1793: Vlk a dráb

1793: Vlk a dráb
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473253/bmid_1793-vlk-a-drab-0Id-473253.jpg 4 371 371

Michael Cardell série

1. díl >

Stockholm, 1793. Od smrti krále Gustava III. uběhl víc než rok a po městě se šíří dusivá atmoféra podezíravosti a spikleneckých zvěstí. V páchnoucích vodách jezera se najde mrtvola bez rukou a nohou, zohavená k nepoznání. Vyšetřování musí být co nejdiskrétnější, proto se případu ujímá zvláštní spolupracovník stockholmské policie Cecil Winge, svérázný právník se silným smyslem pro spravedlnost, umírající na souchotiny. Jeho parťákem se stane veterán Mickel Cardell, na povrchu drsný, ale se srdcem na správném místě. Co Winge nevyřeší intelektem, to Cardell zajistí pádnou ranou – má na to šikovnou dřevěnou protézu. Brzy se oba zamotají do sítě temných tajemství a bezedného zla, do sítě, jejíž vlákna sahají až do nejvyšších vrstev stockholmské společnosti. Očima čtyř vypravěčů nahlédneme pod napudrovaný a omalovaný povrch Stockholmu na konci 18. století, pod nímž se objeví děsivá, ale fascinující realita. Spletitý svět temného Stockholmu na sklonku 18. století si rychle zamilovali čtenáři po celém světě včetně Německa, Velké Británie či USA. Zacpěte si nos, otevřete oči a ponořte se do stoky zločinu! Cena Švédské akademie krimi literatury za nejlepší debut.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: ekniha , Argo

1793, 2017

Vestička
28.02.2023 2 z 5

No nejsem Švédista, ale špatný překlad, to je jednoznačně ten poslední problém téhle knihy. Takže zřejmě další zhrzenej odborník.

joao_johansson
21.02.2023 1 z 5

Když jsem si knihu před pár lety na doporučení svého učitele pořídil, čekal jsem naprosto něco jiného, než čeho se mi v závěru dostalo. Vlastně jsem se k tomu závěru ani nedostal, knihu jsem odložil hned po první kapitole. Před dvěma týdny jsem se o knize bavil se svou lektorkou švédštiny, která byla z románu doslova uchvácená a já ji nejspíš zklamal svým hodnocením. Tak jsme začali srovnávat a mně bylo jasné, že jsem se stal "obětí" velmi (podtrhuji 100x) nepovedeného překladu Romany Švachové, která si podle mě ukousla až moc velké sousto. Autorův slovník je totiž neskutečně obsáhlý a vyjadřování až poetické, sám bych se do překladu této knihy nikdy nepustil.

Nebudu se tady nějak rozepisovat, jen bych rád dodal, že překladatelčina nedostatečná znalost švédštiny vedla z roztodivnému jazykovému čáry máry, za které bych knihu rozhodně odměnil Zlatým skřipcem. Překladatelka má zároveň tendence se zdlouhavě rozepisovat a vlastně autorům záměr čtenáři vedlejšími větami vysvětlovat. Autorův styl je častokrát v originále velmi úsporný, čemuž překlad rozhodně neodpovídá.

ciaram
15.01.2023 5 z 5

Ze začátku jsem si myslela, že se přes úvod nedostanu. Ale příběh se rozvíjel, seznamovala jsem se s postavami, které nebyly prvoplánově kladné nebo záporné, prostě žily svůj život. A pěkně si mě zaháčkovaly. Dvojice Vinge a Cardell se skvěle doplňovala, až mi je líto, že Cecil umírá. Natt och Dag vylíčil pochmurný kolorit stockholmských hospod, vězení, uliček a čtvrtí brilantně, byla jsem tam a cítila jsem atmosféru. Nemálo ale tomu pomohl i Daniel Bambas, v jehož podání jsem knihu poslouchala. Když mluvil Vingeho, měla jsem sto chutí si odkašlávat. Určitě půjdu do dalšího dílu, ale musím si teď dát něco pozitivnějšího.

Nunynka
11.01.2023 4 z 5

Rozhodně byla kniha zajímavá. Na začátku se kniha tváří jako detektivka,uprostřed jako román,drama a thriller dohromady a nakonec je to vlastně přece jen asi detektivka. Občas jsem se ztrácela v postavách i v ději,ale hned jsem se zase chytla a ve finále se mi vlastně kniha líbila. Je pravda,že atmosféra byla hodně ponurá a určitě bych si nepřála v takové době žít. Autor uměl strach a bídu tehdejší doby velice bravurně popsat.

Vojslava
17.12.2022 5 z 5

Ne že by to byl titul, který bych byla nadosmrti schopná odvyprávět, ale byla tak jiná! Studená, temná, zakrvácená, a vlastně váhám, jestli vůbec bych ji řadila k detektivkám, i když nesporná zápletka tu je. Charakteristika, která se mi celou dobu honila hlavou, je "rubová strana rokoka na absolutním pomezí Evropy", obskurní dance macabre jedné prazvláštní postavy za druhou. Skoro bych řekla: "artové", kdybych to viděla jako film. Ale přesto... ty záblesky světla, které nakonec vytvořily aspoň špetku spravedlnosti, tomu dávaly grády. Nejspíš si časem dopřeju i pokračování, jestli se s ním setkám.

toni-az
28.10.2022 2 z 5

Tahle kniha mě moc nezaujala. Čekal jsem detektivku, ale ta to nebyla ani omylem. Vůbec se mi nelíbila forma, která příběh tříštila, ještě víc se mi nelíbilo, že tam nebyla jediná sympatická postava. Všechno samí ochlastové, kriminálníci, podvodníci, násilníci a jiná chátra. Některé scény byly na můj vkus zbytečně explicitní, jiné zbytečně roztahané. Po zkrácení cca na polovinu a vyházení nechuťáren by to mohla být i celkem čitelná knížka.

Jedna hvězda za atmosféru, jedna za konec.

moudivlacek
01.10.2022 4 z 5

Toto je historická detektivka pro otrlé s dobrým žaludkem. Budete cítit chudobu, budete cítit tu beznaděj, budete cítit drastický rozdíl mezi chudými a bohatými. Budete cítit ponurost té doby. Je to nezkrášlený kus historie.
Ve vodě se najde velmi zohavené tělo, ke kterému je přivolán dráb Cardell, který však neplní povinnosti drába jako ostatní, je to válečný veterán mrzák s dobrým srdcem, přesto se záhy setkává nad mrtvým s právníkem Wingem, který umírá na souchotě. On je proslulý, že hledá skutečnou pravdu a dává zločincům možnost vše vysvětlit a obhájit se. Tento případ je pro něj poslední.
A samozřejmě nebudete sledovat jen osud mrtvého, ale mnoho jiných nešťastníků, každý z nich se vám hluboce vryje do paměti. Ani konec není asi takový, jak by mnohý čekal. I tak ale určitě půjdu do dalšího dílu.

Awča
27.09.2022 3 z 5

Velmi ponuré.
Mám historickou krimi moc ráda a nejsem žádná křehká květinka, ale tohle čtení na mě bylo moc kruté a temné.
Mistr Shardlake je mému srdci bližší.

cérka
08.08.2022 5 z 5

Audiokniha

Na úvod musím poznamenat, že detektivka to není ani náhodou. Je to skvěle propracovaný psychologický thriller v historických kulisách.
Pane jo, já měla místy husí kůži jak dokonale mě dokázal autor vtáhnout do děje.
Nevím jak se to stalo, ale jako bych najednou byla ve Stockholmu 18. století a cítila všechnu tu špínu, bídu, zápach i zmar.
Všechny postavy i jejich osudy jsou skvěle propracované a samotný závěr skvěle načasovaný.
Určitě je to náročná četba, i poslech vyžadoval patřičně soustředění, mě ovšem velmi bavila. Samotný pocit z poslechu bych přirovnala ke knihám: Parfém,příběh vraha nebo Alias Grace.

Ahmose
05.08.2022 4 z 5

Myslím, že pokiaľ niekto po tejto knihe siahne s cieľom prečítať si dobrú detektívku, bude sklamaný. Detektívna zápletka je sama o sebe priemerná a navyše pomerne rozťahaná. Čo sa mi však na knihe páčilo, je výborne popísaná dobová atmosféra. S postavami prechádzame tými najchudobnejšími časťami mesta, spoznávame spodinu, zlodejov, prostitútky. Človek až cíti smrad toho mesta. Veľmi rýchlo som si obľúbil oboch hlavných vyšetrovateľov. Veľmi sympatické a skvele vykreslené postavy s dobrými aj zlými vlastnosťami. Nemal by som problém uveriť, že sa jednalo o skutočne žijúcich ľudí. Trošku ma mrzí dlžka knihy. Autor sa rozhodol do deja vložiť dejovú linku, ktorá je síce zaujímavá, ale s hlavnou zápletkou nemá vôbec nič spoločné (možno v ďalšom diely, uvidíme). Príde mi to škoda, lebo táto dejová linka zbytočne naťahuje dej a pri tom by mohla byť skvelou samostatnou kratšou novelou.
Kniha je naozaj prepracovaná, verím, že aj historicky veľmi presná a dokáže sa čitateľovi dostať pod kožu a vyvolať znechutenie mnohými spôsobmi. Pridanou hodnotou audioknihy je interpret pán Daniel Bambas, ktorý ju narozprával bravúrne. Odporúčam a ja sa už čoskoro chystám na ďalší diel.

holomex
27.07.2022 2 z 5

Takhle. Napsaný je to dobře. Ale je to natolik úchylný, že se přes to nedokážu přenést.

Sigurd_Lesandi
23.07.2022 4 z 5

Recenze k audioknižní verzi:
Nebudu lhát, když jsem audioknihu začal poslouchat, byl jsem místy zmatený, ale naštěstí se postupně do celého příběhu dostanete, a pak bude těžké audioknihu odkládat.
I přes trošku příkrý začátek jsem si rychle oblíbil postavy. V obou případech se jedná o postarší muže, kteří si toho za svůj život museli prožít hodně a neberou si žádné servítky. To bylo od klasického krimi stereotypu velice osvěžující.
Co se autorovy taky povedlo byl popis nepříznivé doby ve Stockholmu. Nebyly to lehké časy a díky autorovi budete mít pocit, jako byste se každým špinavým a nepříjemným zákoutím sami prošli.
Jediné, s čím jsem měl u tohoto příběhu problém, byla délka. Samotná audiokniha má něco málo přes 15 hodin, z čehož by podle mě bylo adekvátní zkrátit ji tak na 10. Krom přítomnosti totiž také budeme sledovat 2 linky, které se odehráli ještě před případem, z čehož jedna byla za mě sice moc dobrá, ale s příběhem neměla absolutně nic společného, a pokud by tam nebyla, tak by se vůbec nic nestalo. Pokud by dal autor této lince samostatnou knihu, udělal by určitě líp, protože tady byla zbytečná a příběh jen natahovala.
Konec se ale povedl a ukázal několik zákoutí lidské mysli a lidského uvažování, do kterých každý z nás asi jen tak nenahlédne, což dokazuje, jakou si dal autor s knihou práci.
Za mě se jedná o podařený příběh. Sice byl místy zbytečně zdlouhavý, ale pokud se přes to dokážete přenést, tak nebudete litovat.

čef
24.06.2022 4 z 5

Značně depresivní čtení překvapivě ze Švédska doby převratných událostí. Temný příběh o hledání vraha a podivného revolucionáře. Spousta hnusných scén a utrpení se mně nečetlo dobře. Snad se dá ocenit hromada vysvětlivek a podrobností o Stockholmu a okolí, ale žádnou radost jsem při čtení nepocítil.

Jenny46
20.06.2022 4 z 5

Knihu jsem četla na doporučení - dobrá historická detektivka trochu depresivní, temná až drsná, náročná na čtení...

jitka7326
12.03.2022 5 z 5

Asi do poloviny jsem se u toho dost trápila.chvílemi se děj nijak neodvíjel a pak najednou... Smutné, depresivní, brutalní..

Ranuncul
25.12.2021 3 z 5

Druhý dil se mi asi líbil víc. Ale styl psaní je super i v prvním díle. Sympaticke hlavní postavy

Davidin
22.11.2021 5 z 5

Náročná četba... U tohoto kousku jsem si příběh prolistoval, vyspoileroval a teprve pak se pustil na kompletní přečtení. Popisované situace, styl vypravování i má představivost nedovolily jinak.

Román se nese v duchu nelineárnosti: je rozdělen do čtyř období onoho roku, ale mezi nimi se přeskakuje v rádoby nahodilé kontinuitě. Do hlavní linie příběhu se tak dostávají další (zdánlivě nesouvisející) postavy, no a pan spisovatel si s nimi nakládá dost po surovu. Jde o první díl (prolog) trilogie a mě opravdu zajímá, jak celé dílo vyústí? Copak autor zamýšlí?

Zvláštní gratulaci posílám vrchní šéfkuchařce/překladatelce, která naservírovala neskutečný výběr výrazových jednohubek a příběhu ponechala živost i syrovost, což samo o sobě za přečtení taktéž stojí. Smekám!

katerina5544
11.11.2021 5 z 5

Vynikající, ale musím říct, že dost syrové, brutální, smutné, depresivní....strašná temnota a beznaděj. Zločin šokující a bylo mi z toho zle. Nicméně to opravdu stojí za přečtení, těším se na další díl.

Mikino00
27.10.2021 3 z 5

Autor dokáže skvěle popsat a navodit ducha doby. Jenže dějově kniha nezaujme, poměrně jednoduchá zápletka se rozmělněna do několika samostatných linek, které ve výsledku budí dojem zbytečného natahování. Ve výsledku tak tuctová severská krimi zaujme skutečně jen dobovým zasazením a prostředím plným krutosti, mrazu a špíny.

TomHr
26.10.2021 5 z 5

Bez okolků rovnou do nejsmradlavějšího stockholmského bahna roku 1793! Ve stockholmské stoce, tedy pardon, v jezeře plave zohavená mrtvola. Při pátrání po totožnosti oběti a pachatele máme vypečené průvodce: válečného veterána bez ruky a právníka souchotináře nad hrobem. Nesourodá dvojka vyšetřovatelů je nečekaně schopná a čím dál tím sympatičtější, zejména svým lpěním na spravedlnosti ve světě, kde je systém prohnilý od nejvyšších pater moci a kde se spravedlnosti dopřává jen těm vyvoleným, rozuměj bohatým. Knížka je napínavá, nechybí akční scény a příběh má spád. Děj je celkově uvěřitelný, i když motivace pachatele trochu pokulhává. Přesto se jedná o výbornou historickou detektivku.
V druhém plánu je patrná špína, bída a otroctví chudých vrstev Stockholmu a Švédska na konci 18. století. Autor erudovaně vylíčil každodenní krutý boj o živobytí, ten tvoří plastické pozadí příběhu. Ale možná to není jen kulisa, snad bylo jedním z autorových záměrů zavést čtenáře někam jinam, než na rytířská klání, do paláců a budoárů krásných dam.