10x sci-fi
* antologie , Hviezdoslav Herman
Vědeckofantastické povídky amerických a anglických autorů. Z anglických originálov uverejnených v zborníku The Arbor House Treasury of Modern Science Fiction, Arbor House, New York 1980 vybral a doslovom opatril Hviezdoslav Herman. Obsah: - Dvestoročný človek – Isaac Asimov - Obyčajný čas – James Benjamin Blish - Krišťálová stena, oko noci – Algirdas Jonas Budrys - Piloti z rodu ľudí – Harlan Jay Ellison, Alfred Elton van Vogt - Svetlo dávnych dní – Bob Shaw - Tvar – Robert Sheckley - Bulvár Alfa Ralfa – Cordwainer Smith - Detská hra – William Tenn - Ženy, ktoré muži nevidia – James Tiptree, jr. - Stvoriť svet – Roger Zelazny... celý text
Jedna z tých lepších a vo svojom čase hádam aj najlepšia antológia sci-fi poviedok vôbec vydaná u nás. Vyslovene slabé poviedky sa tu nenájdu. Autormi sú všetko staré známe mená. Ak by som mal vybrať zo všetkých desiatich to najlepšie, vyzeralo by to asi takto:
Absolutórium si zaslúži hneď úvodná poviedka od Isaaca Asimova: "Dvestoročný človek" spoločne s nasledujúcou poviedkou od J. B. Blisha: "Obyčajný čas" a poviedkou "Tvar" od Roberta Sheckleyho. Veľmi dobré poviedky tu má spoločná práca Ellisona a van Vogta, ďalej Bob Shaw a William Tenn.
Veľmi cenný na dobu vydania je aj doslov (dnes je to už trochu zjednodušený pohľad), v ktorom je vysvetlené, čo to vlastne Science Fiction je, v čom sa líši od literatúry faktu a v čom od ostatnej beletrie. Aký je rozdiel medzi sci-fi a fantasy, medzi hard a soft scifi. Spomenutý je tu Zlatý vek aj Nová vlna. Poznámky k jednotlivým autorom sú obšírnejšie ako bežné medailóniky v iných antológiách aj napriek ich neaktuálnosti s prierezom zásadných diel u jednotlivých autorov a ich bližšou identifikáciou v prípade pseudonymov.
Knižku hodnotím ako veľmi dobrú až vynikajúcu bez nejakých zásadnejších hluchých alebo slabých miest. Odporúčam.
Myslím že je plná vyvážených a dobrých kúskov, ktoré sú zapamätateľne, a nieje ich 30 ako je dnes trendom, takže určite v mojom prípade pôjde o obľúbenú knihu. Aj keď celkový sumár hodnotenia je asi lepší ako u každej poviedky zvlášť :) Nuž v 84-tom to musela byť bomba.
niektore poviedky su slabsie, niektore vyborne. okrem asimova, ktory snad nemoze ani byt zly ma oslovila poviedka svetlo davnych dni, vyborny napad. peknu moralnu pointu ma poviedka tvar.
budoucnost mimozemské civilizace
Část díla
- Bulvár Alfa Ralfa 1961
- Dvěstěletý člověk / Dvestoročný človek 1976
- Hra pro děti / Detská hra 1947
- Krišťáľová stena, oko noci 1961
- Obyčajný čas 1953
Pravdepodobne najlepší a zároveň najreprezentatívnejší výber z poviedok od spisovateľov zvučných mien, aký bol vydaný za bývalého režimu. Ani s jednou poviedkou som nemal čitateľský problém (tak častý jav iných zbierok) a čítanie som si skutočne užil. V dobe svojho vydania to bola veľmi hodnotná kniha aj vďaka pomerne obšírnemu doslovu a medailónov jednotlivých autorov s prierezom ich tvorby. Okrem toho výtvarné spracovanie podčiarkuje, že sa jedná o SF a kniha je aj po rokoch v skutočne dobrom stave - kvalitný papier, ktorý zostal biely, poriadna väzba, netradičný formát - skrátka pocta autorom a vďaka čitateľom. Takto má vyzerať poctivá kniha.