Soutěže na Databázi knih
Docela jsem udiven povídkou, která vyhrála 2. místo... Nějak to nechápu... Jinak pokud by byl někdo hodný a investoval by čas do přečtení mé soutěžní povídky, ač soutěž skončila, budu moc rád za Vaši zpětnou vazbu, protože mi záleží hlavně na názoru. Nejlíp prosím do zpráv :).
Text příspěvku byl upraven 17.12.13 v 19:03
Nevím proč, ale 2. místo se mi líbilo, možná začátečnické chyby, opakování slov. Když jsem mu však napsala o opravení, odeslal mi povídku, která byla opravdu velice dobrá. Ještě beru v potaz autorův věk. 15 let? Celkem slušné.
Jde mi o to, že se dá napsat za cestu v MHD do práce. Vím, kvantita není vše, ale prostě mi příjde podivné, že někdo napíše povídku na asi 15 řádků a vyhraje druhé místo.. Očividně jsem si svojí délkou spíš uškodil, čímž myslím, co se soutěže zde týče. Nebyla totiž psaná kvůli soutěži.
Já nerozumím mému 2. místu. Moc děkuji hlasujícím, ale určitě se najdou i mnohem lepší příspěvky :-). Ale je pravda, že jsem si Žítkovské čarování moc přál :-). Děkuji Ježíšku.
Nemyslím to nějak zle nebo nepřejícně. Pokud nejsi případ člověka s multiúčtem nebo spoustou kamarádu s účty zde, upřímně gratuluji a omlouvám se tím, protože tím pádem mám prostě jen odlišný vkus na literaturu a i pohled na tyhle soutěže.
Text příspěvku byl upraven 17.12.13 v 20:59
Hactive a další "nevítězové" - lidsky chápu zklamání mnohých z vás. Přece snad každý, kdo se do soutěže přihlásil, chtěl vyhrát. Ale doporučuji se - když už soutěžíte na webu Databáze knih - trocha s tímto webem a s jeho komunitou seznámit. To nebyla soutěž o nejlepší povídku, ale soutěž o povídku, která získá nejvíce bodů! Tak to běží i v soutěži obálek, kde hodně bodů jde ani ne tak na vrub výtvarné a grafické stránce (kvalitě) obálky, ale mnozí hlasující svým bodováním spíše vyjadřují projev sympatií k autorovi knihy. (Dle mého názoru je toho doslova zářným příkladem poslední vítězství obálky se stříbrným plastickým potiskem (no hnus!), ale protože knihu napsal slavný Murakami, tak jeho příznivci by za něj hlasovali stůj co stůj.) Nevěšejte hlavu, i když jste třeba nevyhráli žádnou z knih, našli jste hodně čtenářů, a to není málo. Nepropadejte panice ani beznaději, přečtěte si životopisy některých opravdu slavných autorů, jak mnozí z nich se museli léta letoucí snažit "udat" svou povídku v nějakém lokálním periodiku, než je někdo "objevil". Držím všem pěsti.
Nuže v plánu bylo, že budu první já. Mé multiúčty se mezi sebou ovšem servaly a demonstrativně udílely hlasy jiným, mě obcházejíc obloukem. Proč jsem se s jejich budováním tak namáhal, teď netuším. Aby byly věrohodné, musel jsem ke každému dát nejméně 120 přečtených knih, navázat krs ně vztahy s jinými multiúčty. Třeba takový účet HTO, úplně zahozený čas s jeho budováním, i na moderátora jsem to s ním dotáhl. Ale vše je ztraceno.
...bylo mi tady s Vámi dobře, ale všechno jednou končí..................
Herdek, neplač a neodcházej. Nevadí, že ti uniklo první místo. Umístění v podobných soutěžích neříká absolutně nic o literárních kvalitách soutěžního textu.
Sám jsem se v dobách mladosti, naplněných neskutečně pitomými nápady, zúčastnil literární soutěže v renomovaném literárním časopise s povídkou známého a ceněného amerického autora u nás nikdy nepublikovanou a s pomocí přítelkyně znalé jazyka anglického a několika lahví vína moravského pracně přeloženou. No a co myslíš, nejenže jsem nic nevyhrál, ale zkritizovali mne tak, že by pes ode mne buřta nevzal. Strhali syžet, zepsuli stylistiku, doporučili už nikdy více nepsat. No a vidíš, přežil jsem to (jenom už se řídím doporučením a nic nepíšu). Také ty to přežiješ. Jsi silný tělem i duchem a jsem si jist, že nezatrpkneš a nepřestaneš nás, bídné červy, oblažovat květy svého ducha. K tomu ti dopomáhej Jameson.
I zatrpkl jsem, zatrpkl, tělem jsem nedochůdný, duchem prázdný a veškerá kritika (a to i ta mlčící) mě dokáže zatrpknout do trpkosti nepoživatelné. A tak s pláčem a naříkáním béřu své ledví do virtuálních pekel, kde si vypláču do kotle dost slz, aby mě mohli na mírném ohni povařit do měkka. Ani tu sůl nemám, chutnat jim nebudu.
Měl bych se přihlásit jedním ze svých četných a zbytečných multiúčtů a pochválit ti tvoji překladatelskou příhodu, protože je tak pěkná, česká, ale všem jsem jim smazal hesla, tak se teď přihlásit nemůžou. A dobře jim tak.
Maník, kterému se při pojmu Jameson vybaví v mysli prvořadě jistá Jenna, by měl zcela určitě škemrat a loudít.
Díky zkušenostem z různých povídkářských soutěží konstatuji, že pokud se snažíte psát hodnotnou prózu, nemá smysl se zapojovat do těch soutěží, ve kterých o výsledku rozhodují čtenáři hlasováním. Důvod je nasnadě: Vyhrává ne nejlepe napsaná povídka, nýbrž autor, jenž
1. má hodně kamarádů a dovede je přimět, aby ho "odklikli". Ti lidé většinou daný text nečtou. A mohou to být i cizinci, kteří by text číst nemohli, i kdyby se jim chtělo,
2. dovede manipulovat IT - jsou programy, které hlasují za davy lidí,
3. oběhne stovku kolegů a kolegyň v podniku, kde pracuje, a přiměje je, aby pro něj "hlasovali".
Jistě existují i jiné triky, o nichž jsem se dosud nedozvěděl.
Autor s vážnými literárními ambicemi má poněkud větší šanci v soutěžích s "odbornou" porotou. V ní obvykle sedí lidi s většm nebo menším zájmem o literaturu. Ale i zde rozhodují literární preference (čti: chutě) porotců, osobní známost s nimi, inteligence porotců (nebo její nedostatek) a.t.p. Pozor na tituly ověnčené porotce! Jejich tituly mohou (ale nemusí) být zástěrkou, jež zakrývá jejich jinak prázdné palice.
Pilný, Pánembohem talentem hojně obdarovaný autor s podařeným textem a s jedinečným nápadem má největší šance u poroty, jejímiž členy jsou solidní, zavedení autoři. Ti mají nejčastěji schopnosti ("čuch"), potřebné k rozpoznání dobrého textu, protože kdyby je neměli, renomovanými autory by se nestali.
Ale i pak velkou roli v každé, i takovéto, soutěži ovšem odehrává štěstí. Naneštěstí.
Ed
K právě probíhající soutěži bych ráda předem upozornila, že této soutěže se neúčastním.
To znamená, že pokud by elfos byla nějakou náhodou na konci této soutěže na některém z prvních tří míst, nebude počítána mezi první tři výherce a vyhraje místo ní ten, kdo se počtem získaných bodů umístil na čtvrtém pořadovém místě.
Píšu to proto, že potřebuji pokračovat v úpravách a opravách na Databázi knih, tak ať si nemusím hlídat počet bodů a umístění a ať je soutěžícím jasné, že jsem mimo tuto soutěž. Děkuji.
Prosím mám jeden dotaz k právě probíhající soutěži. A to, zda můžu před ukončením soutěže věnovat své všechny dosažené body některému jinému soutěžícímu?
Možná někoho naštvu, ale nepřijde mi fér, hlasování v soutěži. Zase to takhle vyhraje někdo kdo si tam nažene co nejvíc přátel. Když totiž vidím kvalitu a úpravu fotek a to kolik mají oproti pěkně zpracovaným fotkám bodů, není jiné vysvětlení. A ne, nejde mi o kvalitu co se rozlišení týče, i s mobilem atd. se dá udělat krásná fotka pokud se vhodně upraví.
Lorrainee, nezlobte se, ale jak byste si představovala férové hlasování v podobných soutěžích? Podle mého nejde ani tak o kvalitu fotky jako o nápad a vtip, kterého tedy zatím moc nevidím...A propos, kde vidíte, kolik má kdo hlasů?
Text příspěvku byl upraven 22.06.16 v 14:45
A rozhodne by bylo ferovejsi aby mel kazdy tri hlasy kazdy den ale nemohl je davat porad jedne fotce.
Vložit příspěvek