1948: Vítězný únor
František Čapka , Jitka Lunerová
Vítězný únor v roce 1948 představuje jednu ze zásadních událostí v našich moderních dějinách, která poznamenala vývoj Československa na dalších čtyřicet let. Tato publikace z pera zkušených autorů se snaží poskytnout podložené odpovědi na otázky, co vše únoru 1948 předcházelo, kdo hrál jakou roli, sleduje události na domácí i zahraniční politické scéně, zkoumá jejich příčiny i důsledky a závěrem si klade také otázku, zda bylo možné se únoru vyhnout.... celý text
Kniha se celkem zásadně odklání od názvu. Chápu, že je třeba zmínit příčiny a následky, ale samotné únorové události jsou podány stroze.
Nelíbila se mi grafická úprava - dokumenty a zajímavosti jsou červeným písmem na červeném podkladu - čitelnost je tím pádem horší.
Nevyhovoval mi ani styl - zdlouhavý, až nudný. V některých kapitolách jsme si říkal, že pokud mě víc zaujme dobový dokument než vlastní text, tak je asi něco špatně.
Pokud autor použije u Rudého práva zájmeno "naše", pak si ho přivlastňuje... Nevhodně jsou užité nepravé věty vedlejší (př. Odstoupil z postu ministra financí, aby se stal ministrem vnitra...)
K populárněnaučné formě má zpracování hodně daleko, takže využije maximálně nějaký vysokoškolák na zkoušku z poválečných českých dějin.
Zaujmou volební slogany z r. 1946, využívající čísla stran:
"Na hřebíček palička, na reakci jednička" (komunisté)
"K lepším zítřkům buduj spojku, demokrat jsi, volíš dvojku" (lidovci)
"Občané věř jenom na 3 a všem to natři, jak se patří" (sociální demokraté)
"Do urny když čtyřku dáte, totalitu pochováte" (národní socialisté)
Lidovecká úprava na jedničku: "Kdo volí číslo jedna, je blbý jak bedna"
A reakce na lidovce: "Volte voly, volte krávy, jen nevolte klerikály" (s. 74/75)
Tato kniha by možná měla změnit název, protože se věnuje Československu 1945-48. Nejde tak o dílo detailně mapující únor 1948, ale spíš o popis událostí, které vedly k převzetí moci komunisty. Informace jsou tak nahuštěné, že se špatně vstřebávají. Obsahem bych jí snad přirovnal k učebnici. I přes nevelkou délku v ní ale autor nevynechal snad nic důležitého, co se v období 1945-48 událo. Nelíbilo se mi, že autor podsouval své subjektivní názory na určité události (odsun byl jednoznačně špatný apod.). U takto pojaté knihy bych nechal na čtenáři, aby si udělal názor sám. Celkově ale knihu hodnotím pozitivně.
Výborná kniha přinášející komplexní pohled na vývoj Československa od konce II. světové války po "Vítězný únor 1948". Autoři se v ní věnují nejdůležitějším ekonomickým/hospodářským, sociálním a především politickým událostem, které vedly k nástupu komunistů. Prostor je zde věnován i Marshallově plánu.
Publikace je doplněna o sloupečky zajímavostí, které jsou vždy po stranách, medailonky významných osobností tehdejší doby a také úryvky z důležitých dokumentů a projevů (např. Harryho Trumana před Kongresem, George Marshalla na Harvardu nebo Winstona Churchilla v americkém Fultonu 5. března 1946, kde poprvé použil termín "železná opona").
Díky knize získáte skvělý přehled o "třetí republice" a o tom, proč se komunisti dostali k moci. Povinnost pro všechny, koho zajímá (novodobá) historie našeho národa.
Přestože se kniha odklání od názvu, myslím, že krásně shrnuje události třetí republiky vrcholící únorem 1948. Se spoustou obrazové přílohy a ukázek pramenů se jedná o plastické představení tématu.