Poznejte knihu podle první věty
"Převor kláštera San Marco, bratr Girolamo Savonarola, důvěřoval jen sám sobě a Bohu, proto se špatně naladěný už probudil."
...historický obsáhlý román právě vydaný (z také nepříliš častého originálního jazyka; autorka se touto u nás druhou vydanou knihou možná snaží jít trochu ve stopách svého o 40 let staršího světoznámého krajana) - nemá ještě žádné hodnocení (a mně bude taky chvíli trvat se 640 stranami prokousat, žádné hladké a rychlé čtení)
Tak když začal halloweenský měsíc (i když to venku lákavě vůbec nevypadá), je čas na zopakování této klasiky (i když je trochu genderově nevyvážená).
'First of all, it was October, a rare month for boys.'
nebo
'Tak především byl říjen, měsíc, který má pro chlapce zvláštní kouzlo.'
Povídka:
"Je to zvláštní aparát," řekl důstojník cestovateli a jaksi obdivně přejel
pohledem po aparátu, který přece dobře znal.
Milý svagře,
nemohu si již déle odepírat potěšení a nevyužít Vašeho milého pozvání strávit s Vámi několik týdnů v Churchhillu, kterého se mi dostalo, když jsme se naposledy loučili.
'Za zpěváka Dana Abela se provdala na jaře 1987 a byla to na svou dobu mediálně velice sledovaná svatba. Časopisy Vlasta, Květy a Mladý svět věnovaly svatbě celou stránku fotografií, v tom čase cosi nevídaného.'
No, názvy časopisů vyloučily zahraniční literatury a jména postav také dost pomohou...
Tak něco lehkého:
Koncem zimy mého sedmnáctého roku matka usoudila, že mám depresi.
Vždyť jo. Mně se ten začátek líbí, jak je hodně geograficky a časově specifický:-)
Vložit příspěvek