Slova - stará, nová, pozapomenutá, nejasná

DISKUZE » Volná diskuze

ddkk
ddkk 28.02.2021 v 19:32

Ještě přidám trošku do mlýna - zde na Slovácku mají v rodinách i tzv. vlastníky, možná se vyskytují i v jiných českých nebo moravských krajích. V mám rodném Slezsku jsme nic takového nikdy neměli...

ddkk
ddkk 28.02.2021 v 19:34

A teď jsem se dočetla, že takový vlastník nebo vlastnice může být též stříník nebo střínice!

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Dlen%C5%AF_rodiny

Text příspěvku byl upraven 28.02.21 v 19:41

Pablo70
Pablo70 01.03.2021 v 13:46

ad vlastník - ice: moje žena je z jižní Moravy a i ona pamatuje, že měla v příbuzenstvu takovou VLASTNICI - dceru matčiny sestřenice - tzn. sestřenici z druhého kolene

Pablo70
Pablo70 01.03.2021 v 14:02

kdekdo vyje a sténá a syčí,
vřeští a kleje, naříká, pláče a skolí,
mrouká a skřečí —

(O. Mikulášek - Druhá metafora . Agogh)

- kdekdo SKOLÍ - skolit je synonimem např. pro zabít (někoho), v tomto tvaru KDEKDO SKOLÍ - pak ukazuje spíše na čas budoucí, ovšem ostatní tvary jsou přítomné! Hmm, trochu za roh, pane básníku?
- kdekdo SKŘEČÍ - počeštěno víc než je zdrávo - když už tak: skrečí od SCRATCH - nepěkný anglikanismus
Komolení jazyka je možná i záměrné... k dosažení většího hnusu (viz podnázev básně Tichá panika).

Naias
Naias 01.03.2021 v 14:09

https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=skolit
skoliti (*skuliti Baar) ned. (3. mn. -í) mysl. (zprav. o lišce) vydávat táhlý skučivý zvuk: skolení lišek; zř. skolení psů vytí; přen. kniž. (chlapec) potichu skolí (Hol.) sténavě pláče
• předp. za-

Skřečí som nenašla, ale existuje slovenské slovo škrečať, on/ona/ono škrečí.

Naias
Naias 01.03.2021 v 14:14

Okrem toho, skřečí bude skôr od slova skřek, než od scratch, nie?

Pablo70
Pablo70 01.03.2021 v 15:01

Naias - jo, máš pravdu. dík.
skřečí - našel jsem jen SKREČIT - novotvar od skrečovat -
ale Mikulášek měl bezesporu k slovenštině jako Moravák blízko, takže tvar ŠKREČÍ/SKREČÍ se tu nabízí
teda: to jsou věci!

alekis
alekis 01.03.2021 v 17:02

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Pablo70
Pablo70 07.03.2021 v 08:11

Z diskuze k článku Divočák napadl muže v centru Plzně:

A proč to je? Protože lidé s těmi placatymi novohnusy novostavbami zastavuji louky pole aj.az k lesům a zvěř nema kam jít. Nemá!!! Buď je Babišova řepka, nebo lesy (plne čoklařu, celovkaru, ofroudkryplu, konařu,aj.krexxxxnu) a zbytek placaté novohnusy. Nic jineho na zvěř nečeká... Takže - kvůli vám novostavbarum, coklarum, ofroudakum,aj. - vybijme všechnu zvěř, ať máte klid. Hajxxxzli!!!!

Dost potravy pro jazykozpytce, není-liž pravda? (Okopčeno tak, jak to napsal.)

Dudu
Dudu 07.03.2021 v 09:13

Pablo 70, je to tak. Chudáci zvířata. Lidí je moc a strašně rychle to narůstá. Vzali jsme jim už tolik prostoru, že jim nezbyde nic jiného než vymírat, či pouze živořit. S dětmi se bude muset trochu šetřit, jestli chceme být k ostatním fér.

siena
siena 07.03.2021 v 09:35

Tak jestli to nebude tím, že i zvěře je nadbytek, konkrétně divokých prasat... Píše se a mluví již dlouho, takže podobné zprávy nejsou nijak ojedinělé.

A něco pro jazykozpytce? Nevím, ale pro mne je výše zmíněný příspěvek pouze rádoby originální, aneb "kůůůl", abych použila zvoleného slovníku. Shodou okolností jsem tu včera zaznamenala v komentáři u jedné knihy pozastavení nad komentářem jiným, komentářem, který je také originální za každou cenu, a který je, spolu s ostatními od uživatele, hojně palcovaný. Palcovaný i přes to, že komentující tu knihu vůbec nepobral... Zkrátka použiji co nejvíce iritujících slov, olala, hned si mne někdo všimne...

ijcro
ijcro 07.03.2021 v 11:18

@siena:
...ale jsou tady též nadměrně palcované komentáře, které ač naprosto informačně duté nesou silný emoční výkřik. Taky jsem si všimnul ;)

siena
siena 07.03.2021 v 12:00

ijcro, nerada bych, aby můj příspěvek odklonil toto vlákno do vod, zde již mnohokrát probraných. Zmínila jsem ho jen jako kontext pro mé nazíraní pro podobné, omlouvám se za výraz, exhibování. Jsem si vědoma toho, že se ho svým způsobem dopouštíme všichni tím, že své komentáře píšeme, ale pro mne jsou tyto zmíněné psané pouze pro tu exhibici. Takže pak nemá smyslu ani moc přemýšlet nad jejich informačním přínosem.

Text příspěvku byl upraven 07.03.21 v 12:04

Dudu
Dudu 07.03.2021 v 13:36

Divočákům tedy popřejeme více prostoru k životu - a hlavně více buků a dubů v lese, páč bez nich je to pro ně bída. Vrátím se k tématu - totiž můj děda rád říkal "nebesáček" a myslel tím nedaleký
rybníček, který byl prakticky bez přítoku a byl tedy závislý na tom, co nepršelo.

Pablo70
Pablo70 07.03.2021 v 14:06

Nebesáček - v Českém ráji v Podtroseckých údolích je také Nebeský rybník zvaný Nebák.

Pablo70
Pablo70 07.03.2021 v 14:08

Ad divočáci: samozřejmě jsem tento příspěvek necílil na ochranu zvířat (byť je důležitá), ale na výrazy jako krexxxxnu, hajxxxzli ad. novotvary, které patří do této diskusní kategorie...

siena
siena 07.03.2021 v 14:17

Pablo70, však já vám rozuměla. Jen mi přijde zbytečné zamýšlet se nad podobnými příspěvky. Tedy nepředpokládám, že by se snad někdo inspiroval vámi zmiňovaným literátem. I když, kdo ví, už bych se dnes ničemu nedivila...

Dudu
Dudu 07.03.2021 v 16:48

Pablo 70, skvělý článek "divočáky". "Placaté novohnusy" se určitě ujme.

siena
siena 07.03.2021 v 16:51

... ano, literární smršť hodna ocenění. No, ráda se vrátím k těm "obyčejným" textům, kde autoři nemají zapotřebí používat podobné "novinky". Naštěstí takových je zatím dost.

Text příspěvku byl upraven 07.03.21 v 16:57

Dudu
Dudu 07.03.2021 v 16:55

Když jsme ještě u té přírody, tak mi napadá Ota Pavel a jeho "pumprdentlich." Je to výborný, ale přitom to stojí úplně za ho...

Text příspěvku byl upraven 07.03.21 v 16:57

Pablo70
Pablo70 08.03.2021 v 10:12

Perla ze Slovenska!
V 3. triede sa ako pomôcka pre naučenie vybraných slov po “r” odporúča táto básnička:

Strýko rybár, rýdza duša, rýľom ryje, hryzie pery, na Toryse šťastie skúša, v blate rýpe, hľadá červy. Nad korytom len čo zočí vytryskovať, brýzgať vodu, rýchlo ako rytier skočí, rysím skokom letí k brodu. Vše sa skryje v tôni chvoja, ryžu, bryndzu schytí, z čela prýštia perly znoja, poryv vetra cíti, vše zrýmuje to i to, ryhu, kryhu, varyto, vše ho reuma trýzni, od bolesti takmer ryčí. Kryštál, krypta, štvorylka.

ddkk
ddkk 08.03.2021 v 17:07

pablo70: Tak tahle skvela pomucka mi rozzarila odpoledne! Diky.
Jen vubec nevim, co je kryha a varyto.

Text příspěvku byl upraven 08.03.21 v 17:07

Koka
Koka 08.03.2021 v 17:36

ddkk : kryha je ledová kra (ten kousek nebo obrovský kus ledu, který vznikne třeba když se "lámou ledy" a řeka teče plná ledových ker, které dovedou i rozbít most, nebo na moři, v důsledku oteplování, uvízne na kousku ledové kry osamělý lední mědvěd :=))
A varyto je název jakéhosi "bájného" slovanského hudebního strunového nástroje, který nikdo nikdy neviděl, jenom se historici (archeologovoé) domnívají, že na takovou "jakože loutnu" naši předkové hráli.

ddkk
ddkk 08.03.2021 v 20:08

koka: Díky :-)

Pablo70
Pablo70 09.03.2021 v 08:00

LIDOVÁ SLOVESNOST žije. Dnes úryvek k diskuzi o článku Hezký sex, ale v rozumném čase (opět nehodnotím CO říká, ale JAK to říká, abyste tu nediskutovali o obsahu, jde o formu).

Jo, viděl jsem v TV, jak Zrzavý Skřet Venca Flaška stál na kanále, opíral se o popelnici a vykládal o to, že by lidi neměli bydlet v "králikárnách". No ten druhý Venca, ten Perokrad, ten všech zlodějů futrál, zase něco hýkal o "neviditelné ruce trhu", která všechno, ale opravdu všechno zařídí.

Vložit příspěvek