jsem všechna ta cizí slova číst správně, takže jsem počala studovat pravidla švédské výslovnosti, jenže to bylo tak složité, že jsem to rychle vzdala a radši dál četla. Ale vadilo mi, že si v hlavě lámu jazyk. :-)

Pavlína197
Pavlína197 03.10.2023 v 09:15

Lenka.Vílka : není třeba opakovat celou otázku, zatím nemám v úmyslu ji mazat. :-D

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 03.10.2023 v 09:27

Jak se to píše, tak to mám v hlavě :D jinak bych to nezvládla pobrat...

Vložit příspěvek