Uhodněte dětskou knížku (hra pro děti i dospělé)
Příběh byl nejen zfilmován, ale i přeložen do několika jazyků a vydán (i když ne přímo u nás) více než 30x - píšou na obálce.
V populární edici ve které vyšel u nás je to jeden z těch rozsáhlejších svazků a kniha v edici byla vydána celkem 3x.
Autor svým původem pochází z národa, který je zajímavý například tím, že jeho valná většina je roztroušena po světě a jen mnohem méně než polovina obývá svou vlast.
Střelka není tou edicí kterou mám na mysli a národnost je indoevropského původu...
nedalo mi to a hledání se neminulo úspěchem:
Zajatci Pardálí soutěsky (1956, Пленники Барсова ущелья, arménsky Hovazadzori gerinere) je dobrodružný román pro mládež arménského sovětského spisovatele Vachtanga Ananjana o skupině pionýrů, kteří při své cestě z kolchozní farmy uváznou pro nenadálý příchod zimy v soutěsce kavkazských hor.
a co to znamená, to si mám asi taky zjistit (dneska se tu o mně požaduje nejen znalost čínštiny, ale i arménštiny?!, to je den :-) - nu, překladač mne nepotěšil:
ճիշտ podle něj znamená opravit ;-)
mně to bulíkovalo "správně", tak teď věř internetům :-)
Text příspěvku byl upraven 27.09.22 v 21:34
no, ono v angličtině vypadlo "correct", což mne zprvu uklidnilo jako "správně", ale ono to nakonec znamená i to "opravit", no nic, nepřečtu ani arménskou abecedu...
HÁDANKA
Ve stejné edici vycházel mnohadílný román, který byl inspirován skutečným hrdinou, byť jej autor vylíčil skoro jako nadčlověka. Proto se dočkal jistých úprav a u nás změnil název od prvního vydání ještě (před)válečného.
Stále nevyřešená HÁDANKA:
Ve stejné edici vycházel mnohadílný román (a byl vydán dokonce dvakrát), který byl inspirován skutečným hrdinou, byť jej autor vylíčil skoro jako nadčlověka. Proto se dočkal jistých úprav a u nás změnil název od prvního vydání ještě (před)válečného.
Z "rudých" v původním názvu, což po válce mohlo znamenat něco neodpovídajícího obsahu, se titul celého několikadílného (6 dílů originále, 4 díly u nás) změnil na jméno hlavního hrdiny.
ještě se nepsal rok 1960 a a tahle kniha byla na světě... detektivní příběh z pera českého autora - kde vystupuje skupina odvážných pražských chlapců.. řeší se ztráta vynálezu českého inženýra
Vložit příspěvek